Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Gradonačelnik Ivan Penava upalio 1. adventsku svijeću

Već dvadeset i drugu godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Hrvatskim domom Vukovar i Franjevačkim samostanom Vukovar, uz stalnu potporu Grada Vukovara, Vukovarsko – srijemske županije, Ministarstva kulture i mnogobrojnih prijatelja, organizira vukovarske adventske svečanosti.

One se ove godine održavaju pod sloganom Vukovar - grad prijateljstva. Program je započeo u crkvi sv. Filipa i Jakova nakon čega je svjetlosna povorka  prošla ulicama grada do vukovarskog Gradskog muzeja. Prvu adventsku svijeću na Adventskome vijencu u Dvorcu Eltz  upalio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-U ovo predbožićno vrijeme iz Vukovara šaljemo poruku mira, ljubavi i dobrih međusobnih odnosa, kako unutar obitelji tako i šire zajednice. Grad Vukovar do sada ima 19 gradova prijatelja, a svake godine proširujemo to prijateljstvo sa još nekoliko gradova.- rekao je gradonačelnik.

Penava se osvrnuo na same početke obilježavanja Adventa u Vukovaru kada su prvi povratnici Advent u Vukovaru dočekivali s nadom u nastanak jednoga novoga i boljega Vukovara.

-Vukovar je danas grad u kojem pružamo ruku pomirenja svima onima koji su voljni živjeti ovdje i izgrađivati s nama ovaj grad. Tako je bilo na samim počecima povratka, tako je danas. Mi svake godine ulazimo u Advent poslije teških dana studenoga kada se prisjećamo velike žrtve ovoga grada i svih onih koji su svoje živote dali za njegovu obranu 1991. U ovo predbožićno vrijeme ljubavi i  mira želimo se posvetiti prvenstveno svojim bližnjima, obitelji i prijateljima i u tome duhu u Vukovaru dočekujemo sve prijatelje koji će ovih dana biti s nama. - rekao je Penava.  

Adventski vijenac blagoslovio je vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Adventske svečanosti započele su prije 22 godine, podsjetila je ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar Ruža Marić, kako bi Vukovarcima povratnicima stvorile iluziju doma u tada razrušenome Vukovaru i razrušenome dvorcu Eltz.

-Tada smo bili prvi koji smo organizirali Adventske svečanosti, a šest godina nakon toga organizirao ih je Grad Zagreb, a potom i drugi hrvatski gradovi. Zapravo, to  zajedničko svjetlo koje smo mi pronijeli prije 22 godine, gori danas u cijeloj Hrvatskoj. Osvjetljeni smo tom svjetlošću i ljubavlju  i izuzetno smo ponosni što ovogodišnje  svečanosti  nose naziv Vukovar grad prijateljstva- naglasila je Marić.  

U prigodnome kulturnome programu pod nazivom Vukovar i prijatelji sudjelovali su HKLD Dunav i  KUD Kolo.

Pročitano 909 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI