NAJNOVIJE
U Hrvatskoj nema novoobljelih, jedna osoba preminula

Nacionalni stožer je objavio kako nemamo novooboljelih.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 14:41)
Dom za starije i nemoćne Vukovar prima posjete pod posebnim uvjetima

Nakon dva mjeseca izolacije, od 18.svibnja kada su popustile mjere zbog koronavirusa, krenule su i posjete članova obitelji korisnicima Doma za starije i nemoćne Vukovar.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 14:35)
Povodom Međunarodnog dana nestale djece, 25. svibnja, policija pokrenula kampanju
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a, a u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe i AMBER alert Europe, ove godine inicirana je kampanja #DontBeACatch - #NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i policija Republike Hrvatske. 
 Ovogodišnja kampanja usmjerena je na zaštitu djece protiv  online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.
 Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu. 
 Pogotovo sada u doba pandemije uzrokovane virusom COVID-19, kad djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama potrebno je osvijestiti ovaj problem, senzibilizirati javnost te pružiti djeci i mladima zaštitne mehanizme i potrebna znanja kako bi se zaštitila od predatora.
 Određena recentna istraživanja u svijetu pokazuju da elektroničko nasilje također može biti okidač da dijete pobjegne od kuće, kao i okidač za samoranjavanje, a i teže oblike samoozljeđivanja. Zato je potrebno da se cijela zajednica društveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničkog zlostavljanja. 
 Prema podacima iz provedenog istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta, a mnogi od njih su spremni na takav susret otići bez pratnje odraslih. 
Zato nam je cilj da ovom kampanjom #NemojPostatiLovina, kroz izrađeni preventivno-edukativni spot damo savjete djeci i mladima da dok sjede u fotelji vlastitog doma i putuju prostranstvima virtualnog svijeta ostanu sigurni. 
 Izrađeni preventivno-edukativni video dostupan je za korištenje široj društvenoj zajednici, medijima te se može javno prikazivati kao jedan od u senzibilizaciji javnosti o ovom problemu.
 Također u istu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Agencijom za zaštitu osobnih podataka i Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, stavlja na raspolaganje i edukativno-preventivni video 'Što se Tini dogodilo?' 
 U okvirima ovog projekta imamo i sadržaj dva video zapisa koje vam također dostavljamo u smislu obilježavanja ovog dana, prema poveznicama u nastavku: 
(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 13:18)
Većina se učenika razredne nastave vratila u školske klupe

Nakon više od dva mjeseca prekida uobičajene nastave i uvođenja nastave na daljinu zbog pandemije koronavirusa, u Vukovaru je počela učionična nastava za učenike nižih razreda osnovnih škola.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 11:31)
Mladiću u ruci eksplodirala eksplozivna naprava

U Grobljanskoj ulici u Vinkovcima, uz obližnje jezero Banja, 23. svibnja oko ponoći, 26. godišnjak iz Vinkovaca pokušao je aktivirati odnosno ispaliti u zrak eksplozivnu napravu uslijed čega je došlo do eksplozije naprave u njegovoj ruci.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 10:07)
Okupljanje maturanata na Banji s policijskom nazočnošću

Zbog povećanog interesa za događaj o okupljanju maturanata na jezeru "Banja" kod Vinkovaca, u petak oko 21 sat, Policijska uprava vukovarsko-srijemska u priopćenju za javnost  ističe kako je okupljanje počelo spontano,  a popratili su ga policijski službenici.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 09:59)
Vukovarsko-srijemska županija bez pozitivnih na COVID-19

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je tako ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije 41, od čega je 40 izliječenih, priopćio je vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 09:24)

Održana Završna konferencija projekta Škola različitih jednakosti

U Hrvatskome domu Vukovar održana je završna konferencija projekta Škole različitih jednakosti u sklopu koje su predstavljeni pokazatelji i aktivnosti  razvijeni kroz projekt.

Nositelj projekta je Ekonomska škola Vukovar čija je ravnateljica Mira Majstorović rekla kako je riječ o aktivnostima koje su bile usmjerene na stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika, na izradu i razvoj izvannastavnih aktivnosti učenika vezano za razvoj digitalnih i interkulturalnih kompetencija učenika na koje su se oni rado prijavljivali:

-Ovo je nešto sto daje dušu i osvježava naš svakodnevni obrazovni rad. Aktivnosti su se odnosile na  opremanje knjižnice  namještajem, tehničkom opremom i stručnom literaturom. Od izvan nastavnih aktivnosti su bile  interkulturalci i E-novinari kao izvannastavne aktivnosti za srednje škole te E novinari, klub knjige, dječje tradicijsko interkulturalno stvaralaštvo  i mali filmaši koje smo proveli u osnovnim školama. Provedene su  također i edukacije za nastavnike i stručne suradnike. – naglasila je Majstorović.skola 2

 

U provedbi  izvannastavnih aktivnosti sudjelovalo je 106 djece. Partneri u projektu bili su Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca iz Vinkovaca, Osnovna škola  Nikole Tesle Mirkovci te Učilište Studium čija ravnateljica Ana Gale kaže:

-Studium je davao potporu u razvoju samih programa za izvannastavne aktivnosti i u dijelu elementa upravljanja projektom. Razvili smo tih šest nastavnih aktivnosti obzirom da imamo iskustva i znanja u samoj izradi  programa obrazovanja koji su u skladu sa hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.  Svih šest izvannastavnih aktivnosti uvrštene su u školske kurikulume.- naglasila je Gale.

Ovim izvannastavnim aktivnostima povećala se razina znanja i vještina djece o pravima nacionalnih manjina, razina svijesti o sličnostima, te svijest djece i mladih o važnosti suživota i njegovanja kulture tolerancije prihvaćanjem i uvažavanjem različitosti ljudskih prava. Učenici su sve te teme obradili kroz nekoliko razvijenih izvannastavnih aktivnosti te su također naučili o povijesti drugih kultura prisutnih u njihovom okruženju što je preduvjet za razvoj interkulturalno šti.

 U Etno showu održanom nakon završne konferencije projekta učenici su demonstrirali naučeno kroz pjesmu, plesove, snimljene filmove te prezentacije i time pokazali koliko je važno njegovati različitosti i učiti mlade o prihvaćanju istih.

Kao rezultat izvannastavnih aktivnosti razvijen je i portal Škole jednakih različitosti koji je temelj razvoja svijesti o potrebama interkulturalne i digitalne pismenosti na ovome području.

Konferenciji su nazočile i Konferenciji su nazočile i  zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić te Jadranka Mustapi9ć Karlić, v.d. pročelnika Upravnoga odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od oko 1,2 milijuna kuna.

Pročitano 202 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija