Ispiši ovu stranicu

Ruže na grobovima poginulih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru i ove je godine  na grobu svakog branitelja položena crvena ruža i upaljena svijeća. Vukovarske majke i Savez  Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja  polaganje ruža i paljenje svijeća organiziraju  već tradicionalno kako bi svaki poginuli branitelj, uključujući i one koji više nemaju nikoga svog na životu, na grobu imali cvijet i upaljenu svijeću. 

-Položit ćemo ruže za 428 poginulih branitelja i 312 civila – rekla je predsjednica Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Ruže je polagala i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.
-Tek kad dođete na Memorijalno groblje i vidite sve ove grobove, možete biti svjesni onoga što se ovdje dogodilo 1991. godine. Ovo su posebno teški dani za Vukovar, a najmanje što možemo učiniti za sve ove poginule ljude je donijeti im ružu i upaliti svijeću i, ono najvažnije, pričati svojoj djeci istinu o Domovinskome ratu – rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Na području grada Vukovara traže se još oko 363 osobe. Alvir je istaknula kako podržava gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu  u zahtijevanju procesuiranja ratnih zločina.
- Naravno da nismo zadovoljni učinjenim u proteklih 28 godina i smatramo da se moglo učiniti puno više. Neke su stvari trebale biti napravljene znatno ranije. Sadašnja Vlada i institucije trebaju uložiti više napora, ali unazad 28 godina umrli su brojni svjedoci kao i obitelj žrtava pa je sada nemoguće sve to nadoknaditi,  neke stvari nikada neće biti ispravljene – rekla je Alvir dodajući kako Beograd nema volju pomoći u traženju nestalih.
- U strukturama vlasti i moći su ljudi koji su 1991. bili u strukturama nalogodavaca ili u najmanju ruku opravdavali, financirali ili sudjelovali u svemu onome zbog čega smo mi danas ovdje – kaže Alvir. Dodala je kako ne postoji mehanizam represije koji bi natjerao one koji znaju nešto o nestalima, a znaju im se čak i imena,  da kažu istinu, ali da oni iako ne ispunjavaju osnovne civilizacijske i zakonske dužnosti jako dobro koriste  sva svoja prava.
- Pitanje nestalih je zločin koji još uvijek traje, stoga svi oni još uvijek sudjeluju u zločinu – zaključuje Alvir dodajući kako se Milorad Pupovac  nikada nije obratio njihovoj udruzi i pitao kako i na koji način može pomoći iako bi mogao.

Pročitano 849 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić