Ispiši ovu stranicu

Besplatan pregled za 36 branitelja

Pregled branitelja Pregled branitelja

Udruga branitelja i stradalnika Hrvatske sukladno statutu  o braniteljsko-stradalničkoj populaciji dužna je voditi skrb o svim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te je stoga dogovoren liječnički pregled s neprofitnom organizacijom - Hrvatskim društvom za bolesti jetre „HEPATOS“ iz Splita, koja je osnovana 2000. godine kao prvo društvo u Hrvatskoj koje pruža pomoć oboljelima od hepatitisa i ostalih bolesti jetre. Pregledom je obuhvaćeno 36 branitelja ili članova obitelji s područja grada Vukovara, a pregled je obavljen u Dječjem dispanzeru Vukovar

- Mi smo došli u Vukovar ponuditi zdravstvene i socijalne usluge koje inače provodimo na području Hrvatske s našim mobilnim INFO HELP centrom. Mobilni INFO HELP centar je kombi u kojemu imamo uređaj kojim se mjeri oštećenje jetre u smislu opasnosti, odnosno rizika od ciroze. Još nudimo testiranja, brzim testom na slinu bez ikakvog vađenja krvi, na hepatitise i na HIV u ovom slučaju.

Došli smo ponuditi naše usluge obzirom da ovakvog aparat nema još u Vukovarskoj bolnici. Važno je zbog toga ako se otkrije da netko ima visoko oštećenje jetre i da je  k tome pozitivan na nekakav virus. Danas postoje terapije koje su izvanredne i koje vrlo brzo lijeće te bolesti ali pacijenti ne znaju da ih imaju jer su one bez simptoma i bez ikakvih znakova.

Čovjek može biti desetljećima zaražen a da nemam nikakve ideje da je zaražen. Na ovaj način mi pokušavamo dovesti u kontakt bolesnika s lokalnim liječnikom koji će nastaviti provoditi liječenje – rekla je mr.sc. Tatjana Reić, predsjednica „HEPATOS-a“, te navela zašto branitelji spadaju u posebno rizičnu skupinu

– Najveći broj bolesnika u Hrvatskoj danas, tako i u Europi i svijetu su oni koji su dobili tu bolest transfuzijom krvi a za tu se bolest nije znalo do početka 90 – ih godina i u Hrvatskoj se krv koja se davala za transfuziju počela testirati na hepatitis C tek u travnju 1993. Što znači da smo cijelu prvu polovinu Domovinskog rata prošli bez testirane krvi i na taj način je zaražen veliki broj ljudi, znači transfuzijom svako tko je bio ranjavan, tko je imao ikakvu kiruršku intervenciju, koji je dolazio u kontakt sa zaraženom krvi je mogao biti zaražen. S ovim aparatom možemo dijagnosticirati i masnu jetru, to je još jedna dodatna vrijednost koju mi pružamo – zaključila je Reić.

Akciju je pohvalila i Biljana Bunjevac-Horvatić infektolog u vukovarskoj bolnici – Ovo je hvale vrijedna akcija budući se radi o aktivnom traženju bolesnika s C hepatitisom koja je kronična bolest koja prolazi bez nekih velikih simptoma tako da se ona u biti ne prepoznaje nego samo kada se napravi testiranje. Inače, takve testove radimo i kod nas ali daljnju dijagnostiku i svrhu liječenja takvih bolesnika moramo raditi dalje.

Ovaj današnji pregled za bolesnika su to neinvanzivne metode, dakle metode, kojom se kao jednim ultrazvukom otkriva ono za što vam je nekada trebala biopsija a znamo što to znači, jer nekada ljudi nisu samo zbog straha od te biopsije htjeli ići i odraditi do kraja dijagnostiku, a dijagnostiku moramo imati potpunu da bismo liječili bolesnika. Samo bih htjela reći da sam zaista sretna da u mome vijeku, koliko se dugo bavim infektologijom i liječim bolesnike, da je došlo do jednog velikog preokreta u liječenju hepatitisa C koji nam je sada praktički postao 98 do 100 % izlječiva bolest za razliku od prije nekih 5-6 godina jer sam u hepatitisima i liječenjima 20 godina, kada smo mi imali rezultate prvo interferonskim terapijama koje su bile teške, neugodne, svaka dva-tri dana injekcije itd. trajale su godinu dana i više, mi smo imali vrlo skromne rezultate od 20, 30 %, a onda jednim boljim interferonom pegiliranim kojim smo dobili rezultate oko 50 %, dok zadnjih godina kada imamo tzv. direktno djelujuće lijekove taj postotak izlječenja je preko 95 %. Mi praktički bolesnike možemo izliječiti.

Branitelji spadaju u rizičnu skupinu. Ako bude potrebe, ako među ovim braniteljima nađemo ljude koji imaju hepatitis C, koji su pozitivni, mi ćemo poduzeti daljnje mjere, oni će biti zbrinuti kako treba, dijagnosticirani do kraja i liječeni – rekla je Bunjevac-Horvatić.

Organizator današnje akcije je Udruga branitelja i stradalnika Hrvatske, čiji predsjednik Franjo Šoljić pojašnjava kako je došlo do realizacije pregleda

-Putem braniteljskih udruga u gradu Splitu i gradu Vukovaru, Udruga branitelja i stradalnika Hrvatske, to su svi naši prijatelji u Dalmaciji s kojim smo komunicirali i dogovorili da nas povežu s organizacijom HEPATOS. S njima smo se dogovorili u vrlo kratkom vremenu, isto tako i s Domom zdravlja Vukovar zbog korištenja prostora za pregled. Upoznat je i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Vukovarska bolnica, grad Vukovar.

Cijeli tim je uključen u današnji pregled i svi znamo da je braniteljsko - stradalnička populacija ugroženija nego ostatak građanstva Hrvatske i time smo htjeli pokazati da vodimo brigu i skrb o braniteljsko-stradalničkoj populacija a i po odazivu se vidi da će biti izvršen pregled 36 branitelja ili članova njihove obitelji. To je ono što je najbitnije u ovom trenutku, da vidimo krvnu sliku i zdravlja jetre braniteljsko-stradalniče populacije na području grada Vukovara. – rekao je Franjo Šoljić predsjednik Udruge branitelja i stradalnika Hrvatske.

Pročitano 1287 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI