Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Dani otvorenih vrata HAZU Vukovar

Upraviteljica HAZU Vukovar, Vlasta Novinc Upraviteljica HAZU Vukovar, Vlasta Novinc Foto: Arhiva

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, organizirala je drugu godinu za redom Dan otvorenih vrata na kojemu su se građani u Vukovaru mogli upoznali s radom ove institucije koja u našem gradu djeluje kroz Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad.

Kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, HAZU je otvorena  za javnost cijele godine, o čemu svjedoče brojna događanja. Ovom manifestacijom predstavljeno je  aktivno djelovanje akademije i njezinih članova na svim područjima znanosti i umjetnosti. Tijekom ovogodišnjih Dana otvorenih vrata predstavljena je izložba i dijaprojekcija o akademiku Hrvoju Požaru pod nazivom „Akademik Hrvoje Požar – vukovarski dani“.

- Ovo je prilika da mnogi saznaju kako je akademik Hrvoje Požar od 1941. do 1946. godine bio rukovoditelj energane u tvornici Borovo u kojoj je izučio zanat kojeg je poslije primijenio na cijelu Hrvatsku.  On je jedan od najvažnijih osoba za uspostavu električne mreže, bio je glavni dispečer u Narodnoj republici Hrvatskoj. Nakon toga imao je zavidnu znanstvenu i profesionalnu karijeru te je postao akademikom i bio glavni tajnik tadašnje Jugoslavenske akademije  od 1978. sve do svoje smrti 1991. godine - rekla je upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Vukovar dr.sc.Vlasta Novinc.

Dr.sc. Novinc je održala i zanimljivo predavanje o književniku Janku Matku i njegovom romanu Dva života jedne žene čija je radnja smještena u Vukovaru u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Dani otvorenih vrata HAZU postali su tradicionalna manifestacija kojom Akademija na poseban način pokazuje svome narodu da je ona njegova akademija, otvorena javnosti i okrenuta budućnosti, usmjerena na rješavanje aktualnih društvenih pitanja radi izgradnje bolje i naprednije Hrvatske. 

Pročitano 1062 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI