Ispiši ovu stranicu

Održan prosvjed "Za hrvatski Vukovar - NE ćirilici"

Prosvjednici u Vukovaru poslali jasnu poruku javnosti Prosvjednici u Vukovaru poslali jasnu poruku javnosti Foto: Robert Rac

"Nikad ćirilica u Vukovaru“ poruka je poslana Vladi i javnosti s prosvjednoga skupa "Za hrvatski Vukovar – NE ćirilici“ koji je održan na parkiralištu hotela Dunav u Vukovaru gdje se okupilo oko 20.000 sudionika iz mnogih hrvatskih mjesta.

Prosvjed je organizirao Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara iza koga stoji vukovarska koordinacija braniteljskih udruga koja okuplja 22 udruge.

Načelnik stožera Tomislav Josić zatražio je od Vlade da se angažira na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločinaca, da se u Vukovaru zaustave sve radnje oko provedbe Zakona o pravima nacionalnih manjina u znak poštovanja prema žrtvi Vukovara, da se pokrene javna rasprava u Hrvatskom saboru, da državne institucije provjere sva prebivališta i boravišta u Vukovaru te javno objave popisnice s popisa stanovništva.

Od vukovarskih gradskih vijećnika zatražio je da obustave sve postupke izmjene gradskoga statuta kojima je cilj uvođenje srpskoga jezika kao službenoga, a gradonačelnika Željka Saboa pozvao da se u roku od dva dana javno ogradi od pokušaja uvođenje srpskoga jezika kao službenoga ili podnese ostavku jer ne zastupa volju većine građana Vukovara.

Josić je rekao i kako će pokušaj uvođenja srpskoga jezika ozbiljno narušiti sigurnost i suživot koji je nazvao trpljenjem žrtve i agresora. Najavio je i novi veći prosvjedni skup ispred Vlade u Zagrebu te premijeru Milanoviću zamjerio izjavu da Vukovarci nemaju "malo hrabrosti“ jer su oni svoju hrabrost pokazali u Domovinskom ratu i odluci da vrate živjeti s agresorima. Proglas u ime stožera pročitao je Ante Nadomir Tadić Šutra iz Knina koji je čitao stihove i priče Siniše Glavaševića.

Prosvjed je uz domoljubne pjesme i mnoštvo ratnih i državnih zastava protekao bez govornika političara. Među transparentima dominirali su oni "Za Vukovar smo pali, političari nas izdali“, "Borili smo se za Vukovar, a ne za Bykobap“ te "Gdje su naši najmiliji?“

Nakon prosvjednoga skupa sudionici su prošli gradskim ulicama, a organizatori kod Križa slobode na ušću Vuke položili vijenac i zapalili svijeću za žrtve velikosrpske agresije na Vukovar i Hrvatsku. U glazbenom dijelu programa nastupili su Bećarski inat, Shorty, Branko Čulić, KUD "Seljačka sloga“ iz Bogdanovaca te KUD "Kolo“ iz Vukovara. 

Pročitano 2828 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun

Galerija slika