Ispiši ovu stranicu

"BIO JE OVO PAKAO NA ZEMLJI" - Odana počast žrtvama Veleprometa

U okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara danas su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomen ploče žrtavama Veleprometa brojni Vukovarci i građani iz drugih dijelova Hrvatske odali počast stradalima u ‘najvećem koncentracijskom logoru u Europi nakon 2. svjetskog rata’.

- Kroz ovaj logor prošlo je više od 10 tisuća Vukovaraca od njegova osnutka u rujnu 1991. godine do zatvaranja u travnju 1992. Na prostorima logora ubijena su 724 Vukovarca, a od preživjelih je velika većina odvedena u logore u Srbiji od Šida do Sremske Mitrovice pa sve do Niša - izjavio je predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, ocijenivši Velepromet najvećem stratištem Vukovara nakon Ovčare i najvećim koncentracijskim logorom u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Rehak je naglasio da za zločine na vukovarskom Veleprometu još nitko nije odgovarao te da je Udruga još 2005. godine podigla kaznenu prijavu s imenima više od stotinu osoba koje direktno ili indirektno tereti za stradanja u Veleprometu.

- Sve je bio uigran scenarij, planovi su bili razrađeni od "mozgova" vrha JNA do samih operativaca na terenu. Strašni zločini su počinjeni na ovome području i na ovome mjestu gdje smo sada i očekujem da će tužiteljstvo napokon početi raditi svoj posao. Kad bi se mene osobno pitalo neki ljudi iz tih redovna odavno ne bi radili ovaj posao koji navodno rade. - rekao je gradonačelnik Penava.

 Predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko također je zarobljena i odvedena na Velepromet - Dovedena sam u trenirci jer su mi sve uzeli, spavali smo na paletama, nismo se imali čime pokriti, bilo je hladno, noću su odjekivali krici, žene su odvođene na silovanje - prisjeća se Patko no i dodaje da su nju i supruga prije dovođenja na Velepromet četnici htjeli strijeljati, a da ih je spasio oficir JNA.

 Vijenac za sve stradalnike Domovinskog rata položili su supružnici Gombović koji su svojevremeno bili i zatočenici tog logora. Nakon prigodnog programa služena je sveta misa pod vodstvom vlč. Zorana Martinovića.

Pročitano 1224 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI