Ispiši ovu stranicu

Predstavljen program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju

Predstavljen program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju Foto: Matea Karlović

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predstavilo je  u Gradskom muzeju Vukovar program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju. Jednogodišnje predsjedanje Strategijom Hrvatska je preuzela prvoga studenoga.

Strategija europske unije za dunavsku regiju povezuje zemlje dunavske regije (Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku, Moldaviju, Ukrajinu, Češku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru) koje će na taj način lakše dolaziti do sredstava za projekte za koje će u okviru strategije moći aplicirati. Strategija je u najvećem svom značaju okrenuta ka gospodarskom razvoju i usmjerena na gospodarstvo podunavskih zemalja, a Hrvatsko predsjedanje Strategijom značajan je događaj za Republiku Hrvatsku koji će doprinijeti jačanju već kvalitetne suradnje sa zemljama dunavske strategije te prezentirati ulogu Republike Hrvatske u provedbi ciljeva makroregionalne suradnje.

Središnja tema hrvatskog predsjedanja je "Dunavska strategija – 10 godina poslije", s ciljem utvrđivanja uloge makroregionalne suradnje, vrednovanja postignutih rezultata i definiranja budućeg smjera njezinog razvoja.

- Zadovoljstvo mi je što smo u Vukovaru da možemo predstaviti prioritete hrvatskog predsjedanja dunavskom strategijom. Dunavska strategija jedna je od četiri makroregionalne strategije Europske unije koja koordinira četrnaest zemalja dunavskog sliva - izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.

Veliku zahvalu Vladi Republike Hrvatske i ministrima uputio je gradonačelnik Ivan Penava koji je rekao kako je Vukovar najbolji odabir za predstavljanje Programa hrvatskog predsjedanja Strategijom za dunavsku regiju.
-Budući je Dunav rijeka koja nam stoji u himni, posebno smo osjetljivi na istočnu granicu i događaje vezane za Domovinski rat, kada je u konačnici i nastala slobodna i demokratska hrvatska država. Grad Vukovar je grad koji je oduvijek svoju egzistenciju i svoje funkcioniranje u velikoj mjeri zasnivao na činjenici da leži na ovoj europskoj rijeci, žili kucavici Europe – rekao je Penava  ističući važnost Luke Vukovar kao najveće hrvatske luke na unutarnjim vodama.

Nakon svečanog predstavljanja hrvatskog predsjedanja Dunavskom strategijom predstavnici svih pet slavonskih županija, brojni načelnici i gradonačelnici svečano su preuzeli 170 ugovora vrijednosti 125 milijuna kuna potpisanih s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekte sufinancirane sredstvima Europske unije.


Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je ugovore za tri projekta vrijedna 5,5 milijuna kuna dok su gradonačelnici i načelnici s područja Vukovarsko-srijemske županije potpisali 12 ugovora vrijednih 11,37 milijuna kuna, što je gotovo 17 milijuna kuna za projekte iz naše županije. Grad Vukovar korisnik je projekta rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Ulici Ive Tijardovića.

Predstavljanju su nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Marijana Balić.

Pročitano 716 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić