Ispiši ovu stranicu

Pjesma "Gospodine generale" po prvi puta uživo izvedena u Vukovaru

Održana 6. Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara Održana 6. Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara Foto: R.Rac

Čitanjem potresnih brojki od 2717 ubijenih, 3200 logoraša i 22 000 prognanih, u punoj dvorani Hrvatskoga doma Vukovar održana je 6. Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara u organizaciji Nacionalnog sindikata Policije MUP-a RH.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su glumci HNK Osijek te glumci Robert Kurbaša i Nada Gaćešić Livaković. U glazbenom dijelu programa nastupile su Klapa Palma, Ženska pjevačka klapa Kurjože, Krunoslav Kićo Slabinac, Miroslav Škoro te Vladimir Kočiš Zec koji je po prvi puta uživo u Vukovaru izveo pjesmu Gospodine generale.

Zamjenik predsjednika Nacionalnog sindikata Policije MUP-a RH Dario Žepina rekao je kako se svake godine ovu manifestaciju trude podignuti za stepenicu više u organizacijskome smislu, a ovu će teško nadmašiti.

- Središnja tema je bilo uprizorenje ubojstva četverogodišnje Martine Štefančić i njezine obitelji 1991. godine u selu Borovo. Priprema ove potresne scene svima nam je bila mučna, time više jer znamo da su sudbinu male Martine dijelila brojna djeca Vukovara čije je djetinjstvo nasilno i svirepo oduzeto - ispričao je Žepina.

Ispred Grada Vukovara, Večeri pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara nazočio je i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček koji je rekao da Hrvatski dom Vukovar napušta prepun emocija.

- Teško je sve dojmove sabrati u par rečenica. Svi večerašnji glumci i izvođači su istinski pokazali što se događalo u Vukovaru i okolnim mjestima 1991. godine. Prikazali su kakva su to bila stradavanja s jedne strane, te kakvi su to bili zlotvor i bolesni umovi s druge strane - rekao je Pavliček dodajući kako mu je posebno drago što se otvaraju teme poput ubojstva male Martine Štefančić i što se o tome jasno i glasno govori.  

Pročitano 968 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac