NAJNOVIJE
U Vukovaru otvoreno Savjetovalište za dojenje, jedno od prvih u Hrvatskoj

U okviru Patronažne službe Doma zdravlja Vukovar u Ulici Nikole Tesle 1 otvoreno je Savjetovalište za dojenje. Namijenjeno je trudnicama te majkama novorođenčadi, dojenčadi i male djece za podršku dojenju. 

(Četvrtak, 23 Siječanj 2020 16:26)
Održana konstituirajuća sjednica Kulturnoga vijeća grada Vukovara

Na Konstituirajućoj sjednici Kulturnog vijeća Grada Vukovara  za predsjednicu je izabrana Mirela Hutinec, a za zamjenicu predsjednice Vlasta Novinc.

(Četvrtak, 23 Siječanj 2020 08:44)
Potrebe na tržištu rada

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar, uz koordinaciju Središnjeg ureda, svake godine provodi analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, temeljem kojih se izrađuju Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja.

(Srijeda, 22 Siječanj 2020 14:36)
Karate klub Vukovar '91. sudjelovao je na turniru Grand Prix Croatia

Karate klub Vukovar '91. sudjelovao  je na turniru Grand Prix Croatia na kojemu je nastupilo 1930 natjecatelja iz 268 klubova i 22 države. U vrlo jakoj konkurenciji član Karate kluba Vukovar '91. Ivan Draganić u ekipnom sastavu Karate kluba Essekera iz Osijeka osvojio je 3. mjesto. U ekipnom nastupu karatistice Vukovara u sastavu Asja Štalmajer, Ema Pendić i Ema Štalmajer gube u repasažnoj borbi za 3. mjesto. Još su nastupili Alen Rupčić i Ilaj Macura.

(Srijeda, 22 Siječanj 2020 12:34)
Vrtićki radovi u Noći muzeja

Djeca iz dječjeg vrtića Vukovar 1 postaju dio obilježavanja Noći muzeja zahvaljujući suradnji s pedagoginjom Muzeja vučedolske kulture Mirnom Levaković Lombarović koja je kroz više tjedana provodila radionice s djecom.

(Srijeda, 22 Siječanj 2020 12:11)
Predstavljena knjiga 'Kratki espresso' autora Nine Raspudića

U Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru predstavljena je knjiga 'Kratki espresso' autora Nina Raspudića.

Riječ je o zbirci kolumni koje već 10 godina u kontinuitetu svakog petka autor piše za jedan hrvatski dnevni list. Zbirka kronološki, u dvije knjige obuhvaća 186 kolumni napisanih od 2016. do 2019. godine, a koje na osebujan način obrađuju aktualne teme u društvu.

- Kada sam počeo pisati kolumnu prije 10 godina trebao sam dati nekakav naslov, u tom trenutku ispred mene je bio kratki espresso kojeg pijem, međutim nije to bio jedini razlog, da je ispred mene bio gorki pelinkovac sigurno ne bih tako nazvao kolumnu. Espresso ima talijanističku crtu koja je meni važna, a i kava je racionalističko piće koje razbuđuje i bistri um, a ja neskromno sebi utvaram da ta kolumna treba djelovati na takav način, malo bistriti i razbuđivati, rekao je Raspudić.
Uz broje građane na predstavljanju knjige nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. - Činjenica da je autor kroz knjigu uspio sažeti sve svoje kolumne u posljednje četiri godine govori o tome da je riječ o autoru na kojeg treba obratiti pozornost, rekao je Penava.

(Srijeda, 22 Siječanj 2020 09:13)
Završena energetska obnova zgrade Vatrogasnog doma

Voditelj projekta Stjepan Draganić i direktor gradske tvrtke Komunalac d.o.o. Igor Štrangarević, kao predstavnik izvođača radova, potpisali su Ugovor o završetku radova energetske obnove zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vukovar.

(Utorak, 21 Siječanj 2020 15:17)

Vukovarsko srijemska županija želi dokazati da hranjenje crnih slavonskih svinja žirom utječe na kvalitetu mesa i masti

Na konferenciji za medije održanoj u Palači Srijem u Vukovaru predstavljen je projekt Istraživanje kemijskog sastava žira te utjecaj hranidbe žirom na proizvodna svojstva, kvalitetu i kemijski sastav mesa crnih slavonskih svinja kao i istraživanje genetskih utjecaja na intramuskularnu mast crnih slavonskih svinja.

- Svi vjerujemo da su žirovane svinje najbolje svinje na svijetu, međutim nitko se do sada nije time ozbiljno bavio. Želja nam je kroz dvije godine dokazati koja svojstva svinja konzumirajući žir prenosi u tkivo i koje su to onda poželjnosti, odnosno vrijednosti za nas kupce. U ovome nas hrabri i Medicinski fakultet iz Osijeka jer ne zagovaraju odstupanje od svinjske masti - rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić dodajući kako je cilj dokazati da Slavonija ima resurse koje može  i mora iskoristiti da bi tržno bila bolje pozicionirana.
-Mi se s Europom ne možemo natjecati u količini proizvedenog mesa, ali kvaliteti i određenim specifičnostima i posebnostima itekako možemo i to želimo dokazati i pokazati – naglašava Matić.

Direktor tvrtke za kontrolu kakvoće robe Inspecto d.o.o. Ante Nevistić rekao je kako se uslijed hranjena crnih slavonskih svinja žirom dobiva dobar omjer između zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.
-Već je stručno dokazano da je taj omjer puno veći, odnosno zdraviji i bolji. Tijekom godine dana hranit ćemo crne slavonske svinje žirom i onda ćemo pratiti kako će se to odraziti na svinje, na muški i ženski spol.  Želimo vidjeti je li u pitanju genetika ili se na taj omjer može utjecati prehranom sa žirom - pojasnio je Nevistić. Projekt je vrijedan 185.000 kuna.

Na konferenciji za medije predstavljene su i udruge koje su korisnici potpore Vukovarsko-srijemske županije. Županijska Udruga uzgajivača ovaca i koza dobila je potporu od 50.000 kuna za Program revitalizacije ovčarske proizvodnje, a Udruga uzgajivača crne slavonske svinje „Fajferica“ dobila je 32.000 kuna za provedbu Uzgojnoga programa.

Župan Božo Galić naglasio je kako su i ovi projekti samo jedni u nizu kojima  se pomažu lokalni proizvođači pri proizvodnji kvalitetnih i ekoloških proizvoda.

Pročitano 102 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija