NAJNOVIJE
Motivacijska priča o uspjehu Vukovarca Gorana Dragaša, skladatelja glazbe za najave hollywoodskih filmova

Mladi Vukovarac Goran Dragaš, skladatelj glazbe za  najave hollywoodskih filmova održao je sinoć u Hrvatskom domu Vukovar  vukovarskim učenicima motivacijski govor o svome uspjehu.  Njegova životna priča dokaz je kako se i iz male sredine poput Vukovara mogu stvarati velike stvari.

(Srijeda, 11 Prosinac 2019 11:07)
Kiara Lemac srebrna u Valpovu

U Valpovu je održano natjecanje u streljaštvu povodom dana grada, natjecanju su pristupile i dvije vukovarske natjecateljice. Kiara Lemac je u disciplini zračni pištolj ISSF u vrlo jakoj konkurenciji osvojila srebrnu medalju, a Melani Grganić, koja je inače ovim natjecanjem debitirala, nastupila je u disciplini zračna puška ISSF te zauzela odlično deveto mjesto. Kiara i Melani ove discipline treniraju tek tri mjeseca i već pokazuju vrlo dobre rezultate na razini regije. Ovo i slična natjecanja su vrlo dobra priprema za nadolazeća prvenstva županije i RH.

(Srijeda, 11 Prosinac 2019 09:51)
ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije

U Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije u srpnju su potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava u vrijednosti od preko 26 milijuna kuna, a kroz projekt “ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II”.Tim povodom danas je u Vukovaru održana Početna konferencija ovog projekta, na kojoj su se okupili predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih institucija i ustanova s područja naše županije.

-Projekt ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II ili, kako ga mi zovemo, Tehnička pomoć 2 nastavak je Projekta Tehnička pomoć, odnosno projekta ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije, koji je započeo 01. rujna 2016. i trajao do 31. ožujka 2019. godine. Projektom se želi osigurati nastavak usmjeravanja razvojnih procesa u našoj županiji pružanjem ciljane i specijalizirane potpore javnopravnim tijelima s područja županije te jačanjem njihovih provedbenih kapaciteta u cilju povećanja korištenja dostupnih sredstava ESI fondova. Ovim projektom su osigurana sredstva za financiranje rada RA VSŽ do 2023. godine, a koja će bez naknade pružati stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata već spomenutim javnopravnim tijelima s područja županije. Projektne aktivnosti uključuju također podršku pri izradi županijskih razvojnih strategija i drugih razvojnih dokumenata, provedbu mjera informiranja za potencijalne korisnike EU fondova s područja županije, odnosno informiranje šire javnosti o važnosti korištenja EU fondova te obrazovne aktivnosti o EU fondovima za jedinice lokalne i područne samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima s područja županije - pojašnjava Ilija Cota, ravnatelj županijske Razvojne agencije.

Vrijednost projekta je 26.134.715 kuna, a provodi se od 01. travnja 2019. do 31. prosinca 2023. godine. U 85% vrijednosti projekt se financira kroz potporu, a 15% iznosa će osigurati osnivač Vukovarsko-srijemska županija.
-Kroz nekoliko mjeseci provedbe projekta, točnije početkom listopada 2019. godine odobrena su četiri projekta u vrijednosti većoj od 8 milijuna kuna koje je pripremala RA VSŽ. Riječ je o projektima “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje Auto parka Lipovac”, “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje Regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom”, “Izrada projektno-tehničke dokumentacije Centra za preradu GMO free soje” te “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt Transportno-logističkog centra VSŽ”. Osim pružanja stručne pomoći za navedene odobrene projekte, Agencija je sudjelovala u pripremi projekata u vrijednosti preko 134 milijuna kuna. Navedene projekte za javnopravna tijela s područja županije pripremali smo, vrijedno je još jednom ponoviti, bez naknade, a sredstva za naš rad osigurana su upravo kroz projekt ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II” - ističe viša savjetnica u Razvojnoj agenciji Sanda Čavar.

Kroz ovaj projekt županijska Razvojna agencija nastavlja se potvrđivati kao regionalni koordinator aktivnosti vezanih za korištenje EU fondova te nastavlja s koordinacijom i poticanjem regionalnog, gospodarskog i društveno-socijalnog razvoja županije, a u suradnji s regionalnim koordinatorima ostale četiri slavonsko-baranjsko-srijemske županije djeluje i kao koordinator razvoja regije Slavonije, Baranje i Srijema.

(Utorak, 10 Prosinac 2019 15:26)
Draganić 9. u pojedinačnoj a 2. u ekipnoj konkurenciji

Na Balkanskom karate prvenstvu koje je održano od 5. do 8. prosinca u slovenskim Brežicama uspješan nastup za reprezentaciju Hrvatske imao je član Karate kluba Vukovar '91. Ivan Draganić. Na natjecanju je nastupilo 714 natjecatelja iz 7 država.

U pojedinačnoj konkurenciji među 25 kandidata Ivan je zauzeo 9. mjesto te u ekipnom dijelu osvaja drugo mjesto s dvojicom kolega iz karate kluba Esseker Osijek ( Patrik Kokić i Ivor Premec).

U finalnoj borbi gube tijesnim rezultatom 3:2 od domače ekipe. Ekipa nastavlja s napornim treninzima i pripremama za Europsko prvenstvo koje će se održati u veljači 2020. godine u Budimpešti.

(Utorak, 10 Prosinac 2019 15:05)
Asfaltirane ulice Voćarska i Nad prugom

Nastavlja se uređenje ulica i prometnica na Sajmištu. Ovoga puta dovršene su prometnice u Voćarskoj ulici i Nad prugom, a u kvalitetu radova uvjerili su se čelnici grada tijekom obilaska ovih ulica.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tom je prigodom istaknuo kako su ove ulice u perifernim dijelovima grada asfaltirane na zahtjev stanara.
-Riječ je o do sada neasfaltiranim prometnicama u perifernim dijelovima grada. Naravno da smo zbog naših sugrađana ušli s tvrtkom Komunalac u ovu investiciju vrijednu oko 500.000 kuna i doveli asfaltne prilaze do određenog broja kuća. To nas čini sretnim i zadovoljnim, a zadovoljni su i stanari. Korak po korak idemo prema boljem Vukovaru – naglasio je Penava.

Projektima je obuhvaćeno uređenje cesta s kompletnom novom kolničkom konstrukcijom, uređenje temeljnog tla, izrada nosivog sloja od mehanički stabiliziranog drobljenog kamenog materijala i habajućim slojevima asfalta te otvoreni sustav oborinske odvodnje. Vrijednost radova na uređenju prometnice u Voćarskoj ulici iznosi 324.778,12 kuna s PDV-om, dok vrijednost radova na uređenju prometnice u Ulici Nad prugom iznosi 220.421,87 kuna s PDV-om.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček naglasio je kako žele i ovu gradsku četvrt izjednačiti po pitanju komunalne infrastrukture s ostalim dijelovima grada.
-Na cijelom području grada Vukovara s prigradskim naseljima ostale su još 2-3 neasfaltirane ceste koje također želimo asfaltirati u narednom razdoblju kako bi svim svojim sugrađanima omogućili pristup kućama i dvorištima – dodao je Pavliček.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig istaknuo je kako je ove godine na sanaciju nerazvrstanih cesta na području grada uloženo oko 10 milijuna kuna, a iduće godine u planu su još veći zahvati na znatno frekventnijim ulicama.
-Ove su prometnice bile nasipavane i blatnjave pa ih je bilo neophodno urediti. Takvih imamo još par, a u sljedećoj godini slijedi nam sanacija nerazvrstanih ulica koje su prometno visoko frekventne poput Ulice SR Njemačke, Bogdanovačke te Ulice Petra Preradovića – rekao je Čulig.

Direktor tvrtke Komunalac d.o.o., koja je izvođač radova, Igor Štragarević rekao je kako je tvrtka spremna za sve zahtjevnije projekte.
-Pozitivnim upravljanjem promjenama i ulaganjem u imovinu, posebice u vozni park i građevinsku operativu, došli smo u mogućnost izvoditi i zahtjevnije građevinske projekte poput uređenja ovakvih prometnica, parkinga i viših građevinskih objekata. U idućoj godini očekujemo još veće i zahtjevnije projekte – rekao je Štrangarević.

(Utorak, 10 Prosinac 2019 13:34)
Vukovarski HDZ obilježio 20. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Gradska organizacija HDZ-a grada Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod biste dr. Franje Tuđmana na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru obilježila je 20. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice, dr. Franje Tuđmana.

- Kada je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, prije svega sama ta riječ, prvi hrvatski predsjednik, u toj rečenici se zapravo sve krije. Povlastica da naše generacije žive u slobodnoj Hrvatskoj državi nešto je što generacije prije nas, govorimo o stoljećima ranije nisu mogle niti sanjati, odnosno sanjale su ali su tešku cijenu plaćale pod jednom tuđinskom vlašću pod Turcima, pod Mađarima, pod Talijanima. Nakon tih silnih godina, stoljeća upravo pod vodstvom doktora Franje Tuđmana hrvatski je narod dočekao dan kada je dobio svoju državu, kada je konačno postao svoj na svom i na tome sam siguran da će hrvatski narod osjećati veću zahvalnost, naravno svjestan da to nije zasluga samo Franje Tuđmana to je zasluga cijelog hrvatskog naroda ali pod njegovim vodstvom.  Uspjeli smo nakon toliko stoljeća težnji, žrtava, neispunjenih nadanja i snova i to je ono što moramo baštiniti. Raduje me što smo i toliko godina nakon smrti okupljeni u ovolikom broju što ta svijest živi u hrvatskom narodu i siguran sam da će ona kroz generacije koje dolaze jačati i da će ta svijet bivati sve jača svima nama na ponos.

Nama ostaje da izgradimo bolje društvo, što je moguće bolju državu, jaču državu koja će biti doista maksimalno na korist cijelom hrvatskom narodu, svim građanima koji u njoj žive kako bi svi skupa na nju bili ponosni ali i svjesni da to ovisi o svakom pojedincu. To nije nešto što će pasti s marsa i donijeti nam ne znam tko, nego jednako kao i u stvaranju države, moramo biti sami spremni na žrtve, svjesni što je potrebno, koji korak povući i dok god bude te svijesti siguran sam da smo na pravom putu - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

O prvom hrvatskom predsjedniku govorio je predsjednik gradske organizacije HDZ-a grada Vukovara Damir Barna - Što više vrijeme odmiče, evo 20 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika, mislim da će njegov lik i djelo biti sve veći i veći. Nažalost, ova država je stvorena krvlju ali time je naša obveza veća da poštujemo lik i djelo doktora Tuđmana. Ja sam siguran da danas može biti u Vukovaru da bi bio ponosan kako danas grad Vukovar izgleda i u kojem smjeru ide grad i kako se vodi ovaj grad. - rekao je Barna

(Utorak, 10 Prosinac 2019 12:34)
Međunarodni košarkaški turnir u Vukovar

Od danas do četvrtka 12. prosinca 2019. godine u sportskoj dvorani u Borovu Naselju održava se međunarodni košarkaški turnira dječaka do 15 godina. Na turniru, uz reprezentaciju Hrvatske, sudjeluju još Slovenija, Poljska i Češka.

- Ovaj turnir nam služi kao ogledni pokazatelj naše U-15 generacije koju smatramo talentiranom da vidimo gdje stojimo kako stojimo i da se spremimo za iduće ljeto koje će biti natjecateljsko – rekao je Andro Anzulović iz Hrvatskog košarkaškog saveza.

Raspored turnira:

UTORAK, 10.12.2019.

16.15 h Poljska - Češka 18.30 h Hrvatska - Slovenija

SRIJEDA, 11.12.2019.

16.15 h Slovenija - Poljska 18.30 h Hrvatska - Češka

ČETVRTAK, 12.12.2019.

16.15 h Češka - Slovenija 18.30 h Hrvatska - Poljska

Košarkaški klub Borovo kao domaćin poziva sve ljubitelje košarke da dođu u što većem broju i pogledaju ove dječake, koji su, po izjavama trenera, u ovom trenutku jedna od najtalentiranijih generacija HR košarke u mlađim uzrastima.

(Utorak, 10 Prosinac 2019 09:51)

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - Iz minute u minutu

  • Ponedjeljak, Stu 18 2019
  • Piše: 
Ilustracija Ilustracija Foto: HRV / R.Rac / V. Lozančić / M. Čorak / A. Čorak / J. Kery / V. Kupina / M. Karlović / J. Bogojević

Pod sloganom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" danas se obilježava 28 godina od sloma obrane Vukovara i njegovoga pada u ruke srpskog agresora. U gradu heroja i ove se godine očekuje više desetaka tisuća ljudi koji će odati počast poginulima za slobodnu Hrvatsku.

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci ali i cijela Hrvatska prisjetit će se na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana u novijoj povijesti ovoga grada.

Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Hrvatska vojska organizirala je nekoliko pokušaja deblokade Vukovara na koji je znalo dnevno padati i do 11.000 bombi, granata i raketa, a među napadima najizloženijim objektima bila je bolnica na koju je padalo svakodnevno prosječno 700 granata. Nakon posljednjeg neuspjelog pokušaja deblokade, 12. i 13. studenoga, skupine branitelja pokušavale su samostalno izaći iz opkoljenog Vukovara i dokopati se slobodnog vinkovačkog područja.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon gotovo tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Prema popisu koji je sastavio Franjevački samostan u Vukovaru nakon dvogodišnjeg prikupljanja podataka o stradalima u obrani Vukovara, tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad 1991. godine stradalo je 2.717 branitelja i civila.

U ponedjeljak, 18. studenoga, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa (10 sati), sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenut će u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara (12,30 sati). Misu zadušnicu na groblju će u 13 sati predvoditi biskup mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić.

U večernjim satima (17 sati) niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, "Svjetlosna rijeka sjećanja" u spomen na ubijene u nestale branitelje Vukovara.

Danas će se i u Škabrnji obilježiti 28. obljetnica pokolja koji su 18. studenoga 1991. počinile srpske paravojne postrojbe potpomognute pripadnicima JNA s ratnim zločincem Ratkom Mladićem na čelu, kada je ubijeno 58 civila i 26 branitelja, a mjesto je bilo potpuno uništeno.

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a odlukom Vlade od četvrtka, od iduće godine 18. studena obilježavat će se kao državni blagdan, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U nastavku teksta događanja iz Vukovara pratite iz minute u minutu. Informacije s terena će iz minute u minutu donositi Robert Rac, Valerija Lozančić, Miroslav Čorak, Adrijana Čorak, Janoš Kery, Vanessa Kupina, Matea Karlović i Josip Bogojević.

13.00 sati -  Za koji tenutak započinje sveta misa za sve žrtve u Dopmovinskom ratu. Svečanu euharistiju predvodit će mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Izravni prijenos mise s Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata poslušajte u programu Hrvatskoga radija Vukovar.

12.14 sati - Kolona sjećanja stiže na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata. Tu će uslijediti polaganje vijenaca za žrtve Vukovara. Vijence polažu: predsjednica Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski branitelji Vukovara, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar.

11.45 sati - Ponosna, tužna i dostojanstvena Kolona sjećanja na putu prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata prolazi podno vukovarskoga Vodotornja, simbola hrvatskoga zajedništva.
Vodotoranj

11.24 sati - Tuga, bol, ponos, sve se to miješa jedno s drugim. Žao nam je što sve nije otišlo u jednom drugom smjeru. Svi branitelji koji su došli braniti Hrvatsku i za koju su dali svoje živote sigurno je nisu zamišljali ovakvom kakva je ona dana,  kao i ja u konačnici... Na nama koji smo preživjeli je da se i dalje borimo, korektor društva i politike te da za našu djecu gradimo "zdravu" državu - rekao je Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara.
Franjo Soljic 1

11.13 sati
- Razmišljam o prijateljima kojih više nema. Drago mi je što je toliko puno ljudi došlo odati počast žrtvi Vukovara. Istraga o nestalima veliki nam je problem i 28 godina nakon Domovinskoga rata jer nam ne žele otkriti gdje se nalaze masovne grobnice za kojima predugo tragamo - rekao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.
Daniel Rehak

11.00 sati - Iako je ove godine odlučila ne davati izjave medijima, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i ove godine korača u Koloni sjećanja u popularnim žutim čizmama koje su nosili pripadnici Zbora narodne garde 1991. godine, po kojima su iste dobile naziv "Zenge".
Predsjednica ZENGE

10.42 sati - I ove godine se u miru i tišini, dostojanstveno sjećamo žrtve Vukovara svih poginulih i nestalih. Na desetine tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te dijaspore govori o tome koliko je Vukovar svima njima u srcu i koliko znači svakom Hrvatu. Na nama je da unatoč bremenitoj prošlosti gradimo budućnost, osiguramo bolju poduzetničku klimu. Danas imamo 1000 više uposlenih u odnosu na razdoblje od prije 5 godina, što pokazuje da dobro radimo svoj posao i da mladost ostaje u ovom gradu - izjavio je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček - podsjećajući kako država još nije dorasla samoj sebi kada je riječ o rješavanju pitanja nestalih.
- Dok se to pitanje ne riješi neće biti istinskog napretka i razvijanja boljeg suživota - zaključio je Pavliček.
Pavlicek 1

10.40 sati - Ponosan sam na sve građane Vukovara i Hrvatske, ali i iz posjetitelje iz drugih država koji su došli odati počast hrvatskim braniteljima i žrtvi Vukovara, ponosan sam što je Vukovar sve sličniji onom prijeratnom Vukovaru - izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota. Dodao je kako vjeruje da će zakon o poticanju investicija omogućiti Vukovaru da bude mjesto prosperiteta, razvitka ali i pijeteta u Republici Hrvatskoj. 
Sota

10.35 sati - Kolona sjećanja krenula je vukovarskim ulicama, od OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana do Memorijalnog groblja gdje će se tisuće ljudi pokloniti žrtvama grada heroja.
Kolona 1 ulice

10.15 sati - Po završetku programa formirat će se Kolona sjećanja koja će iz dvorišta OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana krenuti put prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Kolona sjećanja proći će idućim gradskim ulicama: Gundulićeva, Bolnička, Županijska, Strossmayerova, Dr. Franje Tuđmana, Trg hrvatskih branitelja, Stjepana Radića, Trg Slavija, Bana Josipa Jelačića do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovar.
Odore 1

10.03 sati - U dvorištu bolnice u tijeku je prigodni program „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ u izvedbi Klape „Sveti Juraj“ HRM i glumca Darka Milasa. Klapa "Sv. Jurar" HRM premjerno je izvela pjesmu "Molitva za ravnicu". Hrvatski radio Vukovar uživo u svome programu vrši prijenos prigodnoga programa iz dvorišta bolnice. 
Program

09.46 sati - HRV-ovi reporter koji se nalaze u dvorištu vukovarske bolnice javljaju nam kako predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nije željela davati izjave. 

09.43 sati - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Vukovaru je naglasio kako je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije te kako će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo kad su u pitanju nestali i stradali.
Jandrokovic

09.42 sati - Ovo vrijeme je specifično u Vukovaru i teško je izdvojiti neko mjesto u Vukovaru koje ne izaziva stresne i bolne emocije. Po pitanju nestalih zadovoljan sam velikim brojem iskoraka koji su učinjeni prema Vukovaru... Dinamikom procesuiranja ratnih zločina nisam zadovoljan - izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Penava

09.37 sati - Hrvatski premijer Andrej Plenković došao je u Vukovar odati počast žrtvama grada.
- Naša Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara u svim aspektima. Posebno mi je drago da u krugu vukovarske bolnice predlaže da ona postane memorijalna bolnica - rekao je premijer. Dodao je kako Vlada jako puno radi na pitanju pronalaska nestalih.
- Vodimo dijalog s drugim državama, međunarodnim organizacijama, i vjerujemo se da će oni dati rezultate. Dok se to pitanje ne riješi, državne institucije neće stati - poručio je Plenković.
Plenkovic

 

09.29 sati - Danas se kao i svake godine s tugom i pijetetom prisjećamo svih žrtava grada Vukovara, grada heroja, ali nažalost i onih koji se i danas vode kao nestali, a koje hrvatska Vlada još nije uspjela riješiti. Uz pitanje nestalih moramo se priupitati imaju li mladi u Vukovaru budućnost ili će grad Vukovar ostati "grad slučaj" koji će ostati za političke sukobe i obračune. Volio bih da danas pričamo o Vukovaru koji ima svjetlu budućnost i u kojemu mladi imaju priliku za uspjeh neovisno o vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti - rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Na novinarsku upit kako niti SDP-ova Vlada nije uspjela riješiti pitanje nestalih, Bernardić je konstatirao kako država mora načiniti određene pomake, što do sada nije napravljeno. Dodao je kako je danas u Vukovaru prilika da se taj problem adresira na institucije.

Bebrnardić

09.22 sati - Pred vukovarskom bolnicom formirana je kolona sa stjegovima rodova Hrvatske vojske.
Stjegonose 1

09.11 sati - Tomislav Josić, savjetnik za branitelje gradonačelnika Vukovar u dvorištu OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana rekao je kako se danas osjeća ponosno i tužno i sjetno.
- Često mislim na one koji su živote dali za slobodnu domovinu i često se pitam je li ona takva kakvom su je oni sanjali?  Mislim da nije, i da bi se dala promijeniti na bolje. Komentirajući jučerašnji dolazak Milorada Pupovca u Vukovar, rekao je, kako to smatra pametnim političkim potezom, no smatra kako Pupovac relativizira i izjednačava žrtvu i agresora. Na novinarski upit o rješavanju sudbine nestalih, smatra kako se bez otvaranja vojnih arhiva u Beogradu ne može puno toga napraviti, a taj posao treba, kako kaže, odraditi diplomacija.
Tomislav Josic 1   

08.59 sati - Hrvatski radio Vukovar započeo je emitirati ratna izvješća kolege, novinara, urednika i ratnoga izvjestitelja Hrvatskoga radija Vukovar Siniše Glavaševića, kroz prozor zgrade radija. Naime, ispred zgrade radija proći će Kolona sjećanja na svome putu prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata i moći će čuti potresna izvješća i brojne apele na koje nikada nisu pristigli odgovori. Siniša Glavašević i Branimir Polovina, radijski tehničar, mučki su ubijeni na Ovčari 20. studenoga 1991. godine.
Radio Glavasevic

08.39 sati - U Vukovar je stigla moto karavana naziva „Zajedno u ratu, zajedno u miru“. Okupili su se kod Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, kod biste Blagi Zadri i kod tenka na Trpinjskoj cesti.
- Svaka čast "Karavani zajedno, u ratu zajedno u miru". Njihov dolazak je hvale vrijedan i tradicionalan. Voze svake godine i dolaze i po kiši i po snijegu i na tome im veliko hvala. Hvala svima koji dolaze i koji žele na ovakav način odati počast za slobodnu državu Hrvatsku - izjavio je savjetnik za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić.
Karavana 1

08.15 sati - Učenici vukovarskih osnovnih škola zapalili su svijeće na Križnom putu od zgrade Opće županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata. Riječ je o dijelu programa pod nazivom "Put sjećanja i svjetlosti", a duž trase kojom ćeprolaziti ovogodišnja Kolona sjećanja upaljeno je oko 2000 svijeća. 
Svijeća ucenici 1

05.32 sati
- Ekipa Informativnoga programa Hrvatskoga radija Vukovar priprema Dnevnik 1, koji je na programu u 6.00 sati. U Dnevniku 1, koji je u cijelosti posvećen Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. poslušajte kakav je program najavljen za danas, ali i izvještaje s brojnih manifestacija koje su održane sinoć u gradu na Dunavu, a u okviru obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara. Dnevnk 1 uređuje i vodi Robert Rac.

DNEVNIK 1

05.03 sati - Ulica Dr. Franje Tuđmana kroz koju će za par sati proći rijeka ljudi u još jednoj tužnoj Koloni sjećanja. Tisuće i tisuće ljudi iz svih dijelova domovine i svijeta dolaze u grad heroja kako bi se poklonili žrtvi.Ulica dr.F.Tuđmana

Pročitano 883 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija