NAJNOVIJE
U Domu za starije i nemoćne osobe u Iloku na COVID-19 pozitivna 74 korisnika

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja su 24 sata zabilježena 242 nova slučaja zaraze koronavirusom te dva smrtna slučaja. Velik je postotak novozaraženih u županiji iz Iloka, čime je Ilok postao žarište zaraze. 

(Subota, 05 Prosinac 2020 14:40)
Preporuke za klizališta na otvorenom

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je preporuke za klizališta na otvorenom koja se mogu koristiti u rekreativne svrhe uz pridržavanje epidemioloških mjera te osiguranje najmanje 15 četvornih metara ledene površine po klizaču, a na klizalištu može biti maksimalno 25 osoba.

(Subota, 05 Prosinac 2020 14:16)
U državi 4084 novooboljelih osoba na koronavirus, preminulo 70 osoba

U posljednja 24 sata zabilježena su 4084 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24495.

(Subota, 05 Prosinac 2020 11:11)
U OBŽ 253 novopozitivne osobe na koronavirus, preminulo pet oboljelih

U posljednja 24 sata u laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus su testirana ukupno 562 uzoraka od kojih su 253 bila pozitivna. Novopozitivne osobe žive u čak 54 naselja Osječko-baranjske županije.

(Subota, 05 Prosinac 2020 10:25)
U županiji 242 osobe pozitivne na COVID-19, preminule dvije osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 242 nove pozitivne osobe na COVID-19 (43 osobe iz Iloka, 41 iz Vinkovaca, 28 iz Vukovara, 16 iz Županje, 12 iz Borova, po šest osoba iz Gradišta, Nuštra i Bapske, pet iz Štitara, po četiri osobe iz Bršadina, Cerića, Cerne, Marinaca i Negoslavaca, po tri iz Andrijaševaca, Ivankova, Privlake, Retkovaca, Starih Mikanovaca, Šarengrada i Vođinaca, po dvije iz Bobote, Gunje, Ilače, Jarmine, Komletinaca, Nijemaca, Otoka, Petrovaca, Soljana, Vere i Starih Jankovaca te po jedna osoba iz Bošnjaka, Banovaca, Babine Grede, Drenovaca, Đeletovaca, Gaboša, Laslova, Lovasa, Markušice, Mikluševaca, Orolika, Posavskih Podgajaca, Račinovaca, Srijemskih Laza, Šiškovaca i Vrbanje.

(Subota, 05 Prosinac 2020 10:20)
Do kraja godine 8 milijardi kuna za gospodarske mjere

Nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koja se održala u petak, predstavio se zadnji dio mjera za gospodarstvo, izjavu je dao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Podsjetio je koje je tri mjere Vlada predstavila za sve one kojima je obustavljen rad.

- Prva mjera - mjera očuvanja radnih mjesta koja je danas ažurirana na Upravnom vijeću, zatim tranša covid kredita u iznosu od 1,3 mlrd kuna koja ide hrvatskim poduzetnicima kako bi očuvali kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost. Treća mjera za koju će Porezna uprava vrlo brzo propisati uvjete za pokriće fiksnih troškova koji se odnose na rad onih koji su zatvoreni. Na taj način smo obuhvatili sve ekonomske grane za koje smatramo da su najugroženije u ovom vremenu do 21. prosinca, do kada su najavljene epidemiološke mjere u ovom obujmu - rekao je ministar.

Ako bude potrebno, ažurirat će se ekonomske mjere kako bi se očuvala radna mjesta i kako bi se očuvala poslovna aktivnost poduzetnika, dodao je Aladrović.

- Sve mjere su donesene do kraja prosinca, a predviđa se da će biti potrebe za mjere u za početak iduće godine - pojasnio je ministar.

Prema Aladrovićevim riječima, tri su različita izvora financiranja mjera za očuvanje radnih mjesta i skraćenog radnog vremena, a to su državni proračun, EU program Sure iz kojeg je Hrvatskoj odobren zajam od nešto više milijardu eura i EU fondovi, odnosno jedan dio programa i otpornosti, kroz koji je ishođeno oko 530 milijuna eura.

Ministar je dodao kako je u ranijoj fazi, između ožujka i svibnja, Hrvatska koristila i sredstva iz Europskog socijalnog fonda, iz kojeg je povučeno oko 1,3 milijarde kuna, a planira se povući još jedan dio tih sredstava za očuvanje zaposlenosti.

 

(Subota, 05 Prosinac 2020 08:15)
Od danas na snazi kažnjavanje prekršitelja epidemioloških mjera

U petak su u Hrvatskom saboru izglasane kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera, a kažnjavanje počinje danas.

(Subota, 05 Prosinac 2020 07:55)

Obilježena 28. godišnjica stradanja Bogdanovaca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg  spomenika  obilježena je 28. godišnjica teškog stradanja civila i branitelja Bogdanovaca. Svoje je živote tijekom tromjesečne obrane Bogdanovaca od višestruko nadmoćnijeg srbijanskog agresora, ondje izgubilo 133 branitelja i civila, među kojima su bili pripadnici Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i policije, a 89 njih bili su mještani Bogdanovaca. Selo je nakon okupacije bilo  razrušeno i do temelja spaljeno. Još uvijek se traga za 14 nestalih, a za zločin još nitko nije odgovarao.

-Velik je to broj. Čak 10% stanovništva Bogdanovaca je stradalo. Ne treba umanjivati niti jednu žrtvu, ali Bogdanovci su uistinu strašno stradali, rekao  je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun  podsjećajući kako su nenaoružani mještani još u svibnju 1991.  zaustavili 18 tenkova JNA.
-Veliki su to dani i ne smijemo ih zaboraviti, moramo to prenijeti na mlađe generacije. Ovdje je obrana bila fantastično organizirana. Oko 200 branitelja držalo je položaje, a agresor je mislio da ih je čak 3.000. Nakon tri mjeseca obrane i potpune okupacije 45 dana Bogdanovci su pali, a to je onda nagovijestilo i pad Vukovara, rekao je Barun podsjećajući kako je među mještanima bilo i sedmero pripadnika albanske nacionalne manjine koji su se borili zajedno s njima smatrajući Hrvatsku svojom državom.

Tadašnji zapovjednik obrane Bogdanovca Ivan Matković – Lasta podsjetio je da su stradavanja Bogdanovčana mogla biti još i veća da je dopustio povratak 33 autobusa s mještanima.
-Predviđao sam što će se dogoditi pa nas je od 1.113 u Bogdanovcima nas je ostalo samo 176 – branitelja i starijih osoba. Mogu samo pretpostaviti što bi se dogodilo jer je Šešelj rekao da ni kokoš neće ostati u Bogdanovcima – prisjeća se Lasta.

 

Bogdanovci 19 Pavlicek

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček podsjetio je na veliki obol koji su Bogdanovci dali u Domovinskome ratu.
- Padom Bogdanovaca Vukovarci su izgubili posljednju šansu i nadu da će se Vukovar obraniti. Bogdanovci su uistinu dali veliki obol na ovom istočnoslavonskom bojištu već od samih početaka. Već 10. ožujka 1991. godine ovdje su se okupili nenaoružani odredi kako bi se uspostavila obrana. Došli smo se zahvaliti za ogroman doprinos 133 osobe koje su svoje živote dale za obranu Bogdanovaca te pokazati da i danas Vukovar i Bogdanovci njeguju izuzetno dobre i prijateljske odnose - rekao je  Pavliček.

Izaslanik predsjednice Republike Ante Deur rekao je da se i ove jeseni redaju tužne obljetnice u selima vukovarsko-srijemskog kraja, danas i 28. obljetnice okupacije Bogdanovaca. 
-Sjećamo se boli i krika, ali i snage i ljubavi koja se u tim trenutcima davala Hrvatskoj - rekao je Deur istaknuvši obvezu iskazivanja poštovanja prema žrtvama, ali i dužnost prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlade naraštaje.

Bogdanovci spomenik 19

Tijekom Domovinskog rata, od kraja kolovoza do studenoga 1991. godine, od Bogdanovaca do Vukovara vodio je tzv. kukuruzni put kojim se jedino moglo izaći iz Vukovara te braniteljima i civilima u gradu dopremiti pomoć. Slomom obrane Bogdanovaca Vukovar se našao u potpunom okruženju pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

Vijence su položila brojna izaslanstva, državna i vojna, lokalnih vlasti, braniteljskih i stradalničkih udruga te suborci, rodbina i prijatelji. U mjesnoj crkvi sv. Leopolda Mandića za sve poginule, ubijene i nestale branitelje i civile služena je misa zadušnica. Uz 28. obljetnicu okupacije Bogdanovaca obilježen je i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu u kojem je oružjem Hrvatsku branilo više od 2.500 pripadnika albanskog naroda.

Pročitano 483 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija