Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Dodijeljeno 490 milijuna kuna za projekte koji se odnose na Slavoniju, Baranju i Srijem

U dvorcu "Eltz" u Vukovaru pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održana je 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Po njegovim riječima, u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenoga ugovoreno je 11,3 milijarde kuna, to jest 60,4 posto od predviđenih 18,7 milijardi kuna, a istodobno je isplaćeno 4,5 milijarda kuna, to jest 24 posto nepovratnog novca u odnosu prema ciljanom iznosu.

-Nakon ove sjednice Vlade dodijeljeno je 22 ugovora i devet odluka ukupne vrijednosti 690 milijuna kuna, a 490 milijuna kuna za projekte koji se odnose na Slavoniju Baranju i Srijem. Jako je važno da u idućoj financijskoj godini Europske unije na  temelju ove podloge, a to je teritorijalna strategija, omogućimo još konkretnije operativne programe kako bismo poruku ravnomjernoga regionalnoga razvoja onih dijelova Hrvatske kojima je potrebna dodatna financijska injekcija i investicijski  zamašnjak zbog novih radnih mjesta, zbog demografske revitalizacije i ostanka naših ljudi na ovim prostorima, učinili još boljom u desetljeću koje je pred nama- naglasio je Plenković.

Premjer Plenković podsjetio je kako je Vlada, u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta i Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom u Vukovaru i bolnicom hrvatskih veterana koja će postati nacionalna memorijalna bolnica. Savjet podupire napore Vlade u pregovorima s Europskom komisijom po pitanju Zakona o razvoju Grada Vukovara.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pohvalio je nastojanja Vlade da kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem pridonosi bržem oporavku tog dijela Hrvatske te je poručio kako je učinjeno mnogo, ali potrebe su još toliko velike pa se ne smije odustati od daljnje provedbe tog projekta.

-Činjenica jeste da se u Vukovaru vide pomaci no još puno toga treba učiniti kako bi Vukovar bio na razini standarda ostalih  hrvatskih gradova. Zaostatak je ogroman i gubitci su nenadoknadivi, posebno kada su u pitanju ljudski životi stradali u Domovinskome ratu. Jako puno posla je još pred nama i taj je zaostatak toliki, da nam ne daje za pravo stati i biti zadovoljan. Treba nastaviti davati maksimalno sebe i to je naša zadaća- rekao je Penava.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je istaknuo veliko značenje poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije za razvoj najistočnije hrvatske županije, pri čemu je izrazio zadovoljstvo dijelom ostvarenih projekata. On je naglasio potrebu da se osiguraju veće količine drvne mase za vukovarsko-srijemske prerađivače te je izrazio nezadovoljstvo stanjem u željezničkom prometu na koridoru X od Zagreba do Vinkovaca.

Uz predsjednika Vlade na sjednici Savjeta su i ministar državne imovine Mario Banožić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Pročitano 829 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI