Ispiši ovu stranicu

Održan sastanak o održavanju javnih cesta u zimskom razdoblju

Hrvatske ceste d.o.o. Poslovna jedinica Osijek, Uprava za ceste Vukovarsko-srijemske županije i Cesting d.o.o. održali su 14. studenog uobičajeni sastanak o održavanju javnih cesta u zimskom razdoblju 2019./2020. godine za područje Vukovarsko-srijemske županije, u skladu sa zakonskim obavezama i odredbama Pravilnika o održavanju cesta.

Obaveza Cestinga je na vrijeme obaviti sve pripreme, koje uključuju izradbu operativnih planova, osiguranje mehanizacije i ljudstva, kako bi se mogla osigurati prohodnost na javnim cestama na području županije te spremno dočekale snježne padaline ili kiša koja se ledi na kolniku.
Cesting na području Vukovarsko-srijemske županije održava 273 kilometra državnih cesta i 420 kilometara županijskih i lokalnih cesta, odnosno brine za održavanje prohodnosti u zimskim uvjetima na ukupno 693 kilometra cesta- istaknuo je direktor Cestinga Dubravko Kučinac te dodao da su spremni za zimsko razdoblje kao i sve izazove koji ih čekaju.

-Pripremljene su dovoljne količine soli, u ovom trenutku na zalihi je 1.730 tona soli. U planu je nabavka 2.530 tona soli. Također, kao i za svaku zimu, osigurana je i određena količina kamene sitneži te kalcijevog klorida koji se koristi kada sol ne djeluje – rekao je Kučinac te istaknuo podatak kako u prošloj godini policija nije evidentirala niti jednu prometnu nesreću koja bi za uzrok imala neprohodnu ili loše očišćenu cestu.

Za ovu sezonu osigurana su vozila opremljena posipačima i ralicama: u Nadcestariji Vinkovci 8, Vukovar 7 i Županja 7, ukupno 22 vozila. Iz Cestinga ističu i da su nabavljena i 2 nova vozila: vozilo Unimog i jedan posipač. Investicija je vrijedna milijun i petsto tisuća kuna, ali je i jamstvo da će i ove godine zimska služba biti učinkovita. Sa sastanka je poslana i poruka vozačkima kako je od 15. Studenog na snazi zabrana prometovana zimskim dionicama vozilima koja nemaju zimsku opremu te je ukazano na važnost zimskih guma za sigurnost u prometu.

-Od sutra, pa sve do 15. Travnja iduće godine obavezna je zimska oprema na motornim vozilima. U trenutku padanja snijega i njegovog zadržavanja na kolniku svi vozači moraju imati zimsku opremu. Kada je cesta prekrivena snijegom vozači moraju imati zimske gume ili lance na ljetnim gumama. Kada nema snijega na kolniku tada je dovoljno imati zimske gume ili ljetne gume s utorom 4 milimetra i pripremljene lance - rekao je Boris Klinec, službenik za preventivu u cestovnom prometu PU Vukovarsko-srijemske i dodao kako je novčana kazna 700 kuna za sve vozače koji nemaju zimsku opremu na vozilima. Nakon završenog sastanka održano je postrojavanje vozila i strojeva za zimsko održavanje u sezoni 2019./2020. godine. Nakon završenog sastanka održano je postrojavanje vozila i strojeva za zimsko održavanje u sezoni 2019./2020. godine.

Pročitano 903 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić