NAJNOVIJE
Održana 11. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ

Na 11. Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije održanoj u Palači Srijem u Vukovaru Zoran Pandža, član Uprave Ekos-a d.o.o.održao je prezentaciju Izrade studijske i projektno tehničke dokumentacije potrebne za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

(Utorak, 28 Siječanj 2020 15:02)
U Vinkovcima dobili zatvorske kazne jer su vozili bez vozačke dozvole

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izdali su priopćenje u kojemu se naglašava da će policijski službenici Prometne policije Vinkovci nastaviti poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u koje se ubrajaju alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisna uporaba mobitela.

(Utorak, 28 Siječanj 2020 14:34)
Europski je dan zaštite osobnih podataka

Danas je Europski dan zaštite osobnih podataka ili Dan privatnosti. Utemeljen je 2006. godine odlukom Odbora ministara Vijeća Europe, a prvi je put obilježen 2007. godine na 25. godišnjicu potpisivanja Konvencije za zaštitu osoba vezano uz automatizirane obrade osobnih podataka (Konvencija 108). 

(Utorak, 28 Siječanj 2020 12:01)
Slagalica nastavlja program Aktivni u zajednici 2020.

Zaklada  Slagalica i ove godine nastavlja program Aktivni u zajednici, a provodit će ga u pet slavonskih županija, od veljače do prosinca 2020. godine.

(Utorak, 28 Siječanj 2020 11:22)
Gradska organizacija HDZ-a Vukovar daje potporu kandidaturi gradonačelnika Ivana Penave za zamjenika predsjednika HDZ-a

Gradska organizacija HDZ-a Vukovar daje potporu kandidaturi gradonačelnika Ivana Penave za zamjenika predsjednika HDZ-a.
Priopćenje donosimo u cijelosti.

(Utorak, 28 Siječanj 2020 08:21)
Održana tribina o participativnoj kulturi

U Vukovaru je održana tribina Participativna kultura, kultura budućnosti, a u okviru projekta Psst! - partnerstvo u scenskom stvaralaštvu čiji je nositelj Hrvatski dom Vukovar. 

(Ponedjeljak, 27 Siječanj 2020 15:48)
Šest ekipa na hokejaškom turniru u Vukovaru

Hokejaški klub „Komarci“ Vukovar organizirao je na klizalištu Vukovar turnir na kojemu su uz domaćina Vukovar nastupili hokejaši iz Varaždina, Koprivnice, Siska, Bjelovara i Osijeka. U zanimljivim i dobrim utakmicama gledatelji su mogli vidjeti neke od draži hokeja.

- Na svu sreću turnir je protekao u najboljem redu, šest ekipa se okupilo iz cijele Hrvatske, hokejaši amateri. Oko 40-ak igrača se našlo uz Vukovaru u nedjelju prijepodne. Odigrane su međusobne utakmice, natjecateljski dio nije bio u prvom planu, nije bilo pobjednika, svi su bili pobjednici turnira. Svaki je sudionik na poklon dobio majicu i na kraju smo odigrali All star utakmicu gdje smo se svi pomiješali.

Skupilo se nešto Vukovaraca koji su prolazili preko trga i bili zainteresirani za nešto novo što se događa u gradu i mislim da ovakvi događaji imaju budućnost. Za sljedeću godinu ćemo pokušati, u dogovoru s našim gostima, napraviti identičan takav turnir za djecu članove škole hokeja koje će pokrenuti svatko u svojim gradovima – rekao je Teodor Šteter, voditelj klizališta u Vukovaru.Hokejaški turnir4

Druga liga hokeja u Hrvatskoj ?

Iako je sve proteklo u prijateljskom ozračju bilo je i žustrih dvoboja – Hokej je takav sport kojemu je žustrina sastavnim dio sporta. Na kraju sve ostane na nivou fair playa. Nakon svakog malo čvršćeg kontakta koji u jednoj sekundi izgleda malo i grubo, nakon par sekundi to se vrati u normalu.

Moram naglasiti da je u ime Saveza hokeja na ledu Hrvatske naš gost bio Mladen Jarčov voditelj za razvoj hokeja. On je iznio neke planove u Savezu hokeja na ledu koje postoje za razvoj hokeja izvan Zagreba. Bio je oduševljen onim što je vidio i s entuzijazmom i količinom ljudi koji su se okupili i koji uopće igraju hokej u Hrvatskoj. Mislim da smo i u tom smjeru napravili veliku stvar da smo izvan Zagreba okupili cijelu Hrvatsku na klizaljkama i pokrenuli jedan novi projekt koji bi za sljedeću godinu glasio Druga liga hokeja u Hrvatskoj.

Svaki vikend u jednom gradu bi se našli u ovom istom sastavu i na neki način promovirali hokej. Naravno, to nam je osnovni cilj da okupimo što je moguće više djece, da njih uključimo i da mi budemo samo nekakva potpora cijelom tom projektu – rekao je Teodor Šteter.

(Ponedjeljak, 27 Siječanj 2020 15:21)

ŽDO pokrenulo istragu zbog mučenja Hrvata u Vukovaru: Mlatili ih, gazili, palili im lice...

Velepromet 1991. Velepromet 1991. Foto: arhiva HRV

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv četvorice bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, nedostupnih hrvatskom pravosuđu, koje sumnjiči da su nakon okupacije Vukovara psihičkim i fizičkim zlostavljanjem počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo je priopćilo kako državljanina Srbije, državljanina Hrvatske i dvojicu okrivljenika nepoznatog državljanstva tereti da su, nakon agresije i okupacije Vukovara od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, lišavali slobode građane Vukovara nesrpske nacionalnosti.

Odvodili su ih na lokacije gdje su boravili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi te ih tamo osobno i zajedno s drugim pripadnicima tih postrojbi psihički i fizički zlostavljali.

Trećeokrivljeni se tereti da je prijetio oružjem te rukama po tijelu udarao tada 34-godišnjeg civila, a potom ga odvezao u improvizirani sabirni logor za civile nesrpske narodnosti u prostoru "Veleprometa" u Vukovaru gdje ga je, zajedno s više drugih pripadnika srpske paravojske, psihički zlostavljao uz razne psovke i uvrede, govoreći mu da je ustaša i da je ubijao Srbe.

Osumnjičen je i da je žrtvu u jednoj od prostorija vezao lisicama za klupu te ga potom udarao rukama i nogama po cijelom tijelu, nanijevši mu više ozljeda uslijed čega mu je teško narušeno zdravlje.

Civilima prijetili rezanjem ušiju i noseva

Tužiteljstvo sumnja da je okrivljeni osobnim automobilom iz prostorija "Veleprometa" odvezao trojicu civila u kuću u Vukovaru u kojoj su bili smješteni dobrovoljci srpske paravojne postrojbe "Leva Supoderica", gdje ih je dočekalo 30-ak uniformiranih pripadnika ove postrojbe. Tamo su ih vrijeđali, prijetili im rezanjem dijelova tijela, ušiju i nosova te izudarali rukama, nogama i osobnim naoružanjem, a zatim ih zatvorili u podrum kuće.

Drugookrivljeni i trećeokrivljeni su u spomenutoj kući, zajedno s još trojicom neprijateljskih vojnika, ispitivali 38-godišnjeg i 39-godišnjeg civila te ih pritom izudarali rukama i nogama, dok je u međuvremenu četvrtookrivljeni prinudio 34-godišnjeg civila da rukama i jezikom čisti kadu i WC školjke, nakon čega su to isto morali učiniti i preostala dvojica civila.

Istoga dana, u prostoriji u kojoj su obavljana ispitivanja, ti su okrivljenici zajedno s još četiri nepoznate osobe ispitivali 34-godišnjeg civila i pritom ga udarali rukama i nogama te povremeno hvatali za vrat i gušili ga. Drugookrivljeni mu je užareni žarač prislanjao na vrat, lijevo uho i obraz, a druga osoba ga je kožnim vojnim remenom udarala po glavi, zbog čega mu je glava prokrvarila.

Nakon toga je, tvrdi osječko tužiteljstvo, u prostoriju ušao prvookrivljeni, s više pripadnika srpske paravojske, te nastavio s njima udarati rukama i nogama žrtvu po cijelom tijelu.

Nakon što su civili vraćeni u podrum, prvookrivljeni i četvrtookrivljeni su ih, s još nekoliko pripadnika srpske paravojske, nastavili tući rukama i nogama te ih tjerali na fizički ponižavajuća ponašanja. Kada ovi od bolova više nisu mogli izdržati, dopustili im da se odvežu te da trče.

Zbog bolova jedan civil počinio samoubojstvo

Kada je 38-godišnji civil uslijed iscrpljenosti pao na tlo podruma, prvookrivljeni mu je s povišenog predmeta vojničkim čizmama snažno skočio na prsa i slomio nekoliko rebara. Tereti ih se i da su žrtve, krvave i ozlijeđene, bez pružanja pomoći ostavili u podrumu gdje je, zbog intenzivnih bolova koje je trpio nakon zlostavljanja, 38-godišnji civil 25. prosinca 1991. počinio samoubojstvo.

Okrivljenici se nalaze u Srbiji i nisu dostupni hrvatskim tijelima kaznenog progona.

Pročitano 1349 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija