Ispiši ovu stranicu

Vinkovačka UHVIDR-a najavila izlazak iz HVIDR-e RH

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (UHVIDR-a) Vinkovci najavila je da će na svojoj izvanrednoj skupštini 6. prosinca predložiti izlazak iz sustava HVIDR-e RH jer, kažu, nije udovoljeno njihovu zahtjevu za smjenom čelnika te braniteljske udruge Josipa Đakića, kojega prozivaju za narušavanje ugleda hrvatskih branitelja, javlja HINA. 

Predsjednik UHVIDR-a Vinkovci Zoran Marunček priopćio je kako je Predsjedništvo te vinkovačke udruge jednoglasno odlučilo predložiti izlazak iz HVIDR-e RH.

Ustraje u ocjeni da je Đakić na sjednici saborskog Odbora za ratne veterane krajem rujna "licemjernim izjavama, štetnim i nekorektnim ponašanjem" izrazio nepoštivanje prema zahtjevima članova i članica udruge te narušio ugled velike većine hrvatskih branitelja, poglavito ratnih vojnih invalida.

Napominje da je tada UHVIDR-a Vinkovci zatražila Đakićevu smjenu ili odstupanje s dužnosti predsjednika HVIDR-e RH, ali to nije učinjeno niti su poduzeti koraci za smjenu od strane HVIDR-e Vukovarsko-srijemske županije.

Marunček ističe kako se vinkovačka podružnica HVIDR-e do izvanredne skupštine ograđuje od izjava te dosadašnjih i budućih Đakićevih odluka, te neće sudjelovati u radu udruge na nacionalnoj razini.

"Smatramo da bi predsjednik HVIDR-e RH trebao biti čovjek koji će štititi interese hrvatskih branitelja, koji će sudjelovati u političkom radu tijela izvršne vlasti RH, na častan i korektan način, kao ravnopravan sugovornik, poštivajući onu populaciju iz koje dolazi, a ne stranački vojnik i poslušnik političke stranke kojoj pripada", zaključuje u priopćenju.

Inače, 30. rujna dvije podružnice HVIDR-e, bjelovarska i vinkovačka, zatražile su ostavku Đakića, kojega je Marunček tada optužio da ne štiti interese hrvatskih branitelja jer njegova stranka HDZ ne odustaje od koalicije sa SDSS-om, čiji čelnik Milorad Pupovac, kako je rekao, omalovažava državu, branitelje i Domovinski rat.

Đakić je na to odgovorio kako ne razmišlja o ostavci, da vinkovačka podružnica HVIDR-e ima demokratsko pravo pisati, pričati i zahtijevati, ali da on i nakon 15 godina "bez ikakvog srama i bez ikakvih opterećenja" nastavlja obnašati svoju dužnost na čelu HVIDR-e RH. 

Pročitano 815 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar