Ispiši ovu stranicu

ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije

U Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije u srpnju su potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava u vrijednosti od preko 26 milijuna kuna, a kroz projekt “ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II”.Tim povodom danas je u Vukovaru održana Početna konferencija ovog projekta, na kojoj su se okupili predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih institucija i ustanova s područja naše županije.

-Projekt ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II ili, kako ga mi zovemo, Tehnička pomoć 2 nastavak je Projekta Tehnička pomoć, odnosno projekta ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije, koji je započeo 01. rujna 2016. i trajao do 31. ožujka 2019. godine. Projektom se želi osigurati nastavak usmjeravanja razvojnih procesa u našoj županiji pružanjem ciljane i specijalizirane potpore javnopravnim tijelima s područja županije te jačanjem njihovih provedbenih kapaciteta u cilju povećanja korištenja dostupnih sredstava ESI fondova. Ovim projektom su osigurana sredstva za financiranje rada RA VSŽ do 2023. godine, a koja će bez naknade pružati stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata već spomenutim javnopravnim tijelima s područja županije. Projektne aktivnosti uključuju također podršku pri izradi županijskih razvojnih strategija i drugih razvojnih dokumenata, provedbu mjera informiranja za potencijalne korisnike EU fondova s područja županije, odnosno informiranje šire javnosti o važnosti korištenja EU fondova te obrazovne aktivnosti o EU fondovima za jedinice lokalne i područne samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima s područja županije - pojašnjava Ilija Cota, ravnatelj županijske Razvojne agencije.

Vrijednost projekta je 26.134.715 kuna, a provodi se od 01. travnja 2019. do 31. prosinca 2023. godine. U 85% vrijednosti projekt se financira kroz potporu, a 15% iznosa će osigurati osnivač Vukovarsko-srijemska županija.
-Kroz nekoliko mjeseci provedbe projekta, točnije početkom listopada 2019. godine odobrena su četiri projekta u vrijednosti većoj od 8 milijuna kuna koje je pripremala RA VSŽ. Riječ je o projektima “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje Auto parka Lipovac”, “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje Regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom”, “Izrada projektno-tehničke dokumentacije Centra za preradu GMO free soje” te “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt Transportno-logističkog centra VSŽ”. Osim pružanja stručne pomoći za navedene odobrene projekte, Agencija je sudjelovala u pripremi projekata u vrijednosti preko 134 milijuna kuna. Navedene projekte za javnopravna tijela s područja županije pripremali smo, vrijedno je još jednom ponoviti, bez naknade, a sredstva za naš rad osigurana su upravo kroz projekt ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II” - ističe viša savjetnica u Razvojnoj agenciji Sanda Čavar.

Kroz ovaj projekt županijska Razvojna agencija nastavlja se potvrđivati kao regionalni koordinator aktivnosti vezanih za korištenje EU fondova te nastavlja s koordinacijom i poticanjem regionalnog, gospodarskog i društveno-socijalnog razvoja županije, a u suradnji s regionalnim koordinatorima ostale četiri slavonsko-baranjsko-srijemske županije djeluje i kao koordinator razvoja regije Slavonije, Baranje i Srijema.

Pročitano 896 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić