NAJNOVIJE
Božinović najavio kazne zbog nepoštivanja novih mjera protiv koronavirusa

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je strožu kontrolu provedbe novih mjera protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu u ponoć, što uključuje i kazne za nenošenje maski.

(Petak, 27 Studeni 2020 12:54)
Školski praznici u siječnju produljit će se za tjedan dana

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) pripremilo je izmjene u kalendaru školske godine po kojima će se praznici u siječnju produljiti za tjedan dana, čime će se odustati od drugoga dijela praznika koji su bili predviđeni u veljači.

(Petak, 27 Studeni 2020 12:36)
Online Ženska sindikalna škola

U organizaciji udruge Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju – BRID, od 14.studenoga do 12.prosinca održava se ženska sindikalna škola za predstavnice sindikata. Sedma je po redu, a ove godine, sukladno epidemiološkim uvjetima, održava se online. Namijenjena je predstavnicama sindikata iz cijele Hrvatske, doznajemo od Marije Čačić iz BRID-a, jedne od organizatorica škole.

(Petak, 27 Studeni 2020 12:27)
Tijekom vikenda pojačani nadzor provođenja epidemioloških mjera u Osječko-baranjskoj županiji

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 611 uzoraka od kojih je 222 bilo pozitivno na koronavirus, priopćeno je iz osječko-baranjskog Stožera civilne zaštite.

(Petak, 27 Studeni 2020 12:17)
Nova turistička signalizacija barokne jezgre Vukovara

S ciljem stvaranja novog vizualnog identiteta barokne jezgre i njezine prezentacije, podizanjem kvalitete informiranja gostiju i unaprjeđenja kvalitete njihova boravka te podizanjem kvalitete turističke ponude, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa svojom zamjenicom Ivanom Mujkić i direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić predstavili su kod Bećarskog križa novu turističku signalizaciju barokne jezgre grada Vukovara.

(Petak, 27 Studeni 2020 11:53)
U Hrvatskoj novi crni rekord: 4080 slučajeva zaraze koronom, 48 preminulih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno rekordnih 4080 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Umrlo je 48 osoba, izvijestio je  Nacionalni stožer civilne zaštite, a prenosi HINA.

(Petak, 27 Studeni 2020 11:26)
Obilježena 10. godišnjica smrti Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja

Kako bi potaknuli mlade na osobni angažman u promicanju kulture nenasilja, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske jučer su, 26. studenog, održale prigodni online program kojim je obilježena  10. godišnjica smrti Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja.

Program pod nazivom „In memoriam Miroslav Tunjić“ proveden je u okviru  Nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ i u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske i partnera te uz potporu Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova, Županije vukovarsko-srijemske i Grada Županje. U programu je sudjelovao i frontmen grupe Adastra, Jeronim Marić, utemeljitelj i predsjednik Društva za promicanje glazbe – Zvuk svjetlosti koja se uspješno bori protiv “vjetrenjača” zvanih cipelarenje, šaka, šamar, hladno i vatreno oružje. Potporu projektu dali su i članovi obitelji Tunjić.

-U okviru „16 dana aktivizma“ u suradnji sa šest osnovnih i jednom srednjom školom na području  PU vukovarsko-srijemske proveden je niz preventivnih aktivnosti uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja, svih oblika nasilja, s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama, među djecom i mladima, poticanje prijavljivanja nasilja i upoznavanja žrtava nasilja s njihovim pravima, kao i davanje informacija o svim mogućnostima koje stoje na raspolaganju žrtvi unutar različitih institucija.
Sve aktivnosti provode se u spomen na tragično preminulog Miroslava Tunjića kao i sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja. U okviru programa „In memoriam Miroslav Tunjić predstavljeni su izabrani promotori nenasilja. Naime, iz ukupno 6 osnovnih i jedne srednje škole sa županjskog područja, učenici su među sobom odabrali po jednog „promotora nenasilja“.  Odabrane mlade osobe, ove godine uključile su se u obilježavanje „16 dana aktivizma“ na način da su, zbog epidemiološke situacije, izradili video uratke, putem kojih su, uz pomoć novih medija, pozvali mlade da se aktivno uključe u izgradnji ozračja nenasilnog okruženja. Promotori koji  su svojim srčanim radom, nesebičnim zalaganjem, djelima i ponašanjem od svojih vršnjaka odabrani za „promotora nenasilja“ i ove godine će biti simbolično nagrađeni, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Županje i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske Županije.

Kad je riječ o obilježavanju ovogodišnjih „16 dana aktivizma“, ovo je prvi put da su nas epidemiološki uvjeti zbog pandemije Covid-19, potaknuli na drugačiji način rada, koji nije dopuštao odlazak policijskih službenika u školu te su se cjelokupne aktivnosti odvijale pred manjim brojem sudionika. Međutim iskreno se nadamo da će provedene aktivnosti imati potreban edukativni karakter kako bi se mladima ukazalo na važnost razvijanja i njegovanja kulture nenasilja i dijaloga – poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

(Petak, 27 Studeni 2020 11:18)

Penava: Ovo je teška tema, ali makar će dvije obitelji pronaći određeni mir

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara Foto: arhiva HRV

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava komentirao je pronalazak dva posmrtna ostatka u Negoslavcima, a koji potječu najvjerojatnije iz vremena Domovinskoga rata.

Zahvaljujući svima koji su sudjelovali u pronalasku dva posmrtna ostatka u Negoslavcima, Penava je konstatirao kako je riječ o teškoj temi koja će ipak unijeti određeni mir makar u dvije obitelji koje tragaju za svojim najmilijima.

- Kao društvo i država trebamo i dalje nastaviti davati jaki poticaj onima koji rade na rasvjetljavanju sudbina nestalih. Ujedno bih ponovno uputio apel svim mještanima Vukovara i okolnih mjesta, a koji možda imaju informacije o nestalim osobama ili mjestima njihovih grobišta da to dojave nadležnim tijelima i na taj način skinu teret i sa sebe i sa obitelji koje 28 godina tragaju za odgovorim - poručio je Penava.

Gorak okus

Putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatska još uvijek traga za 1.872 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata, pri čemu najveći broj žrtava, njih 530, čine osobe s područja naše županije, a oko 300 s područja Vukovara.

- To su brojke koje nakon 28 godina ostavljaju gorak okus u ustima. Svjestan sam da ovo pitanje nikada neće biti riješeno u potpunosti, no moramo činiti sve što je u našoj moći kako bi što veći broj sudbina bio rasvijetljen - izjavio je gradonačelnik, dodajući kako vjeruje da slično mišljenje dijeli veliki broj hrvatskih građana.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima probna iskapanja na području hrvatskoga Podunavlja vrši od 27. rujna ove godine. Pronalazak posmrtnih ostataka u Negoslavcima prvi je konkretni pronalazak od tada, a probna iskapanja se nastavljaju i u nadolazećem razdoblju.

Pročitano 904 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija