NAJNOVIJE
U Hrvatskoj nema novoobljelih, jedna osoba preminula

Nacionalni stožer je objavio kako nemamo novooboljelih.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 14:41)
Dom za starije i nemoćne Vukovar prima posjete pod posebnim uvjetima

Nakon dva mjeseca izolacije, od 18.svibnja kada su popustile mjere zbog koronavirusa, krenule su i posjete članova obitelji korisnicima Doma za starije i nemoćne Vukovar.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 14:35)
Povodom Međunarodnog dana nestale djece, 25. svibnja, policija pokrenula kampanju
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a, a u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe i AMBER alert Europe, ove godine inicirana je kampanja #DontBeACatch - #NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i policija Republike Hrvatske. 
 Ovogodišnja kampanja usmjerena je na zaštitu djece protiv  online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.
 Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu. 
 Pogotovo sada u doba pandemije uzrokovane virusom COVID-19, kad djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama potrebno je osvijestiti ovaj problem, senzibilizirati javnost te pružiti djeci i mladima zaštitne mehanizme i potrebna znanja kako bi se zaštitila od predatora.
 Određena recentna istraživanja u svijetu pokazuju da elektroničko nasilje također može biti okidač da dijete pobjegne od kuće, kao i okidač za samoranjavanje, a i teže oblike samoozljeđivanja. Zato je potrebno da se cijela zajednica društveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničkog zlostavljanja. 
 Prema podacima iz provedenog istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta, a mnogi od njih su spremni na takav susret otići bez pratnje odraslih. 
Zato nam je cilj da ovom kampanjom #NemojPostatiLovina, kroz izrađeni preventivno-edukativni spot damo savjete djeci i mladima da dok sjede u fotelji vlastitog doma i putuju prostranstvima virtualnog svijeta ostanu sigurni. 
 Izrađeni preventivno-edukativni video dostupan je za korištenje široj društvenoj zajednici, medijima te se može javno prikazivati kao jedan od u senzibilizaciji javnosti o ovom problemu.
 Također u istu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Agencijom za zaštitu osobnih podataka i Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, stavlja na raspolaganje i edukativno-preventivni video 'Što se Tini dogodilo?' 
 U okvirima ovog projekta imamo i sadržaj dva video zapisa koje vam također dostavljamo u smislu obilježavanja ovog dana, prema poveznicama u nastavku: 
(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 13:18)
Većina se učenika razredne nastave vratila u školske klupe

Nakon više od dva mjeseca prekida uobičajene nastave i uvođenja nastave na daljinu zbog pandemije koronavirusa, u Vukovaru je počela učionična nastava za učenike nižih razreda osnovnih škola.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 11:31)
Mladiću u ruci eksplodirala eksplozivna naprava

U Grobljanskoj ulici u Vinkovcima, uz obližnje jezero Banja, 23. svibnja oko ponoći, 26. godišnjak iz Vinkovaca pokušao je aktivirati odnosno ispaliti u zrak eksplozivnu napravu uslijed čega je došlo do eksplozije naprave u njegovoj ruci.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 10:07)
Okupljanje maturanata na Banji s policijskom nazočnošću

Zbog povećanog interesa za događaj o okupljanju maturanata na jezeru "Banja" kod Vinkovaca, u petak oko 21 sat, Policijska uprava vukovarsko-srijemska u priopćenju za javnost  ističe kako je okupljanje počelo spontano,  a popratili su ga policijski službenici.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 09:59)
Vukovarsko-srijemska županija bez pozitivnih na COVID-19

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je tako ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije 41, od čega je 40 izliječenih, priopćio je vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite.

(Ponedjeljak, 25 Svibanj 2020 09:24)

Predstavljena Mala škola za velike roditelje

U  Gradskom društvu Crvenog križa Vukovar održana je konferencija za novinare Vijeća za prevenciju Grada Vukovara.

Program Male škole za velike roditelje, kao novinu u radu ovoga Vijeća  predstavio zamjenik gradonačelnika Vukovara i predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Vukovara Marijan Pavliček.

-Ove je godine Vijeće za prevenciju poduzelo niz akcija kako bi što više utjecalo i preventivno djelovalo na ciljane skupine. Ove smo godine posebno djelovali na osnovnoškolsku i srednjoškolsku dob,  a nastojali smo  kroz akcije u suradnji s  MUP-om utjecati na  naše mlade sugrađane zaštititi ih od zlouporabe opojnih sredstava. Poduzeli smo i niz  akcija kako bi zaštitili gradsku imovinu.-rekao je Pavliček.

 Akcija  Male škole za velike roditelje  realizira se u suradnji s tvrtkom Psihoteka i do sada su održane dvije radionice kroz koje je cilj educirati roditelje kako i na koji način uspostaviti kvalitetan odnos u odgoju svoje djece i kako najkvalitetnije djelovati. Dubravko Šokčević, voditelj i autor programa  Male škole za velike roditelje naglasio je kako kvalitetan odnos i rad s djecom obvezno uključuje i  rad s roditeljima.

-Cijela inicijativa u Vukovaru započela je u suradnji  s Proni centrom i Info centrom za mlade Vukovar gdje je održano vrlo posjećeno predavanje u Gradskoj knjižnici Vukovar na temu Kako teenagerima postaviti granice i  pri tome sačuvati živce. -rekao je Šokčević. On je naglasio kako  je danas situacija u odgoju djece puno drugačija nego što je to bilo decenijama ranije.

- Danas imamo prezaštićeni i razmaženi odgojni stil. Roditelji koji dolaze i traže pomoć imaju problem jer ne znaju, i rekao bih, ne usude se suprotstavljati vlastitoj djeci što u stvaranju i oblikovanju osobnosti djeteta uzrokuje neželjene posljedice. Ono što je specifičnost ovoga pristupa je da roditelji dobiju odgovor što učiniti. Roditelji imaju određene zablude o kažnjavanju djece, jer se netko nekad sjetio reći da je kažnjavanje jednako zlostavljanju što uopće nije točno.  Ono što mi kroz ovu inicijativu želimo pokazati je da je za dobar odgoj potrebna ljubav ali i disciplina.- rekao je Šokčević.

Ovaj  projekt koji je novi na ovim prostorima, kao program za potporu roditeljima podržan je  od Ministarstva obrazovanja i Ministarstva socijalne skrbi i demografije 

Pročitano 503 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija