Ispiši ovu stranicu

Obilježena 28. godišnjica stradanja Bogdanovaca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg  spomenika  obilježena je 28. godišnjica teškog stradanja civila i branitelja Bogdanovaca. Svoje je živote tijekom tromjesečne obrane Bogdanovaca od višestruko nadmoćnijeg srbijanskog agresora, ondje izgubilo 133 branitelja i civila, među kojima su bili pripadnici Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i policije, a 89 njih bili su mještani Bogdanovaca. Selo je nakon okupacije bilo  razrušeno i do temelja spaljeno. Još uvijek se traga za 14 nestalih, a za zločin još nitko nije odgovarao.

-Velik je to broj. Čak 10% stanovništva Bogdanovaca je stradalo. Ne treba umanjivati niti jednu žrtvu, ali Bogdanovci su uistinu strašno stradali, rekao  je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun  podsjećajući kako su nenaoružani mještani još u svibnju 1991.  zaustavili 18 tenkova JNA.
-Veliki su to dani i ne smijemo ih zaboraviti, moramo to prenijeti na mlađe generacije. Ovdje je obrana bila fantastično organizirana. Oko 200 branitelja držalo je položaje, a agresor je mislio da ih je čak 3.000. Nakon tri mjeseca obrane i potpune okupacije 45 dana Bogdanovci su pali, a to je onda nagovijestilo i pad Vukovara, rekao je Barun podsjećajući kako je među mještanima bilo i sedmero pripadnika albanske nacionalne manjine koji su se borili zajedno s njima smatrajući Hrvatsku svojom državom.

Tadašnji zapovjednik obrane Bogdanovca Ivan Matković – Lasta podsjetio je da su stradavanja Bogdanovčana mogla biti još i veća da je dopustio povratak 33 autobusa s mještanima.
-Predviđao sam što će se dogoditi pa nas je od 1.113 u Bogdanovcima nas je ostalo samo 176 – branitelja i starijih osoba. Mogu samo pretpostaviti što bi se dogodilo jer je Šešelj rekao da ni kokoš neće ostati u Bogdanovcima – prisjeća se Lasta.

 

Bogdanovci 19 Pavlicek

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček podsjetio je na veliki obol koji su Bogdanovci dali u Domovinskome ratu.
- Padom Bogdanovaca Vukovarci su izgubili posljednju šansu i nadu da će se Vukovar obraniti. Bogdanovci su uistinu dali veliki obol na ovom istočnoslavonskom bojištu već od samih početaka. Već 10. ožujka 1991. godine ovdje su se okupili nenaoružani odredi kako bi se uspostavila obrana. Došli smo se zahvaliti za ogroman doprinos 133 osobe koje su svoje živote dale za obranu Bogdanovaca te pokazati da i danas Vukovar i Bogdanovci njeguju izuzetno dobre i prijateljske odnose - rekao je  Pavliček.

Izaslanik predsjednice Republike Ante Deur rekao je da se i ove jeseni redaju tužne obljetnice u selima vukovarsko-srijemskog kraja, danas i 28. obljetnice okupacije Bogdanovaca. 
-Sjećamo se boli i krika, ali i snage i ljubavi koja se u tim trenutcima davala Hrvatskoj - rekao je Deur istaknuvši obvezu iskazivanja poštovanja prema žrtvama, ali i dužnost prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlade naraštaje.

Bogdanovci spomenik 19

Tijekom Domovinskog rata, od kraja kolovoza do studenoga 1991. godine, od Bogdanovaca do Vukovara vodio je tzv. kukuruzni put kojim se jedino moglo izaći iz Vukovara te braniteljima i civilima u gradu dopremiti pomoć. Slomom obrane Bogdanovaca Vukovar se našao u potpunom okruženju pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

Vijence su položila brojna izaslanstva, državna i vojna, lokalnih vlasti, braniteljskih i stradalničkih udruga te suborci, rodbina i prijatelji. U mjesnoj crkvi sv. Leopolda Mandića za sve poginule, ubijene i nestale branitelje i civile služena je misa zadušnica. Uz 28. obljetnicu okupacije Bogdanovaca obilježen je i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu u kojem je oružjem Hrvatsku branilo više od 2.500 pripadnika albanskog naroda.

Pročitano 869 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić