Ispiši ovu stranicu

Vukovarsko srijemska županija želi dokazati da hranjenje crnih slavonskih svinja žirom utječe na kvalitetu mesa i masti

Na konferenciji za medije održanoj u Palači Srijem u Vukovaru predstavljen je projekt Istraživanje kemijskog sastava žira te utjecaj hranidbe žirom na proizvodna svojstva, kvalitetu i kemijski sastav mesa crnih slavonskih svinja kao i istraživanje genetskih utjecaja na intramuskularnu mast crnih slavonskih svinja.

- Svi vjerujemo da su žirovane svinje najbolje svinje na svijetu, međutim nitko se do sada nije time ozbiljno bavio. Želja nam je kroz dvije godine dokazati koja svojstva svinja konzumirajući žir prenosi u tkivo i koje su to onda poželjnosti, odnosno vrijednosti za nas kupce. U ovome nas hrabri i Medicinski fakultet iz Osijeka jer ne zagovaraju odstupanje od svinjske masti - rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić dodajući kako je cilj dokazati da Slavonija ima resurse koje može  i mora iskoristiti da bi tržno bila bolje pozicionirana.
-Mi se s Europom ne možemo natjecati u količini proizvedenog mesa, ali kvaliteti i određenim specifičnostima i posebnostima itekako možemo i to želimo dokazati i pokazati – naglašava Matić.

Direktor tvrtke za kontrolu kakvoće robe Inspecto d.o.o. Ante Nevistić rekao je kako se uslijed hranjena crnih slavonskih svinja žirom dobiva dobar omjer između zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.
-Već je stručno dokazano da je taj omjer puno veći, odnosno zdraviji i bolji. Tijekom godine dana hranit ćemo crne slavonske svinje žirom i onda ćemo pratiti kako će se to odraziti na svinje, na muški i ženski spol.  Želimo vidjeti je li u pitanju genetika ili se na taj omjer može utjecati prehranom sa žirom - pojasnio je Nevistić. Projekt je vrijedan 185.000 kuna.

Na konferenciji za medije predstavljene su i udruge koje su korisnici potpore Vukovarsko-srijemske županije. Županijska Udruga uzgajivača ovaca i koza dobila je potporu od 50.000 kuna za Program revitalizacije ovčarske proizvodnje, a Udruga uzgajivača crne slavonske svinje „Fajferica“ dobila je 32.000 kuna za provedbu Uzgojnoga programa.

Župan Božo Galić naglasio je kako su i ovi projekti samo jedni u nizu kojima  se pomažu lokalni proizvođači pri proizvodnji kvalitetnih i ekoloških proizvoda.

Pročitano 835 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić