NAJNOVIJE
Dani otvorenih vrata HAZU Vukovar

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, organizirala je drugu godinu za redom Dan otvorenih vrata na kojemu su se građani u Vukovaru mogli upoznali s radom ove institucije koja u našem gradu djeluje kroz Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad.

(Srijeda, 13 Studeni 2019 12:55)
Učenici Ekonomske škole boravili u Splitu

Na poziv ravnateljice Ekonomske i upravne škole u Splitu Nede Bartulin i Splitsko - dalmatinskog župana Blaženka Bobana, učenici Ekonomske škole Vukovar u pratnji ravnateljice Mire Majstorović i Jelene Vinaj, boravili su od 8. do 10. studenoga 2019. godine u Splitu.

(Srijeda, 13 Studeni 2019 11:18)
Penava: Institucije gotovo 30 godina nakon Ovčare okreću glavu

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ustvrdio je sudjelujući na okruglom stolu "Ovčara - zločin bez kazne", da gotovo tri desetljeća od tog masovnog zločina hrvatske institucije okreću glavu od tog problema, zaključivši da u državi očito postoje strukture kojima istina ne odgovara.

(Utorak, 12 Studeni 2019 18:33)
Glogoški: "Mi vas jako dobro razumijemo"

Povodom tiskanja Statut Grada Vukovara na ćirilici i događaja na protekloj sjednici Gradskoga vijeća, u organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je tiskovna konferencija  pod nazivom Mi vas „dobro“ razumijemo“.

Predsjednik Udruge Đuro Glogoški predočio je fotografije razrušenog grada Vukovara govoreći kako su one dovoljan dokaz o tome što se sve ovdje događalo i tko je za to kriv. Istaknuo je kako su nakon Domovinskoga rata oni koji su izvršili agresiju prihvaćeni u hrvatskom društvu o čemu svjedoče i Zakon o općem oprostu, Zakon o konvalidaciji i Ustavni Zakon o pravim nacionalnih manjina.
-Što smo dobili zauzvrat od onih kojima su oprošteni ratni zločini. Branitelji se često spominju kao teret mirovinskog sustava, a nitko ne spominje one koji dobivaju mirovinu i ostvaruju pravo na radni staž za vrijeme okupacije, koji u mirovinski sustav nisu uplatili ni lipu. Svi ti zakoni doneseni su pod ucjenama, a svjedoci tih ucjena smo i danas. Dobili smo zauzvrat da ne mogu prihvatiti Hrvatsku državu i da su ostali na onim temeljima na kojima su započeli agresiju na Hrvatsku. Ne poštuju i ne cijene Hrvatsku državu o čemu svjedoče brojni grafiti ispisani na ćirilici poput onih da je Vukovar srpski grad, zastave, ali ne hrvatske, razni napisi po portalima, spomenici agresorima. Srbija je rehabilitirala četništvo, a u Hrvatskoj se to također provlači – rekao je Glogoški dodajući kako ćirilica nije samo pismo, već se njome veličaju oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku . Upitao je i zašto se istina i povijest tumače na različite načine tražeći pri tome da se udžbenik povijesti za 8.razred po kojemu uče pripadnici srpske nacionalne manjine povuče iz upotrebe. Istaknuo je kako SNV, ZVO i SDSS i dalje žele autonomiju u Hrvatskoj postavljajući pitanje jesu li se  odmaknuli od onoga što su željeli devedesetih godina.
- Predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Zajedničkog vijeća općina, SDSS-a i njihovi saborski zastupnici ne mogu reći da ne znaju za to i da ne stoje iza toga. Zašto se nikada nisu ogradili od transparenata, izgradnje spomenika agresorima…? – upitao je Glogoški rekavši kako se „ mi jako dobro razumijemo“.
-Mi jesmo dali svoj doprinos u Domovinskome ratu, izašli smo iz njega, kroz sve ove zakone pokušavamo zaboraviti ono što se dogodilo, ali postoji naša stvarnost i s razlogom se pitamo tko ima za nas razumijevanja, tko nas razumije i kako mi možemo gledati na budućnost, ako nismo raščistili vrijeme iz prošlosti – poručio je Glogoški pokazujući fotografije vojnih invalida  i njihove ozljede.

(Utorak, 12 Studeni 2019 18:10)
U Vukovaru u tijeku 22. znanstveno-stručni skup "Vukovar '91 - dvadeset i osam godina poslije"

U Vukovaru je u tijeku dvodnevni 22. znanstveno-stručni skup Vukovar '91. – dvadeset i osam godina poslije. Skup koji je posvećen gradu Vukovaru i stradanju grada za vrijeme Domovinskog rata tradicionalno organizira Institut Ivo Pilar.

Ravnatelj instituta Ivo Pilar, doktor znanosti Zlatko Holjevac rekao je kako su tema ovogodišnjeg skupa suvremene migracije, zanimljiva tema zbog svega što je Vukovar pretrpio u Domovinskom ratu a da su migracije koje potresaju čitavu Europu  i danas vrlo aktualna tema koju institut koji prati suvremene trendove u hrvatskom društvu znanstvenim pristupom želi obraditi i prezentirati javnosti. U dva dana koliko traje skup biti će predstavljeno 19 znanstvenih radova na temu migracija i njihov utjecaj na suvremeni način života.

Voditelj područnog centra Vukovar Instituta Ivo Pilar, sociolog Mateo Žanić rekao je kako je tema migracija vrlo aktualna u znanstvenoj zajednici, a da se s negativnim migracijskim kretanjima posebice suočava istok Hrvatske.  Istraživanja provedena na učenicima 3. i 4. razreda svih 15 srednjih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji pokazala su kako samo trećina učenika želi ostati živjeti i raditi u našoj županiji, dok trećina svoju budućnost vidi u nekoj od drugih županija a trećina želi otići iz Hrvatske.

Pomoćnik ravnatelja Instituta, demograf Dražen Živić rekao je kako za demografske neprilike u Vukovarsko-srijemskoj županiji postoji nekoliko razloga, prvi je prirodno kretanje broja stanovništva, pri čemu je posljednjih 20 godina prisutan negativni prirodni prirast, odnosno veći broj umrlih u odnosu na rođene, a drugi razlog su migracije koje su od Domovinskog rata i prisilnih migracija konstantno prisutne na ovome području te da će se ovakav negativni trend nastavit jer se ne vide naznake obnove stanovništva - zaključio je Živić

Na skupu sudjeluju članovi Instituta Ivo Pilar te znanstvenici sa filozofskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog vojnog učilišta. Svi referati sa ovog znanstveno-stručnog skupa biti će objavljeni u zborniku radova.

(Utorak, 12 Studeni 2019 16:38)
ŽDO pokrenulo istragu zbog mučenja Hrvata u Vukovaru: Mlatili ih, gazili, palili im lice...

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv četvorice bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, nedostupnih hrvatskom pravosuđu, koje sumnjiči da su nakon okupacije Vukovara psihičkim i fizičkim zlostavljanjem počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(Utorak, 12 Studeni 2019 15:17)
HSU kreće sa inicijativom za povećanje cenzusa

Od 15.studenog kreće akcija prikupljanja peticije za povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenika  u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

(Utorak, 12 Studeni 2019 13:06)

Predstavljen Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. -2019.

U  vukovarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa zamjenicom Ivanom Mujkić predstavio je na konferenciji za medije program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2019.

Penava je podsjetio na brojku od oko 65.000 sudionika kolone sjećanja koja je prošla ulicama Vukovara 2018. godine te dodao kako se u znak pijeteta prema žrtvi Vukovara 1991. obilježavanja održavaju u  brojnim gradovima Hrvatske ali  i svijeta.

-Samo  u Splitu u okviru manifestacije I  u mome gradu Vukovar svijetli u koloni sjećanja u Vukovarskoj ulici okupilo se protekle godine oko 10.000 osoba. Idejni začetnik ove manifestacije  je Vini Rakić predsjednica splitske Udruge homo homini homo. Slično je i u Zagrebu gdje već niz godina u organizaciji 148 brigade održava program pod nazivom I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar! Obilježavanje stradanja Vukovara održava se i u gradovima širom Europe i svijeta, Munchenu, Zurichu, Torontu Chicagu, New Yorku.- rekao je gradonačelnik Penava. On je podsjetio i na brojku od 2717  nedužnih žrtva Vukovara koliko ih je upisano na staklenim pločama u dvorištu Pastoralnoga centra sv. Bono koje govore o veličini žrtve Vukovara.

Ovogodišnji program predstavila je Barbara Lovrić administrativna tajnica gradonačelnika zadužena za protokol koja je naglasila kako program započinje 8. studenoga nizom popratnih događanja.

-Središnja manifestacija 18. studenoga započinje u jutarnjim satima paljenjem svijeća uz trasu od  vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskiuh veterana do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata a program započinje u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, nakon kojega će kolona sjećanja, predvođena vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, proći vukovarskim ulicama  kroz središte grada, do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata, gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće za vukovarske žrtve i  braitelje. Potom će svetu misu na Meorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata služiti mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski.-najavila je Lovrić

Slijedećega dana, 19. studenoga, održat će se komemoracijski program Sjećanje na žrtvu Borova naselja za Domovinu, a 20 studenoga odat će se počast ubijenima na Veleprometu i Ovčari.

Na novinarsko pitanje očekuje li ove godine u koloni sjećanja i predstavnike SDSS-a, Penava je odgovorio:

-Svatko onaj tko drži do grada Vukovara, svatko onaj tko drži do većinskoga naroda, svatko onaj tko drži do pripadnika svih manjina koji su živjeli u gradu Vukovaru, a sve su nažalost dale veliku žrtvu za ovaj grad i slobodnu Hrvatsku,  treba doći i pokloniti se toj državi, tim ljudima. Zašto dotična gospoda to ne rade, to ćete morati pitati njih. To je velika sramota s njihove strane i koliko god se oni htjeli prikazati domoljubima, ipak su njihova djela sasvim drugačija od njihovih riječi- rekao je Penava

Predstavljanju programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. nazočio je i Vlado Iljkić, idejni začetnik slogana Vukovar mjesto posebnoga pijeteta pod kojim se ova manifestacija održava. Hrvatski sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga, Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara-grada simbola hrvatske slobode. 

Pročitano 153 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija