NAJNOVIJE
U Hrvatskoj 52 nova slučaja koronavirusa, jedna osoba umrla

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 52 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1183, a jedna osoba je umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi Hina.

(Utorak, 14 Srpanj 2020 14:27)
HZJZ: Tko je izuzet od nošenja maski

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je tko je izuzet od nošenja maski za vrijeme epidemije koronavirusa, navodeći da pojedine osobe maske ne mogu nositi zbog svog zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ili ih mogu nositi samo uz određena ograničenja.

(Utorak, 14 Srpanj 2020 14:14)
Iz Doma zdravlja apeliraju da pacijenti dolaze u točno zakazano vrijeme kod liječnika

Uslijed nastalih okolnosti uvjetovanih COVID-om 19 brojni pacijenti zbog redovitih pregleda i terapija čekaju u redu u dvorištu Doma zdravlja Vukovar ali i ispred Doma zdravlja u Borovu naselju.

(Utorak, 14 Srpanj 2020 13:11)
Tri kršenja mjere samoizolacije

Kako je izvijestila PU vukovarsko-srijemska, u protekla 24 satapolicijski službenici su utvrdili tri kršenja mjere samoizolacije.

(Utorak, 14 Srpanj 2020 12:32)
Gorilo u Vukovaru i Privlaci

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske priopćili su o dva požara u posljednja dva dana na našem području.

(Utorak, 14 Srpanj 2020 12:24)
Završava projekt pomoći beskućnicima

Krajem ovoga mjeseca završava provedba projekta Pravna i psihosocijalna pomoć i podrška beskućnicima s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Trajao je godinu dana, a provodila ga je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u partnerstvu s Društvom Crvenog križa Osijek te Centrom za socijalnu skrb Vukovar uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH.

(Utorak, 14 Srpanj 2020 11:45)
Deset novozaraženih s područja Đakova, Osijeka i Valpova

Deset je novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Osječko-baranjske županije u protekla 24 sata, priopćio je Stožer civilne zaštite.

(Utorak, 14 Srpanj 2020 10:41)

ŽDO pokrenulo istragu zbog mučenja Hrvata u Vukovaru: Mlatili ih, gazili, palili im lice...

Velepromet 1991. Velepromet 1991. Foto: arhiva HRV

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv četvorice bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, nedostupnih hrvatskom pravosuđu, koje sumnjiči da su nakon okupacije Vukovara psihičkim i fizičkim zlostavljanjem počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo je priopćilo kako državljanina Srbije, državljanina Hrvatske i dvojicu okrivljenika nepoznatog državljanstva tereti da su, nakon agresije i okupacije Vukovara od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, lišavali slobode građane Vukovara nesrpske nacionalnosti.

Odvodili su ih na lokacije gdje su boravili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi te ih tamo osobno i zajedno s drugim pripadnicima tih postrojbi psihički i fizički zlostavljali.

Trećeokrivljeni se tereti da je prijetio oružjem te rukama po tijelu udarao tada 34-godišnjeg civila, a potom ga odvezao u improvizirani sabirni logor za civile nesrpske narodnosti u prostoru "Veleprometa" u Vukovaru gdje ga je, zajedno s više drugih pripadnika srpske paravojske, psihički zlostavljao uz razne psovke i uvrede, govoreći mu da je ustaša i da je ubijao Srbe.

Osumnjičen je i da je žrtvu u jednoj od prostorija vezao lisicama za klupu te ga potom udarao rukama i nogama po cijelom tijelu, nanijevši mu više ozljeda uslijed čega mu je teško narušeno zdravlje.

Civilima prijetili rezanjem ušiju i noseva

Tužiteljstvo sumnja da je okrivljeni osobnim automobilom iz prostorija "Veleprometa" odvezao trojicu civila u kuću u Vukovaru u kojoj su bili smješteni dobrovoljci srpske paravojne postrojbe "Leva Supoderica", gdje ih je dočekalo 30-ak uniformiranih pripadnika ove postrojbe. Tamo su ih vrijeđali, prijetili im rezanjem dijelova tijela, ušiju i nosova te izudarali rukama, nogama i osobnim naoružanjem, a zatim ih zatvorili u podrum kuće.

Drugookrivljeni i trećeokrivljeni su u spomenutoj kući, zajedno s još trojicom neprijateljskih vojnika, ispitivali 38-godišnjeg i 39-godišnjeg civila te ih pritom izudarali rukama i nogama, dok je u međuvremenu četvrtookrivljeni prinudio 34-godišnjeg civila da rukama i jezikom čisti kadu i WC školjke, nakon čega su to isto morali učiniti i preostala dvojica civila.

Istoga dana, u prostoriji u kojoj su obavljana ispitivanja, ti su okrivljenici zajedno s još četiri nepoznate osobe ispitivali 34-godišnjeg civila i pritom ga udarali rukama i nogama te povremeno hvatali za vrat i gušili ga. Drugookrivljeni mu je užareni žarač prislanjao na vrat, lijevo uho i obraz, a druga osoba ga je kožnim vojnim remenom udarala po glavi, zbog čega mu je glava prokrvarila.

Nakon toga je, tvrdi osječko tužiteljstvo, u prostoriju ušao prvookrivljeni, s više pripadnika srpske paravojske, te nastavio s njima udarati rukama i nogama žrtvu po cijelom tijelu.

Nakon što su civili vraćeni u podrum, prvookrivljeni i četvrtookrivljeni su ih, s još nekoliko pripadnika srpske paravojske, nastavili tući rukama i nogama te ih tjerali na fizički ponižavajuća ponašanja. Kada ovi od bolova više nisu mogli izdržati, dopustili im da se odvežu te da trče.

Zbog bolova jedan civil počinio samoubojstvo

Kada je 38-godišnji civil uslijed iscrpljenosti pao na tlo podruma, prvookrivljeni mu je s povišenog predmeta vojničkim čizmama snažno skočio na prsa i slomio nekoliko rebara. Tereti ih se i da su žrtve, krvave i ozlijeđene, bez pružanja pomoći ostavili u podrumu gdje je, zbog intenzivnih bolova koje je trpio nakon zlostavljanja, 38-godišnji civil 25. prosinca 1991. počinio samoubojstvo.

Okrivljenici se nalaze u Srbiji i nisu dostupni hrvatskim tijelima kaznenog progona.

Pročitano 1489 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija