NAJNOVIJE
Okrugli stol o izvaninstitucionalnoj skrbi za stare i nemoćne u Vukovaru

Članovi Lions kluba Vukovar održali su s partnerima Okrugli stol na kojemu su razmijenili informacije i rezultate projekta Halo pomoć.

(Petak, 15 Studeni 2019 19:06)
Gradska tvrtka Komunalac organizirala smotru vozila

Gradonačelnik Ivan Penava i njegovi zamjenici Marijan Pavliček i Ivana Mujkić te direktor tvrtke Komunalac Igor Štrangarević i njegovi suradnici predstavili su na Trgu Republike Hrvatske moderniziran vozni park tvrtke.

(Petak, 15 Studeni 2019 15:42)
Održan 10. Po redu Sat povijesti iz Vukovara

U okviru programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u vukovarskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održan je 10.-ti po redu Sat povijesti iz Vukovara pod nazivom „Novinari u Domovinskom ratu – riječ i slika glasniji od tenkova“.

(Petak, 15 Studeni 2019 14:17)
Krenuo biciklistički maraton Zagreb - Vukovar

U znak sjećanja na žrtve Vukovara, Dobrovoljno biciklističko društvo Potepuh iz Zagreba osmu godinu organizira Biciklistički maraton za Vukovar u razdoblju od 15. do 18. studenog. Pedeset četvero rekreativnih biciklistica i biciklista iz cijele Hrvatske u tri dana prijeći će oko 350 km na putu od Zagreba do Vukovara, obilježavajući tako obljetnicu sloma obrane Grada heroja, te odajući počast hrvatskim braniteljima i civilima ubijenima tijekom opsade i razdoblja okupacije.

Biciklisti su krenuli s Jelačićevog trga u Zagrebu i tog prvoga dana vozi se do Kutine. Drugoga dana biciklisti voze od Kutine do Orubice, živopisnog sela na obali rijeke Save. Trećega dana sudionike očekuje najduža etapa – 155 kilometara od Orubice do Vukovara. Četvrti dan, 18. studenog, dakle na samu obljetnicu, sudionici će se podijeliti u dvije skupine – oni koji dosad nisu bili u Vukovaru na biciklima će posjetiti Memorijalno groblje i Ovčaru, a preostali će se kod Bolnice priključiti Koloni sjećanja. Istoga dana u popodnevnim satima sudionici se vraćaju vlakom prema Zagrebu.

Tijekom proteklih sedam godina Potepuhov vukovarski maraton narastao je od grupne vožnje sedamnaestero prijatelja do najvećeg rekreativnog biciklističkog događaja kojim se obilježava neka obljetnica Domovinskog rata. Od 2014. cijelim putem vozi se pod policijskom pratnjom, a petu godinu zaredom i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske. Iako ista udruga već nekoliko godina zaredom organizira i skupne biciklističke vožnje u povodu vojno-redarstvenih operacija „Bljesak“ i „Oluja“ (1. svibnja i 5. kolovoza), ova vukovarska redovito je najbrojnija, unatoč tome što se vozi u hladnom dijelu godine, izvan biciklističke sezone.

Biciklistički maraton za Vukovar nije utrka, sudionici ne nose startne brojeve i ne mjeri im se vrijeme, nego se svi kreću istim umjerenim tempom. Na biciklima voze sve potrebne stvari za četverodnevno izbivanje od kuće – podlogu i vreću za spavanje, biciklističku odjeću za više dana, „civilnu“ odjeću za sudjelovanje u Koloni sjećanja, opremu za noćnu vožnju i vožnju po kiši,… Unatoč tim pomalo spartanskim uvjetima, niskim temperaturama po kojima se vozi i nezanemarivom iznosu za kotizaciju, većina sudionika su „povratnici“, koji su već sudjelovali na jednom ili više dosadašnjih Potepuhovih biciklističkih maratona.

(Petak, 15 Studeni 2019 13:16)
Održano predstavljanje knjige "Oteti od zaborava - 91 heroj Domovinskog rata"

U kongresnoj dvorani Ružičkine kuće u Vukovaru održana je promocija knjige “Oteti od zaborava – 91 heroj Domovinskog rata“. Autorica ove knjige je mlada Osječanka i kćer hrvatskog branitelja Roberta Kljenak, a knjiga donosi 91 priču o herojima Domovinskog rata, o njihovim patnjama i stradavanjima za vrijeme rata.

Na promociji knjige uz autoricu bili su i Ivica Krnjak, politički emigrant i hrvatski vojni zapovjednik, predsjednik Hrvatskog društva Logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara Tomislav Josić, Marijan Živković, otac dvojice poginulih hrvatskih branitelja te hrvatski branitelj Ivica Jurčan.

- Nisam htjela da naši heroji, koji su dali veliki doprinos u stvaranju Hrvatske države, budu zaboravljeni. Danas djeca ne znaju nabrojati niti pet imena heroja Domovinskog rata i mislim da je vrijeme da se to promijeni. Sa svakim sudionikom ove priče razgovarala sam osobno i ti razgovori su bili potresni.  Ljudi s kojima sam razgovarala plakali su i tresli se dok su mi svjedočili strahote kroz koje su prošli, rekla je Kljenak te izrazila nadu da će ova knjiga ući u sustav hrvatskog školstva kao obvezno štivo iz kojeg će djeca učiti o događajima u Domovinskom ratu.

- Drago mi je da se djeca branitelja bave temom Domovinskog rata, jer stalno govorimo da nam je povijest iskrivljena, zato je ova knjiga dobra kako bi se svjedočanstva o Domovinskom ratu sačuvala od zaborava i kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo,rekao je Tomislav Josić.

- U knjizi su jako dobro opisane strahote koje su prošli svi oni koji su dali svoj obol u stvaranju Hrvatske i jako je dobro da ovo ostane kao povijesni dokument koji će govoriti o temama vezanim za Domovinski rat, rekao je Danijel Rehak.

Prije promocije u Vukovaru ova knjiga promovirana je u još četiri grada, Đakovu, Varaždinu, Kaštelima i Kninu.
  

(Četvrtak, 14 Studeni 2019 19:18)
Održan sastanak o održavanju javnih cesta u zimskom razdoblju

Hrvatske ceste d.o.o. Poslovna jedinica Osijek, Uprava za ceste Vukovarsko-srijemske županije i Cesting d.o.o. održali su 14. studenog uobičajeni sastanak o održavanju javnih cesta u zimskom razdoblju 2019./2020. godine za područje Vukovarsko-srijemske županije, u skladu sa zakonskim obavezama i odredbama Pravilnika o održavanju cesta.

Obaveza Cestinga je na vrijeme obaviti sve pripreme, koje uključuju izradbu operativnih planova, osiguranje mehanizacije i ljudstva, kako bi se mogla osigurati prohodnost na javnim cestama na području županije te spremno dočekale snježne padaline ili kiša koja se ledi na kolniku.
Cesting na području Vukovarsko-srijemske županije održava 273 kilometra državnih cesta i 420 kilometara županijskih i lokalnih cesta, odnosno brine za održavanje prohodnosti u zimskim uvjetima na ukupno 693 kilometra cesta- istaknuo je direktor Cestinga Dubravko Kučinac te dodao da su spremni za zimsko razdoblje kao i sve izazove koji ih čekaju.

-Pripremljene su dovoljne količine soli, u ovom trenutku na zalihi je 1.730 tona soli. U planu je nabavka 2.530 tona soli. Također, kao i za svaku zimu, osigurana je i određena količina kamene sitneži te kalcijevog klorida koji se koristi kada sol ne djeluje – rekao je Kučinac te istaknuo podatak kako u prošloj godini policija nije evidentirala niti jednu prometnu nesreću koja bi za uzrok imala neprohodnu ili loše očišćenu cestu.

Za ovu sezonu osigurana su vozila opremljena posipačima i ralicama: u Nadcestariji Vinkovci 8, Vukovar 7 i Županja 7, ukupno 22 vozila. Iz Cestinga ističu i da su nabavljena i 2 nova vozila: vozilo Unimog i jedan posipač. Investicija je vrijedna milijun i petsto tisuća kuna, ali je i jamstvo da će i ove godine zimska služba biti učinkovita. Sa sastanka je poslana i poruka vozačkima kako je od 15. Studenog na snazi zabrana prometovana zimskim dionicama vozilima koja nemaju zimsku opremu te je ukazano na važnost zimskih guma za sigurnost u prometu.

-Od sutra, pa sve do 15. Travnja iduće godine obavezna je zimska oprema na motornim vozilima. U trenutku padanja snijega i njegovog zadržavanja na kolniku svi vozači moraju imati zimsku opremu. Kada je cesta prekrivena snijegom vozači moraju imati zimske gume ili lance na ljetnim gumama. Kada nema snijega na kolniku tada je dovoljno imati zimske gume ili ljetne gume s utorom 4 milimetra i pripremljene lance - rekao je Boris Klinec, službenik za preventivu u cestovnom prometu PU Vukovarsko-srijemske i dodao kako je novčana kazna 700 kuna za sve vozače koji nemaju zimsku opremu na vozilima. Nakon završenog sastanka održano je postrojavanje vozila i strojeva za zimsko održavanje u sezoni 2019./2020. godine. Nakon završenog sastanka održano je postrojavanje vozila i strojeva za zimsko održavanje u sezoni 2019./2020. godine.

(Četvrtak, 14 Studeni 2019 17:56)
Penava: Ovo je teška tema, ali makar će dvije obitelji pronaći određeni mir

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava komentirao je pronalazak dva posmrtna ostatka u Negoslavcima, a koji potječu najvjerojatnije iz vremena Domovinskoga rata.

(Četvrtak, 14 Studeni 2019 16:46)

Znanost za mlade u Vukovaru održana po treći put

Dvije hrvatske znanstvenice govorile mladima o svojim iskustvima Dvije hrvatske znanstvenice govorile mladima o svojim iskustvima Foto: Marija Molnar

U rodnoj kući Lavoslava Ružičke održana je manifestacija Znanost za mlade. Organizatori su tvrtka Lotusmedia i akademik prof.dr.sc.Ivan Đikuć, a događaj je po treći put održan pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i gradonačelnika Ivana Penave.

Predavanja o svome uspjehu u znanosti održale su dr.sc. Antonija Jurak Begonja čiji su radovi nekoliko puta bili na naslovnici znanstvenoga časopisa Blood te dr. med. Lidija Barić, dobitnica nacionalne stipendije Za žene u znanosti 2019. pod pokroviteljstvom L’Oreal Adria i Stručnoga povjerenstva pri UNESCO-u. Ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja manifestaciji je nazočio pomoćnik ministrice Staša Skenžić, a iz SAD-a, putem video linka okupljene je izravno podzravio i akademik prof.dr.sc.Ivan Đikić.

IZVRSNOST I RAD NA SEBI SE ISPLATE

- Ponosni smo što nastavljamo ovu tradiciju, a povratne informacije od mladih kao i profesora koji žele prijaviti za sudjelovanje svoje darovite i učenike koji teže izvrsnosti su odlične – istaknula je direktorica Lotusmedie Mara Majstorović. Dodala je i kako na žalost, ove godine profesor Đikić ne može biti u Vukovaru jer se trenutno nalazi u SAD-u gdje je upravo primljen u tamošnju akademiju znanosti i umjetnosti.

- Minisitarstvo znanosti i obrazovanja podržava ovakve manifestacije i događaje koji pokazuju da se izvrsnost i rad na samome sebi isplate. Pokušat ćemo pronaći i neke trajnije načine u ministarstvu da pomognemo održavanje ovog događaja – naglasio je pomoćnik ministrice Skenžić, dok je u ime Grada Vukovara pozdravne riječi okupljenima uputio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

- Iznimno mi je drago što se ova manifestacija po treći put održava u Vukovaru, stoga zahvaljujem tvrtki Lotusmedia kao i prof. Đikiću. Grad Vukovar jako puno sredstava ulaže i naglasak stavlja na mlade visokoobrazovane kadrove. Nastojimo maksimalno, kolikogod smo u mogućnosti, već od osnovne škole sufinancirati i pratiti naše učenike, preko srednje škole pa sve do visokoškolskih ustanova. Tako smo i jedan od rijetkih gradova koji daje stipendije svim redovnim studentima koji studiraju u Republici Hrvatskoj. Dajemo besplatne udzbenike, bilježnice i preobuku našim osnovnoškolcima, a preko intervencijskoga plana uložit ćemo više od 50 milijuna kuna za saniranje nove zgrade vukovarskoga Veleučilišta Lavoslav Ružička u Borovo Naselju. Vjerujem da ćemo tamo dobiti nove programe sukladno vremenu i zahtjevima tržišta rada i na taj način omogućiti našim mladima ljudima da ostanu živjeti i raditi u Vukovaru – rekao je Pavliček.

ZA USPJEH JE KLJUČNA UPORNOST

Upornost je ključna stvar koja vodi ka uspjehu, istakla je na ovome događaju dr.sc. Jurak Begonja s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

- Želim kroz primjer svoje karijere pokazati mladima u Vukovaru mogućnosti kako napraviti znanstvenu karijeru, kako se posvetiti znanosti i kako je upornost jedna od ključnih stvari koja vodi ka uspjehu – poručila je Jurak Begonja.

O tzv.staklenome stropu za žene u znanosti odnosno sprječavanju napredovanja žena na više hijerarhijske razine na radnome mjestu, kaže da se na njezinome sveučilištu s tim nije susrela iako je svjesna statistika koje govore o tome kao velikome problemu npr. u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugdje.

- Kod nas je u znanosti čak 60 posto žena i veliki ih je broj na rukovodećim pozicijama. Problem u našoj znanstvenoj zajednici nije toliko patrijarhalno društvo koliko društvo seniorstva – istaknula je Jurak Begonja.

Specijalizantica Doma zdravlja u Osijeku iz pedijatrije i asistentica na Medicinskome fakultetu u Osijeku dr.med. Lidija Barić, također je mladima poslala poruku o velikome trudu koji je potreban za ostvarenje rezultata.

- Trud, rad, volja i želja za znanjem i napredovanjem je ono što nam preostaje i daje snage da uspijemo postići rezultate. Moja je poruka mladima da će samo kroz trud ostvariti svoje snove – rekla je Barić.

Na manifestaciji Znanost za mlade u Vukovaru, kao primjer dobre prakse predstavljen je i Petar Škrobo, učenik vinkovačke Gimnazije, dobitnik zlatne i brončane medalje na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi te njegova mentorica Jasenka Krznarić Barić.

Pročitano 135 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija