Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Održan sastanak o Zakonu o OPG-ima

Održan sastanak o Zakonu o OPG-ima Matea Karlović

Na temu Zakona o Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, posebice o odgovornosti, pravima i obvezama nositelja OPG-a i članova OPG, razgovaralo se u Velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru na sastanku koji je sazvao Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije.

Na sastanku su prisustvovali, uz članove upravnih tijela udruga poljoprivrednih proizvođača Vukovarsko srijemske županije i načelnik Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede Marin Fak te voditelj Odjela za analizu poljoprivrednih politika Ministarstva poljoprivrede Marko Vazdar.

- Cilj ovog sastanka je upoznati čelnike udruga, dakle predstavnika poljoprivrednih gospodarstava organiziranih kroz udruge kako bi saznali koje su to prilike i obaveze  Zakona o OPG-u. Svi su dužni uskladiti se sa Zakonom na način da evidentiraju svoje proizvodne potencijale, a to su evidencija poljoprivrednih površina, nasada, stoke, zgrada, mehanizacije, opreme, silosa i svega što imaju - rekao je Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije.

Podsjetimo, Zakon o Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima stupio je na snagu u travnju prošle godine. Provedba Zakona započela je stupanjem na snagu provedbenog pravilnika kojim su detaljno propisani načini i uvjeti za upis u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te druga prava i obveze važna provedbu zakona.

- Ovo će biti bitna osnova za ustroj Hrvatske poljoprivredne komore jer će se članstvo definirati iz redova onih koji su se prijavili u Upisnik OPG-a. Dakle, time oni stječu status u upisniku, ali i sva prava i obveze koje proizlaze iz Zakona te zajedničkih poljoprivreda Europske unije. Također stječu snažniju pregovaračku moć pred Vladom, kupcima, posrednicima i dobavljačima. Smatram kako je jako važno da se što prije organiziraju kako bi osnažili sebe i svoju poziciju, odnosno da bi dio svojih problema koji ne mogu ili ne znaju sami nositi prenijeli na leđa onih koji su izabrani - zaključio je Matić.

Načelnik Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede Marin Fak rekao je tko može biti nositelj OPG-a prema novom Zakonu.

- Nositelji su oni koji su i do sada bili prema Zakonu, biraju ih njihovi članovi, a to može biti fizička osoba koja ima više od 18 godina, pravno sposobna voditi ovakav organizacijski oblik kao što je OPG te ima prava i obveze iste kao i  2003. godine od kada je krenuo ovaj Upisnik. Posebno bih naglasio kako je jedina razlika u tome da poljoprivrednici moraju prodati višak proizvoda u neprerađenom obliku, ukoliko imaju te proizvode sa dodanom vrijednošću moraju registrirati dopunsku djelatnost - izjavio je Fak.

Pročitano 955 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI