Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Ne ćirilici u Vukovaru

Prosvjed Za hrvatski Vukovar Prosvjed Za hrvatski Vukovar Foto R.R.

Pod sloganom za Hrvatski Vukovar- ne ćirilici u organizaciji Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara na parkiralištu kod hotela Dunav okupilo se prema službenim procjenama oko 20.000 sudionika iz cijele Hrvatske, branitelja i građana koji su svojom nazočnošću željeli reći ne najavljenom uvođenju ćiriličnog pisma u ekavskog  govora u  službenu uporabu u gradu na Dunavu.  Donosimo neke od dojmova:

Fra Ante Perković, dugogodišnji župnik župe sv. Josipa Radnika  u Borovu naselju, sudionik događanja 1991. u Vukovaru i bivši zatočenik srpskih koncentracijskih logora: Ovo me je asociralo na 1991. Godinu i na Borovo Commerce i sve ono što se tada događalo. Ja nema ništa protiv ćirilice jer je ona dio baštine mnogih naroda ovdje, ali u ovome trenutku ona se doživljava a mislim da to i jest sredstvo ekspanzije  na ovo naše područje. Ak se s tim nastavi Vukovar više neće imati predznak hrvatski jer će se Hrvati iseliti iz njega.

 Tonči Matešan, predsjednik braniteljske udruge iz Podstrane: Ćirilica u Vukovaru ima sasvim drugo značenje nego u onim mjestima u Hrvatskoj koja nisu pu Domovinskome ratu preživjela ono što je preživio Vukovar. Bilo bi razumno od strane Srba za našu i njihovu budućnost da oni sami kažu Ne ćirilici i da na takav način ponize i hrvatsku politiku  koja to i zaslužuje.

Ena Vukadin, studentica iz Valpova koja studira u Vukovaru smatra da uvođenje ćirilice u gradu na Dunavu  ima dublje i drugačije značenje nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj te da hrvatski građani Vukovara poslije svega što su preživjeli 1991. godine ni su to zaslužili.

Ruža Tomašić predsjednica HSP-a dr. A.S. : Tamo gdje je bilo rata, pogotovo u Vukovaru ćirilica ima sasvim drugo značenje je je pod tom ćirilicom ubijen Vukovar. Stoga tražimo moratorij od deset godina na uvođenje ćirilice u Vukovaru da svi  problemi u Vukovaru riješe u suprotnom ne možemo odgovarati za ono što će se u Vukovaru događati u budućnosti.

 

Pročitano 3309 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI