Ispiši ovu stranicu

Klub vijećnika HDZ-a o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru

Press konferencija Press konferencija Foto: Valerija Lozančić

Klub vijećnika HDZ-a Gradskog vijeća Grada Vukovara održao je u prostorijama GO HDZ-a Vukovar konferenciju za novinare  pod nazivom Istina o boljem suživotu u Vukovaru kako bi izvijestili javnost o pravima koja srpska nacionalna manjina ima, a koja su, kako je rečeno, veća od prava koja manjine imaju u drugim europskim državama, posebice iznad prava koja Hrvati imaju u Republici Srbiji.

Predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota naglasio je da javnost mora biti upoznata sa svim pravima koja srpska nacionalna manjina u gradu Vukovaru koristi, odnosno cijelim katalogom prava koja su im zajamčena Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i posebnim zakonima poput Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH, Zakonu o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina te  Statutom grada Vukovara. Tu su i prava vezana uz kulture, tradiciju, vjeru i javno priopćavanje.

Vijećnica Ivana Radoš upitala je tko doista mlade odvaja od vršnjaka i tko se protivi suživotu naglašavajući kako se srpska nacionalna manjina opredijelila za školovanje djece na vlastitom jeziku i pismu, da predškolska djeca pohađaju zasebne vrtiće u kojima tek 10 sati tjedno uče na hrvatskom jeziku te da vukovarski učenici srpske nacionalnosti odbijaju pohađati terensku nastavu u Memorijalnom centru Domovinskog rata što je obveza svih učenika u Republici Hrvatskoj. Dodala je i kako, koristeći pravo na prijevod materijala sa sjednica Gradskog vijeća na srpski jezik i ćirilično pismo, bez grižnje savjesti, godišnje iz proračuna potroše 100.000 kuna što bi bilo dovoljno za kupovinu radnih bilježnica svim vukovarskim učenicima. Osim toga, Grad Vukovar financira i nabavu udžbenika na srpskom jeziku i ćirilici.
- Djeca Dječjeg vrtića Vukovar 2 nisu išla na humanitarni koncert na kojem su se prikupljala sredstva za kupovinu igrala za oba vrtića iz razloga što su sva djeca zajedno trebala pjevati pjesmu „Ne dirajte mi ravnicu“. Sada možemo postaviti samo jedno pitanje, tko mladi naraštaj odvaj u ranim godinama od svojih vršnjaka, tko odbija bilo kakvo zajedničko djelovanje, odnosno tko se protivi mirnom suživotu u gradu Vukovaru – upitala je Radoš.

Vijećnica Kristina Ozdanovac  govorila je o značajnim sredstvima koja  Grad Vukovar izdvaja za održavanje kulturne autonomije srpske nacionalne manjine. 
- Za KUD Sloga iz gradskog se proračuna godišnje izdvaja 114.000 kuna, za obnovu Srpskoga doma više od milijun kuna, a za Parohijski dom grad je izdvojio 7 milijuna kuna. Za Srpsko narodno vijeće osigurano je 90.000 kuna dok ostale manjine dobivaju po 30.000 kuna, a srpska nacionalna manjina ima i vlastitu radijsku postaju za koju se iz proračuna također osiguravaju sredstva. Za nogometni klub „Vuteks-Sloga“, na čijim se utakmicama okupljaju navijači kojima je teško ustati na hrvatsku himnu,  u pet godina izdvojeno 2,5 milijuna kuna. Uz sve to imaju i dogradonačelnika koji Oluju naziva etničkim čišćenjem – istaknula je Ozdanovac.

Vijećnik David Vlajčić iznio je niz zamjerki na račun predstavnika srpske nacionalne manjine koji ne dolaze na obilježavanje nacionalnih praznika kao ni na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara te „time pokazuju što misle o nama“,  za razliku od pripadnika drugih nacionalnih manjina.
-Druge nacionalne manjine , od kojih su najzastupljenije mađarska, ukrajinska i rusinska, koje također imaju sva navedena zajamčena prava, nikada se nisu pozivala na ugroženost. Grad Vukovar vodi računa o dostojnom životu svake nacionalne manjine pa tako i o srpskoj iako oni iz Vukovara nastoje poslati svoju sliku ugroženosti i straha nikada ne priznajući prava koja bez iznimke koriste, a koja često u svoju korist i zloupotrebljavaju – reko je Vlajčić podsjećajući još jednom na sva njihova prava, ali i provokacije naglašavajući kako se iz svega vidi koliko je Vukovar tolerantan grad.
- Nije normalno da predstavnici srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru ne moraju poštivati Ustavom propisane teme4lje ove države svojim djelovanjem u Gradskom vijeću te da iste temelje mogu na najgori mogući način ponižavati nazivajući vojno-redarstvenu akciju Oluja etničkim čišćenjem – zaključuje Vlajčić.

 Na kraju konferencije za novinare medijima je predočen letak na kojem je u  gornjem djelu slika spomen-ploče zapovjedniku napada na Vukovar generalu Mladenu Bratiću otkrivena jučer u vojarni u Novom Sadu, a u donjem dijelu spomen-križ vukovarskog naselja Lužac s imenima ubijenih. Ispod svega stoji latinični natpis „Dobro se razumijemo“.

Pročitano 847 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić