NAJNOVIJE
Lions klub Vukovar darivao učenike osnovnih škola

U veljači ove godine Lions klub Vukovar po prvi puta je organizirao zabavu pod maskama koja je bila humanitarnog karaktera. Prodajom ulaznica skupljena je određena količina novaca i u dogovoru s ravnateljima osnovnih škola u Vukovaru, učenicima koji su ostvarili izvrsnost  u izvanškolskim aktivnostima uručeni su poklon paketi kupljeni upravo skupljenim novcem – Sve naše aktivnosti imaju humanitarnu notu usmjerenu prema onima kojima je ta pomoć zaista potrebna. Ove godine smo po prvi puta organizirali akciju ovoga tipa pa su učenici Osnovnih škola Antuna Bauera, Siniše Glavaševića i Nikole Andrića za skupljenu količinu novaca dobili poklon pakete sa sportskom opremom koja će im, nadam se, biti korisna u budućnosti – rekla je predsjednica Lions kluba Vukovar Mirjana Semenić Rutko.

Akciju je podržao i Grad Vukovar – Izuzetna mi je čast prisustvovati svakom događaju koji je humanitarnog karaktera pa tako i ovom. Moram naglasiti kako Lions klub Vukovar živi s Gradom Vukovarom u smislu humanitarnih akcija i doprinosima u svim segmentima društva, od pomoći starijim osobama do poticanja mladih i na tome smo im jako zahvalni. Ono što mi je posebno drago što ovdje imamo priliku vidjeti kako se uistinu potiče istovremeno i izvrsnost, ali i bavljenje sportom. Grad Vukovar surađuje s Lions klubom u jednom velikom dugogodišnjem projektu i od nas mogu i dalje očekivati podršku u financijskom smislu, ali i bilo kojem drugom – rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Troje učenika iz ovih vukovarskih osnovnih škola nisu krili svoje oduševljenje – Dvije godine za redom sam bio županijski prvak u informatici i želim zahvaliti svima koji su prepoznali moj potencijal i koji su me nagradili – rekao je Stefan Brković, učenik osmog razreda OŠ Nikole Andrića. Tanja Turukalo učenica je petoga razreda OŠ Siniše Glavaševića i već dugi niz godina trenira gimnastiku u Gimnastičkom klubu Vukovar – Ova nagrada je za mene poticaj da budem što bolja, a mladima bih poručila da rade ono što vole i da u tome budu uporni jer se samo tako može doći do rezultata – rekla je Tanja koja je osvojila mnoštvo medalja za svoj klub. Iz OŠ Antuna Baure nagradu je primio Gabrijel Knežević, učenik šestoga razreda koji aktivno trenira nogomet i stolni tenis – Iz ova dva sporta imam tri medalje i planiram i dalje trenirati. Osjećam se odlično zbog nagrade koju sam dobio za svoj trud i hvala svima iz Lions kluba Vukovar – poručuje Gabrijel.

Iz Lions kluba Vukovar poručuju kako će nastaviti organizirati brojne humanitarne akcije, a nadaju se kako će upravo ova postati i tradicionalna.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 17:43)
Stožer civilne zaštite ukinuo zabranu rada nedjeljom

Zbog povoljne epidemiološke situacije danas je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio dvije Odluke.

Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo-- navodi se u priopćenju Stožera civilne zašite.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 15:06)
Najnoviji podatci NSCZ: nema novooboljelih, jedna osoba preminula

U posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, a preminula je još jedna osoba, čime je ukupan broj preminulih narastao na 101, izvijestio je  Nacionalni stožer civilne zaštite, a prenosi HINA.

Do sada su testirane 63.682 osobe, od toga 1.260 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju su 42 osobe, a na respiratoru je pet pacijenata. Ozdravilo je 2046 osoba, 11 više nego dan ranije.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 14:24)
Zbog korone odgodili uspon na najviši planinski vrh Portugala

Zbog epidemije koronavirusa, planinari Hrvatskog planinarskog društva Vučedol iz Vukovara morali su odgoditi osvajanje najvišeg portugalskog vrha i to desetak sati prije polaska aviona. Također su imali u planu ove godine i uspon na najviši vrh Alpa Mont Blanc, međutim i taj će put sačekati neke povoljnije uvjete.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 13:30)
Besplatna užina vukovarskim osnovnoškolcima

Gradu Vukovaru dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 745.500,56 tisuća kuna  u svrhu provedbe projekta „Bez brige za užinu“, kojim su obuhvaćene osnovne škole u gradu Vukovaru.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 12:44)
Djeca se vraćaju u vrtiće

Polaznici vukovarskih dječjih vrtića vraćaju se u vrtiće.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 12:16)
I Osječko-baranjska županija od jučer nema pozitivnih na koronavirus

Nastavlja se trend negativnih nalaza na koronavirus i na području Osječko-baranjske županije.

(Utorak, 26 Svibanj 2020 10:16)

Klub vijećnika HDZ-a o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru

Press konferencija Press konferencija Foto: Valerija Lozančić

Klub vijećnika HDZ-a Gradskog vijeća Grada Vukovara održao je u prostorijama GO HDZ-a Vukovar konferenciju za novinare  pod nazivom Istina o boljem suživotu u Vukovaru kako bi izvijestili javnost o pravima koja srpska nacionalna manjina ima, a koja su, kako je rečeno, veća od prava koja manjine imaju u drugim europskim državama, posebice iznad prava koja Hrvati imaju u Republici Srbiji.

Predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota naglasio je da javnost mora biti upoznata sa svim pravima koja srpska nacionalna manjina u gradu Vukovaru koristi, odnosno cijelim katalogom prava koja su im zajamčena Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i posebnim zakonima poput Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH, Zakonu o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina te  Statutom grada Vukovara. Tu su i prava vezana uz kulture, tradiciju, vjeru i javno priopćavanje.

Vijećnica Ivana Radoš upitala je tko doista mlade odvaja od vršnjaka i tko se protivi suživotu naglašavajući kako se srpska nacionalna manjina opredijelila za školovanje djece na vlastitom jeziku i pismu, da predškolska djeca pohađaju zasebne vrtiće u kojima tek 10 sati tjedno uče na hrvatskom jeziku te da vukovarski učenici srpske nacionalnosti odbijaju pohađati terensku nastavu u Memorijalnom centru Domovinskog rata što je obveza svih učenika u Republici Hrvatskoj. Dodala je i kako, koristeći pravo na prijevod materijala sa sjednica Gradskog vijeća na srpski jezik i ćirilično pismo, bez grižnje savjesti, godišnje iz proračuna potroše 100.000 kuna što bi bilo dovoljno za kupovinu radnih bilježnica svim vukovarskim učenicima. Osim toga, Grad Vukovar financira i nabavu udžbenika na srpskom jeziku i ćirilici.
- Djeca Dječjeg vrtića Vukovar 2 nisu išla na humanitarni koncert na kojem su se prikupljala sredstva za kupovinu igrala za oba vrtića iz razloga što su sva djeca zajedno trebala pjevati pjesmu „Ne dirajte mi ravnicu“. Sada možemo postaviti samo jedno pitanje, tko mladi naraštaj odvaj u ranim godinama od svojih vršnjaka, tko odbija bilo kakvo zajedničko djelovanje, odnosno tko se protivi mirnom suživotu u gradu Vukovaru – upitala je Radoš.

Vijećnica Kristina Ozdanovac  govorila je o značajnim sredstvima koja  Grad Vukovar izdvaja za održavanje kulturne autonomije srpske nacionalne manjine. 
- Za KUD Sloga iz gradskog se proračuna godišnje izdvaja 114.000 kuna, za obnovu Srpskoga doma više od milijun kuna, a za Parohijski dom grad je izdvojio 7 milijuna kuna. Za Srpsko narodno vijeće osigurano je 90.000 kuna dok ostale manjine dobivaju po 30.000 kuna, a srpska nacionalna manjina ima i vlastitu radijsku postaju za koju se iz proračuna također osiguravaju sredstva. Za nogometni klub „Vuteks-Sloga“, na čijim se utakmicama okupljaju navijači kojima je teško ustati na hrvatsku himnu,  u pet godina izdvojeno 2,5 milijuna kuna. Uz sve to imaju i dogradonačelnika koji Oluju naziva etničkim čišćenjem – istaknula je Ozdanovac.

Vijećnik David Vlajčić iznio je niz zamjerki na račun predstavnika srpske nacionalne manjine koji ne dolaze na obilježavanje nacionalnih praznika kao ni na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara te „time pokazuju što misle o nama“,  za razliku od pripadnika drugih nacionalnih manjina.
-Druge nacionalne manjine , od kojih su najzastupljenije mađarska, ukrajinska i rusinska, koje također imaju sva navedena zajamčena prava, nikada se nisu pozivala na ugroženost. Grad Vukovar vodi računa o dostojnom životu svake nacionalne manjine pa tako i o srpskoj iako oni iz Vukovara nastoje poslati svoju sliku ugroženosti i straha nikada ne priznajući prava koja bez iznimke koriste, a koja često u svoju korist i zloupotrebljavaju – reko je Vlajčić podsjećajući još jednom na sva njihova prava, ali i provokacije naglašavajući kako se iz svega vidi koliko je Vukovar tolerantan grad.
- Nije normalno da predstavnici srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru ne moraju poštivati Ustavom propisane teme4lje ove države svojim djelovanjem u Gradskom vijeću te da iste temelje mogu na najgori mogući način ponižavati nazivajući vojno-redarstvenu akciju Oluja etničkim čišćenjem – zaključuje Vlajčić.

 Na kraju konferencije za novinare medijima je predočen letak na kojem je u  gornjem djelu slika spomen-ploče zapovjedniku napada na Vukovar generalu Mladenu Bratiću otkrivena jučer u vojarni u Novom Sadu, a u donjem dijelu spomen-križ vukovarskog naselja Lužac s imenima ubijenih. Ispod svega stoji latinični natpis „Dobro se razumijemo“.

Pročitano 311 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija