Ispiši ovu stranicu

Prosvjednici: Ćirilica je u Vukovaru neprihvatljiva

Najavljen je i skup u Zagrebu Najavljen je i skup u Zagrebu Foto: Robert Rac

Prema prvim i neslužbenim procjenama protiv ćirilice u Vukovaru danas je prosvjedovalo 20 tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske.

Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, organizator skupa, ističe kako će ova inicijativa i dalje animirati javnost i ukazivati na sve pogreške koje se čine u hrvatskoj državi kako bi dobili potporu većine hrvatskih građana protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovar.

Najavljuje i veliki prosvjedni skup u Zagrebu, a jučer su predstavnici stožera podnijeli Ustavnome sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina.

Mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru pojavila se nakon objave rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine, a po kojimu  u gradu  živi 34,87 posto pripadnika srpske nacionalne manjine. Taj im postotak, sukladno Ustavnome zakonu o pravima nacionalnih manjina daje pravo na ravnopravnu uporabu srpskoga jezika i ćirilićnoga pisma.

Premijer Vlade Zoran Milanović i ministar uprave Arsen Bauk nedavno su istaknuli da nema odgode uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru.

Pročitano 2168 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar