NAJNOVIJE
U Hrvatskoj nema novoobljelih, jedna osoba preminula

Nacionalni stožer je objavio kako nemamo novooboljelih.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 14:41)
Dom za starije i nemoćne Vukovar prima posjete pod posebnim uvjetima

Nakon dva mjeseca izolacije, od 18.svibnja kada su popustile mjere zbog koronavirusa, krenule su i posjete članova obitelji korisnicima Doma za starije i nemoćne Vukovar.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 14:35)
Povodom Međunarodnog dana nestale djece, 25. svibnja, policija pokrenula kampanju
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a, a u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe i AMBER alert Europe, ove godine inicirana je kampanja #DontBeACatch - #NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i policija Republike Hrvatske. 
 Ovogodišnja kampanja usmjerena je na zaštitu djece protiv  online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.
 Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu. 
 Pogotovo sada u doba pandemije uzrokovane virusom COVID-19, kad djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama potrebno je osvijestiti ovaj problem, senzibilizirati javnost te pružiti djeci i mladima zaštitne mehanizme i potrebna znanja kako bi se zaštitila od predatora.
 Određena recentna istraživanja u svijetu pokazuju da elektroničko nasilje također može biti okidač da dijete pobjegne od kuće, kao i okidač za samoranjavanje, a i teže oblike samoozljeđivanja. Zato je potrebno da se cijela zajednica društveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničkog zlostavljanja. 
 Prema podacima iz provedenog istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta, a mnogi od njih su spremni na takav susret otići bez pratnje odraslih. 
Zato nam je cilj da ovom kampanjom #NemojPostatiLovina, kroz izrađeni preventivno-edukativni spot damo savjete djeci i mladima da dok sjede u fotelji vlastitog doma i putuju prostranstvima virtualnog svijeta ostanu sigurni. 
 Izrađeni preventivno-edukativni video dostupan je za korištenje široj društvenoj zajednici, medijima te se može javno prikazivati kao jedan od u senzibilizaciji javnosti o ovom problemu.
 Također u istu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Agencijom za zaštitu osobnih podataka i Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, stavlja na raspolaganje i edukativno-preventivni video 'Što se Tini dogodilo?' 
 U okvirima ovog projekta imamo i sadržaj dva video zapisa koje vam također dostavljamo u smislu obilježavanja ovog dana, prema poveznicama u nastavku: 
(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 13:18)
Većina se učenika razredne nastave vratila u školske klupe

Nakon više od dva mjeseca prekida uobičajene nastave i uvođenja nastave na daljinu zbog pandemije koronavirusa, u Vukovaru je počela učionična nastava za učenike nižih razreda osnovnih škola.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 11:31)
Mladiću u ruci eksplodirala eksplozivna naprava

U Grobljanskoj ulici u Vinkovcima, uz obližnje jezero Banja, 23. svibnja oko ponoći, 26. godišnjak iz Vinkovaca pokušao je aktivirati odnosno ispaliti u zrak eksplozivnu napravu uslijed čega je došlo do eksplozije naprave u njegovoj ruci.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 10:07)
Okupljanje maturanata na Banji s policijskom nazočnošću

Zbog povećanog interesa za događaj o okupljanju maturanata na jezeru "Banja" kod Vinkovaca, u petak oko 21 sat, Policijska uprava vukovarsko-srijemska u priopćenju za javnost  ističe kako je okupljanje počelo spontano,  a popratili su ga policijski službenici.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 09:59)
Vukovarsko-srijemska županija bez pozitivnih na COVID-19

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je tako ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije 41, od čega je 40 izliječenih, priopćio je vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 09:24)

Nakon 28 godina šutnje, podnesene kaznene prijave protiv ubojica malene Martine i njene bake

Državnom odvjetništvu RH podnesene su kaznene prijave protiv sedmorice počinitelja ratnog zločina koji su s 20. na 21. ožujka 1992 godine u Borovu selu ubili Bernardicu Štefančić (52) i njenu unuku Martinu Štefančić (4) te teško ranili Željka Štefančića (32) samo zato sto su bili Hrvati, rečeno je na izvanrednoj konferenciju za medije koju su organizirali Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar s obitelji Štefančić iz Borova Sela te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Na konferenciji su prvi puta iznijeti detalji i dokazi ovog ratnog zločina za kojeg u Hrvatskoj nije nikada službeno pokrenuta istraga, nitko nije prijavljen, a samim time niti procesuiran.

Kaznena prijava Martina

-28 godina niti jedna hrvatska institucija nije potegla pitanja za ta ubojstva. Najviše su teretili mene, a nisu tražili ubojice moga djeteta i majke. Danas podnosimo kaznenu prijavu s imenima osoba koje su učinile to zlodjelo. Podnosimo prijavu u ime još 402 djeteta ubijena u Domovinskome ratu – poručio je otac ubijene Martine, Zdenko Štefančić.

-  Ovo je sumrak jednog društva, bolesne politike, 7 odraslih muškaraca dolazi ubiti četverogodišnju djevojčicu i 28 godina se o tome šuti. Iako svi mediji od ljetos govore o tome i dalje se šuti ističe pomajka malene Martine Ljerka Štefančić, okrivljujući za šutnju premijera Plenkovića, glavnog državnog odvjetnika Jelenića i ministra Božinovića.
-Vi ste zaštitili ubojice. Onog trena kada ste smijenili istražitelja Nikolu Kajkića i oduzeli mu mogućnost da istražuje te ratne zločine stali ste na čelo kolone tih zločinaca. Počnite raditi svoj posao – poručila je.

Na konferenciji su objavljene potresne fotografije i dokumenti koje je svojim angažmanom i istragom, na zamolbu obitelji i s ciljem da se istina dozna, a obitelj donekle dobije mir i spokoj, otkrio suspendirani istražitelj i član Koordinacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Nikola Kajkić koji je nazočnima prezentirao način i izvršenje događaja.
-  Negativi fotografija koje prikazuju ubojstva nalazili su se u privatnom vlasništvu pripadnika milicije i dobrovoljno su nam predani. Zapisnik o očevidu i neke službene zabilješke ukazuju na apsurd u sustavu, nije napravljeno dovoljno da se ovaj zločin stavi u status istrage i procesuira. Niti tada, a niti danas. Ako sam do podataka i počinitelja mogao doći ja, mogle su i institucije – rekao je Kajkić pitajući koji monstrum može ženi u pidžami i djetetu u glavu i vrat, nogu ispaliti toliko  hitaca, a s druge strane kako je moguće da država nema obvezu to procesuirati.
-. Ova obitelj toliko pati, oni žele samo istinu, da odgovaraju počinitelji. Njima ne treba krivnja cijelog srpskog naroda, nego samo počinitelj. Drago mi je što sam otkrio počinitelje, rezultat toga je kaznena prijava, ali sada je dalje sve na institucijama ako žele raditi – naglasio je Kajkić.

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara rekao je kako braniteljska populacija nikada neće stati uz nekoga tko je počinio ratni zločin bez obzira o kome je riječ te upitao kako je moguće da hrvatske institucije toliki niz godina nisu uspjele doći do ove dokumentacije, a Kajkić je u svega nekoliko dana.
-Podsjetimo se slučaja obitelji Zec. Hrvatske institucije izuzetno su brzo odradile posao, sve institucije odradile su svoj posao sukladno pravilima struke, a ubojice ove obitelji i dalje slobodno žive, šeću ili prolaze Hrvatskom. Kako se može dogoditi da pojedinci čiji su potpisi na očevidima budu čak i umirovljeni od strane hrvatske države jer su preuzeti u sustav MUP-a RH i danas mirno žive, primaju mirovinu ili plaće i 28 godina šute kao zaliveni. Kakve su to institucije, kolika je njihova želja i volja za radom, dokazivanjem i pronalaženjem ratnih zločina pokazuje obitelj Štefančić  koja je dokaz da ne rade dovoljno, odnosno gotovo ništa– naglasio je Šoljić dodajući kako su sve dali za hrvatsku državu, a ona čak ne može pronaći niti zločince koji su se iživljavali na djetetu od 4 godine.

Martinin stric, Željko Štefančić vidno potresen prisjetio se te kobne noći kada su zločinci ušli u kuću, upucali ga već na ulazu, a potom s više prostrijelnih metaka iz automatske puške ubili  malenu Martinu i njenu baku Bernardicu.

Kajkić je javno otkrio imena ubojica, a podnositelji kaznene prijave od institucija traže da provjere navode, pokrenu istragu i kazne zločince.

Pročitano 443 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija