Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Gradonačelnik Ivan Penava posjetio je Službu civilne zaštite Vukovar

Gradonačelnik  Vukovara Ivan Penava i njegov zamjenik Marijan Pavliček posjetili  su Službu civilne zaštite Vukovar i Centar 112 gdje se upoznao s radom  Centra i izrazio veliko zadovoljstvo načinom i efikasnošću rada ove službe.

- Posjetom Centru 112 htjeli smo javnosti predstaviti sustav Civilne zaštite te se upoznati s aktivnostima Centra 112 kako bi građani Vukovara ali i cijele županije dobili svijest o postojanju te službe i njenom funkcioniranju. Nama je stalo da ova služba dobro funkcionira i da joj mi, kao Grad Vukovar, pružimo svu potrebnu potporu kako bi ona maksimalno dobro funkcionirala, a nakana nam je u budućem razdoblju osigurati još bolje uvjete rada ove službe- rekao je Penava.

Voditelj službe Civilne zaštite Vukovar, Stjepan Draganić naglasio je kako  se Centar 112 nalazi u sklopu Ravnateljstva civilne zaštite koji je u sastavu MUP-a RH  te da su u protekloj 2019. godini imali oko 66.000 poziva od kojih je bilo oko 11.000 događaja.

-Zaprimili smo i više poziva po jednom događaju što je hvale vrijedno, jer nam informacija o nastanku i vremenu nekoga događaja puno znači,  što brže dobijemo informaciju i što je ona kvalitetnija i potpunija, lakše ćemo i odraditi poslove sa žurnim službama.- rekao je Draganić

Dodao je kako najčešći su pozivi prema Hitnoj medicinskoj pomoći i u velikoj većini riječ je o savjetodavnim problemima. Nažalost, naglasio je Draganić, događaju se i situacije smrtnih slučajeva, primjerice u prometnim nesrećama i drugim  događajima iz domene Hitne medicine.

- Djelatnik Centra 112  preuzima poziv, doznaje o čemu je riječ, uzima podatke pozivatelja i prespaja sa odgovarajućim službama, Hitnom medicinskom službom, policijom ili vatrogascima i ostaje cijelo vrijeme na vezi, sluša razgovor, bilježi podatke i ukoliko postoji potreba za dodatnom službom djelatnik Centra podiže potrebnu službu- opisuje Draganić rad djelatnika Centra.

Draganić je naglasio kako su podignute i dvije kaznene prijave protiv zlouporabe poziva Centru 112. --Jedna maloljetna osoba tri je dana za redom upućivala pozive Centru 112 i prijavljivala događaje u koje je bilo uključeno više žurnih službi i veći broj ljudi nakon čega smo morali postupiti  po proceduri, broj je lociran i pokrenuta je krivična prijava. Takvi pozivi ometaju službe i sprječavaju pozive osoba kojima je u tim trenutcima potrebna pomoć.- naglasio je voditelj službe Civilne zaštite Vukovar.

Ravnateljstvo civilne zaštite, služba Vukovar broji 22 djelatnika od kojih 9 radi u samome Centru.

-Smjene su ustrojene tako da rade po dva djelatnika, a ukoliko u nekom trenutku istovremeno dođe veći broj poziva za neki izvanredni događaj, a oba operatera su zauzeta prvi slijedeći poziv se prelijeva prema Osijeku, tako da nitko od građana tko je ugrožen neće biti ostavljen da čeka, nego će informacija biti primljena u Osijeku i preusmjerena na odgovarajuće službe jer osječki Centar 112 posjeduje  bazu podataka vukovarskoga Centra 112.- pojasnio je Stjepan Draganić voditelj Službe civilne zaštite Vukovar.

Pročitano 1315 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI