NAJNOVIJE
U Hrvatskoj nema novoobljelih, jedna osoba preminula

Nacionalni stožer je objavio kako nemamo novooboljelih.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 14:41)
Dom za starije i nemoćne Vukovar prima posjete pod posebnim uvjetima

Nakon dva mjeseca izolacije, od 18.svibnja kada su popustile mjere zbog koronavirusa, krenule su i posjete članova obitelji korisnicima Doma za starije i nemoćne Vukovar.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 14:35)
Povodom Međunarodnog dana nestale djece, 25. svibnja, policija pokrenula kampanju
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a, a u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe i AMBER alert Europe, ove godine inicirana je kampanja #DontBeACatch - #NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i policija Republike Hrvatske. 
 Ovogodišnja kampanja usmjerena je na zaštitu djece protiv  online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.
 Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu. 
 Pogotovo sada u doba pandemije uzrokovane virusom COVID-19, kad djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama potrebno je osvijestiti ovaj problem, senzibilizirati javnost te pružiti djeci i mladima zaštitne mehanizme i potrebna znanja kako bi se zaštitila od predatora.
 Određena recentna istraživanja u svijetu pokazuju da elektroničko nasilje također može biti okidač da dijete pobjegne od kuće, kao i okidač za samoranjavanje, a i teže oblike samoozljeđivanja. Zato je potrebno da se cijela zajednica društveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničkog zlostavljanja. 
 Prema podacima iz provedenog istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta, a mnogi od njih su spremni na takav susret otići bez pratnje odraslih. 
Zato nam je cilj da ovom kampanjom #NemojPostatiLovina, kroz izrađeni preventivno-edukativni spot damo savjete djeci i mladima da dok sjede u fotelji vlastitog doma i putuju prostranstvima virtualnog svijeta ostanu sigurni. 
 Izrađeni preventivno-edukativni video dostupan je za korištenje široj društvenoj zajednici, medijima te se može javno prikazivati kao jedan od u senzibilizaciji javnosti o ovom problemu.
 Također u istu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Agencijom za zaštitu osobnih podataka i Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, stavlja na raspolaganje i edukativno-preventivni video 'Što se Tini dogodilo?' 
 U okvirima ovog projekta imamo i sadržaj dva video zapisa koje vam također dostavljamo u smislu obilježavanja ovog dana, prema poveznicama u nastavku: 
(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 13:18)
Većina se učenika razredne nastave vratila u školske klupe

Nakon više od dva mjeseca prekida uobičajene nastave i uvođenja nastave na daljinu zbog pandemije koronavirusa, u Vukovaru je počela učionična nastava za učenike nižih razreda osnovnih škola.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 11:31)
Mladiću u ruci eksplodirala eksplozivna naprava

U Grobljanskoj ulici u Vinkovcima, uz obližnje jezero Banja, 23. svibnja oko ponoći, 26. godišnjak iz Vinkovaca pokušao je aktivirati odnosno ispaliti u zrak eksplozivnu napravu uslijed čega je došlo do eksplozije naprave u njegovoj ruci.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 10:07)
Okupljanje maturanata na Banji s policijskom nazočnošću

Zbog povećanog interesa za događaj o okupljanju maturanata na jezeru "Banja" kod Vinkovaca, u petak oko 21 sat, Policijska uprava vukovarsko-srijemska u priopćenju za javnost  ističe kako je okupljanje počelo spontano,  a popratili su ga policijski službenici.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 09:59)
Vukovarsko-srijemska županija bez pozitivnih na COVID-19

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je tako ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije 41, od čega je 40 izliječenih, priopćio je vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 09:24)

Ne ćirilici u Vukovaru

Prosvjed Za hrvatski Vukovar Prosvjed Za hrvatski Vukovar Foto R.R.

Pod sloganom za Hrvatski Vukovar- ne ćirilici u organizaciji Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara na parkiralištu kod hotela Dunav okupilo se prema službenim procjenama oko 20.000 sudionika iz cijele Hrvatske, branitelja i građana koji su svojom nazočnošću željeli reći ne najavljenom uvođenju ćiriličnog pisma u ekavskog  govora u  službenu uporabu u gradu na Dunavu.  Donosimo neke od dojmova:

Fra Ante Perković, dugogodišnji župnik župe sv. Josipa Radnika  u Borovu naselju, sudionik događanja 1991. u Vukovaru i bivši zatočenik srpskih koncentracijskih logora: Ovo me je asociralo na 1991. Godinu i na Borovo Commerce i sve ono što se tada događalo. Ja nema ništa protiv ćirilice jer je ona dio baštine mnogih naroda ovdje, ali u ovome trenutku ona se doživljava a mislim da to i jest sredstvo ekspanzije  na ovo naše područje. Ak se s tim nastavi Vukovar više neće imati predznak hrvatski jer će se Hrvati iseliti iz njega.

 Tonči Matešan, predsjednik braniteljske udruge iz Podstrane: Ćirilica u Vukovaru ima sasvim drugo značenje nego u onim mjestima u Hrvatskoj koja nisu pu Domovinskome ratu preživjela ono što je preživio Vukovar. Bilo bi razumno od strane Srba za našu i njihovu budućnost da oni sami kažu Ne ćirilici i da na takav način ponize i hrvatsku politiku  koja to i zaslužuje.

Ena Vukadin, studentica iz Valpova koja studira u Vukovaru smatra da uvođenje ćirilice u gradu na Dunavu  ima dublje i drugačije značenje nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj te da hrvatski građani Vukovara poslije svega što su preživjeli 1991. godine ni su to zaslužili.

Ruža Tomašić predsjednica HSP-a dr. A.S. : Tamo gdje je bilo rata, pogotovo u Vukovaru ćirilica ima sasvim drugo značenje je je pod tom ćirilicom ubijen Vukovar. Stoga tražimo moratorij od deset godina na uvođenje ćirilice u Vukovaru da svi  problemi u Vukovaru riješe u suprotnom ne možemo odgovarati za ono što će se u Vukovaru događati u budućnosti.

 

Pročitano 2612 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija