Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru održani Regionalni dani EU fondova

Iz EU fondova do danas povučeno preko 8,5 milijardi kuna Iz EU fondova do danas povučeno preko 8,5 milijardi kuna Foto: Marija Molnar

U Poslovno-inovacijskom centru BIC – Vukovar održani su Regionalni dani EU fondova - besplatne edukacije o korištenju EU fondova. Događaj je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova. Ovi se fondovi u Hrvatskoj sve više koriste i stoga je važno educirati poduzetnike o mogućnostima koje se nude.

- Ukupna je alokacija 10,7 milijardi eura odnosno oko 80 milijardi kuna u ovoj financijskoj perspektivi od 2014. do 2020. godine, a u novoj nas očekuje dodatnih 10-tak milijardi eura u razdoblju od 2020. do 2027. Iako se u javnosti može čuti da Hrvatska nije uspješna u povlačenju EU fondova, s tim se uopće ne slažem. Mi smo od 10,7 milijardi ugovorili gotovo 80 posto, odnosno preko 8,5 milijardi kuna do danas. Prema krajnjim korisnicima je plaćeno 3,2 milijarde eura odnosno 30 posto, a od Europske komisije ovjereno je 2,6 milijardi tj.gotovo 25 posto, s tim da za ugovaranje imamo još jednu godinu, a za provedbu još četiri jer je sve do kraja 2023. godine prihvatljivo. Prvi smo put u ovako velikoj alokaciji, učimo, griješimo, odrastamo, stječemo iskustva, spremni smo za iduću financijsku perspektivu, ali želimo i maksimalno iskoristiti ono što nam je u ovoj perspektivi Europska unija dala – istaknuo je Velimir Žunac, držvni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova

U panel diskusiji bilo je govora o EU projektima koji se provode na području grada Vukovara, a sudjelovali su direktorica VURA-e Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić. Zrinka Lončar, također iz VURA-e, Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, Albert Varga iz LAG-a Srijem i Danijela Mijolović iz tvrtke Mistral d.o.o.

- Grad Vukovar kao lokalna jedinica, zajedno s gradskim tvrtkama iznimno je uspješan u povlačenju EU sredstava i u tome smo prešli iznos od pola milijarde kuna. Trenutno se provodi Intervencijski plan kao dio programa Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, vrijedan 180 milijuna kuna, a kao dio sredstava izravno namijenjenih malim gradovima pogođenima ratom. Važnost Regionalnih dana EU fondova je velika jer smo u pripremama za iduću financijsku perspektivu i važno je ponovno se izboriti za sredstava, a koja će ovoga puta možda biti izravno dodijeljena gradovima o čemu se sve više priča. Važno nam je čuti kako će sredstva biti raspoređena, a ovdje je danas prisutan veliki broj institucija i udruga iz Vukovara koje uspješno povlače sredstva iz EU fondova. Stoga je ovo izvrsna prilika za informirati se i naučiti nešto novo kako bi bili još uspješniji u povlačenju EU sredstava - istaknula je zamjenica vukovarskoga gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sudionici su, između ostaloga mogli poslušati i stručna predavanja na temu EU fondova kao mogućnosti financiranja te sudjelovati u radionici o mjerama ruralnoga razvoja i postupka projektne prijave za male i srednje poduzetnike. Na kraju su uz vodstvo pročelnice Upravnoga odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Grada Vukovara Marijane Grubišić obišli Poslovno-inovacijski centar BIC. Izgradnja ovoga centra je inače sufinancirana sredstvima Europske unije u 85 postotnom iznosu.

 

Pročitano 1022 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar