NAJNOVIJE
Ministar Božinović najavljuje cijelu reformu MUP-a

Hrvatska policija ide u reformu koja će zahvatiti cijeli sustav s naglaskom na digitalizaciju i ubrzavanje rada, najavio je za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na početku svog drugog mandata u MUP-u.

- Reforma će zahvatiti cijeli sustav. Njezini naglasci su u prvom redu korištenje fondova, digitalizacija na tragu potencijala koje je MUP dokazao i u vrijeme korona krize, a sukladno tome i ubrzavanje radnih procesa po svim linijama rada policije i izrada standardnih operativnih postupaka za rad policijskih službenika - kazao je Božinović.

Dodao je kako će reforma dovesti i do umrežavanja postojećih sustava s novim europskim informatičkim sustavima koji će, među ostalim, povećati unutarnju sigurnost granica.

Planirano je i umrežavanje i modernizacija sustava civilne zaštite, zajedno s izradom novog zakona o civilnoj zaštiti, ali i pomlađivanje kadrova u cijelom sustavu, uz rješavanje pitanja mirovina i otpremnina policijskim službenicima koji su ispunili uvjete za mirovinu.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 15:09)
U Hrvatskoj 77 novozaraženih osoba na koronavirus, dvije osobe preminule

U protekla 24 sata zabilježeno je 77 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 569.

Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata. 

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5543 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4817 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 1962 osobe. 

Do danas je ukupno testirano 127 405 osoba, od toga 995 u posljednja 24 sata.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 14:06)
11 novopozitivnih na koronavirus u županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja je 24 sata 11 novopozitivnih osoba na COVID-19. 

(Subota, 08 Kolovoz 2020 10:11)
Šest novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije šest osoba je novopozitivno na koronavirus, a u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ ukupno je testirano 148 uzoraka.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 10:01)
Objavljen javni poziv za izgradnju spomeniku o prvom srušenom avionu u Vukovaru

Grad Vukovar objavio je javni poziv za izradbu idejnog urbanističkog-skulpturskog rješenja spomenika za prvi srušeni zrakoplov u Vukovaru tijekom Domovinskoga rata.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 08:46)
U Hrvatskoj 62 novooboljelih osoba

U protekla 24 sata U Hrvatskoj su zabilježena 62 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 553.

(Petak, 07 Kolovoz 2020 15:03)
U OBŽ jedna oboljela osoba

Uposljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 128 uzoraka, a samo je jedan bio pozitivan na koronavirus, i to osobe iz Osijeka.

(Petak, 07 Kolovoz 2020 12:15)

U Vukovaru održani Regionalni dani EU fondova

Iz EU fondova do danas povučeno preko 8,5 milijardi kuna Iz EU fondova do danas povučeno preko 8,5 milijardi kuna Foto: Marija Molnar

U Poslovno-inovacijskom centru BIC – Vukovar održani su Regionalni dani EU fondova - besplatne edukacije o korištenju EU fondova. Događaj je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova. Ovi se fondovi u Hrvatskoj sve više koriste i stoga je važno educirati poduzetnike o mogućnostima koje se nude.

- Ukupna je alokacija 10,7 milijardi eura odnosno oko 80 milijardi kuna u ovoj financijskoj perspektivi od 2014. do 2020. godine, a u novoj nas očekuje dodatnih 10-tak milijardi eura u razdoblju od 2020. do 2027. Iako se u javnosti može čuti da Hrvatska nije uspješna u povlačenju EU fondova, s tim se uopće ne slažem. Mi smo od 10,7 milijardi ugovorili gotovo 80 posto, odnosno preko 8,5 milijardi kuna do danas. Prema krajnjim korisnicima je plaćeno 3,2 milijarde eura odnosno 30 posto, a od Europske komisije ovjereno je 2,6 milijardi tj.gotovo 25 posto, s tim da za ugovaranje imamo još jednu godinu, a za provedbu još četiri jer je sve do kraja 2023. godine prihvatljivo. Prvi smo put u ovako velikoj alokaciji, učimo, griješimo, odrastamo, stječemo iskustva, spremni smo za iduću financijsku perspektivu, ali želimo i maksimalno iskoristiti ono što nam je u ovoj perspektivi Europska unija dala – istaknuo je Velimir Žunac, držvni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova

U panel diskusiji bilo je govora o EU projektima koji se provode na području grada Vukovara, a sudjelovali su direktorica VURA-e Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić. Zrinka Lončar, također iz VURA-e, Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, Albert Varga iz LAG-a Srijem i Danijela Mijolović iz tvrtke Mistral d.o.o.

- Grad Vukovar kao lokalna jedinica, zajedno s gradskim tvrtkama iznimno je uspješan u povlačenju EU sredstava i u tome smo prešli iznos od pola milijarde kuna. Trenutno se provodi Intervencijski plan kao dio programa Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, vrijedan 180 milijuna kuna, a kao dio sredstava izravno namijenjenih malim gradovima pogođenima ratom. Važnost Regionalnih dana EU fondova je velika jer smo u pripremama za iduću financijsku perspektivu i važno je ponovno se izboriti za sredstava, a koja će ovoga puta možda biti izravno dodijeljena gradovima o čemu se sve više priča. Važno nam je čuti kako će sredstva biti raspoređena, a ovdje je danas prisutan veliki broj institucija i udruga iz Vukovara koje uspješno povlače sredstva iz EU fondova. Stoga je ovo izvrsna prilika za informirati se i naučiti nešto novo kako bi bili još uspješniji u povlačenju EU sredstava - istaknula je zamjenica vukovarskoga gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sudionici su, između ostaloga mogli poslušati i stručna predavanja na temu EU fondova kao mogućnosti financiranja te sudjelovati u radionici o mjerama ruralnoga razvoja i postupka projektne prijave za male i srednje poduzetnike. Na kraju su uz vodstvo pročelnice Upravnoga odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Grada Vukovara Marijane Grubišić obišli Poslovno-inovacijski centar BIC. Izgradnja ovoga centra je inače sufinancirana sredstvima Europske unije u 85 postotnom iznosu.

 

Pročitano 336 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija