NAJNOVIJE
U tijeku je kampanja Time to move

Mirovna grupa mladih Dunav i PRONI Centar za socijalno podučavanje tijekom listopada provode u Vukovaru kampanju Time to move. Cilj je kampanje organiziranje događanja na kojima će mlade upoznati s raznim mogućnosti za odlazak u inozemstvo kao i mogućnostima sudjelovanja u međunarodnim projektima, istraživanju Europe ili stjecanju potrebnog iskustva za budućnost.

(Srijeda, 23 Listopad 2019 13:45)
Vinkovci dobili ova parkirališta

Grad Vinkovci u okviru infrastrukturnih projekata ulažu znatna sredstva u izgradnju novih parkirališta.

(Srijeda, 23 Listopad 2019 12:18)
Predstavljeni film i knjiga Oteto djetinjstvo o ratnoj siročadi

Povodom 15.dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Pastoralnome centru Sv.Bono u Vukovaru predstavljen je dokumentarni film i knjiga Oteto djetinjstvo, autora patera Pavla Crnjca. Riječ je o sudbinama hrvatske djece iz područja Rame 1942 godine koja su u ratnom vihoru ostala siročad. Autor prati sudbinu preživjelih, donosi cjelokupni popis djece i prikaz 20-tak preživjelih iz toga vremena.

(Srijeda, 23 Listopad 2019 10:52)
Podignuta optužnica za ratni zločin počinjen u Vukovaru nad hrvatskim braniteljem

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 51-godišnjeg srbijanskog državljanina, nedostupnoga hrvatskim tijelima kaznenoga progona, tereteći ga za ratni zločin u Vukovaru nakon okupacije grada.

(Utorak, 22 Listopad 2019 17:59)
Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen

Europska komisija dala je u utorak zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u šengenski prostor bez unutarnjih graničnih kontrola što je hrvatski premijer nazvao još jednim velikim uspjehom Hrvatske, a pohvale su izrekli i visoki dužnosnici u Bruxellesu, javlja HINA.

(Utorak, 22 Listopad 2019 17:44)
Energetski obnovljena zgrada dječjeg vrtića u Borovo Naselju

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je energetski obnovljenu zgradu dječjeg vrtića u Borovo Naselju. Tijekom obnove izvedeni su fasaderski, limarski, izolaterski, stolarski, bravarski te elektrotehnički radovi, a cijeli je proces proveden u dvije faze.

(Utorak, 22 Listopad 2019 15:11)
Policija i dalje traga za razbojnicima koji su ranili i opljačkali zaštitare

Osječko-baranjska policija i dalje intenzivno traga za nepoznatim razbojnicima koji su u ponedjeljak pucali na dvojicu zaštitara, prenosi HINA.

(Utorak, 22 Listopad 2019 14:26)

Prosvjednici: Ćirilica je u Vukovaru neprihvatljiva

Najavljen je i skup u Zagrebu Najavljen je i skup u Zagrebu Foto: Robert Rac

Prema prvim i neslužbenim procjenama protiv ćirilice u Vukovaru danas je prosvjedovalo 20 tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske.

Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, organizator skupa, ističe kako će ova inicijativa i dalje animirati javnost i ukazivati na sve pogreške koje se čine u hrvatskoj državi kako bi dobili potporu većine hrvatskih građana protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovar.

Najavljuje i veliki prosvjedni skup u Zagrebu, a jučer su predstavnici stožera podnijeli Ustavnome sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina.

Mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru pojavila se nakon objave rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine, a po kojimu  u gradu  živi 34,87 posto pripadnika srpske nacionalne manjine. Taj im postotak, sukladno Ustavnome zakonu o pravima nacionalnih manjina daje pravo na ravnopravnu uporabu srpskoga jezika i ćirilićnoga pisma.

Premijer Vlade Zoran Milanović i ministar uprave Arsen Bauk nedavno su istaknuli da nema odgode uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru.

Pročitano 1415 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija