Ispiši ovu stranicu

Penava: Ovo je teška tema, ali makar će dvije obitelji pronaći određeni mir

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara Foto: arhiva HRV

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava komentirao je pronalazak dva posmrtna ostatka u Negoslavcima, a koji potječu najvjerojatnije iz vremena Domovinskoga rata.

Zahvaljujući svima koji su sudjelovali u pronalasku dva posmrtna ostatka u Negoslavcima, Penava je konstatirao kako je riječ o teškoj temi koja će ipak unijeti određeni mir makar u dvije obitelji koje tragaju za svojim najmilijima.

- Kao društvo i država trebamo i dalje nastaviti davati jaki poticaj onima koji rade na rasvjetljavanju sudbina nestalih. Ujedno bih ponovno uputio apel svim mještanima Vukovara i okolnih mjesta, a koji možda imaju informacije o nestalim osobama ili mjestima njihovih grobišta da to dojave nadležnim tijelima i na taj način skinu teret i sa sebe i sa obitelji koje 28 godina tragaju za odgovorim - poručio je Penava.

Gorak okus

Putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatska još uvijek traga za 1.872 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata, pri čemu najveći broj žrtava, njih 530, čine osobe s područja naše županije, a oko 300 s područja Vukovara.

- To su brojke koje nakon 28 godina ostavljaju gorak okus u ustima. Svjestan sam da ovo pitanje nikada neće biti riješeno u potpunosti, no moramo činiti sve što je u našoj moći kako bi što veći broj sudbina bio rasvijetljen - izjavio je gradonačelnik, dodajući kako vjeruje da slično mišljenje dijeli veliki broj hrvatskih građana.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima probna iskapanja na području hrvatskoga Podunavlja vrši od 27. rujna ove godine. Pronalazak posmrtnih ostataka u Negoslavcima prvi je konkretni pronalazak od tada, a probna iskapanja se nastavljaju i u nadolazećem razdoblju.

Pročitano 1561 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac