Ispiši ovu stranicu

Podignuta optužnica za ratni zločin počinjen u Vukovaru nad hrvatskim braniteljem

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 51-godišnjeg srbijanskog državljanina, nedostupnoga hrvatskim tijelima kaznenoga progona, tereteći ga za ratni zločin u Vukovaru nakon okupacije grada.

U priopćenju tužiteljstva stoji  kako se okrivljenoga sumnjiči da je ratni zločin protiv ratnog zarobljenika, tada 21-godišnjeg pripadnika 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske, počinio kao pripadnik srpske paravojne postrojbe "Leva supoderica". Zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe on je iz prostorije na vukovarskom Veleprometu, gdje su nakon okupacije grada bili zatočeni te zlostavljani i ubijani hrvatski civili i branitelji, izveo tog zarobljenika i  odveo ga u jednu kuću u Vukovaru gdje je bilo još petnaestak naoružanih osoba s obilježjima te paravojne formacije. " U namjeri da se nad njim iživljavaju prije likvidacije tamo su s njega skinuli jaknu i majicu, golog do pasa posjeli na stolicu, vrijeđali  i pljuvali po licu te ga udarali rukama po glavi i glavom o stol", navodi se u optužnici.

Potom ga je okrivljeni plamenom iz upaljača palio po lijevoj nadlaktici i uhu, a plamenom sa svijeće po bradavicama, a drugi pripadnici postrojbe dva puta udarili po glavi pomoću puške pumperice.  Oštećeni je počeo krvariti, razbili su mu bocu rakije o glavu te ga zarezali po tjemenu i čelu. Ubadali su ga grlićem razbijene boce, a pripadnica te postrojbe je tijekom opisanog fizičkog zlostavljanja više puta nagovarala ostale da ga spolno ozlijede, piše u optužnici.   

Zarobljeni je hrvatski branitelj trpio velike bolove zbog fizičke torture te intenzivan strah zbog prijetnji kojima je bio izložen. U optužnici se nadalje navodi kako do likvidacije hrvatskoga branitelja nije došlo jer su ga iz spomenute kuće izvukli i spasili drugi pristigli pripadnici srpske postrojbe "Leva supoderica".

 

Pročitano 1225 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar