Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Nacionalni dan bez mobitela u prometu

Nacionalni dan bez mobitela u prometu tportal.hr

Treću godinu zaredom u okviru kampanje osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu obilježava se 21. 10. kao nacionalni Dan bez mobitela u prometu. Boris Klinec, policijski službenik za preventivu u cestovnome prometu PU Vukovarsko-srijemske naglasio je kako u ukupnome broju prometnih prekršaja tijekom protekle i ove godine uporaba mobitela vožnji čini tek 7 posto prekršaja utvrđenih od strane policijskih službenika.

-Tijekom protekle godine ukupno je bilo 1163 prekršaja u prometu, a ove godine nešto malo više. Riječ je o uglavnom o vozačima, a evidentirana su i dva biciklista. Podjednako je zastupljeno korištenje mobitela kod dobnih skupina od 18 do 55 godina starosti. Mlađe osobe koje koriste vozilo za obavljanje poslova koriste mobilne uređaje za komunikaciju bez upotrebe ruku dok stariji koriste mobitel pri vožnji upotrebom ruku što izaziva i veći problem  u sigurnome upravljanju u prometu. -rekao je Klinec.  

On je savjetovao  vozačima da ukoliko je nužno komunicirati mobitelom tijekom vožnje koriste uređaje kojima se može komunicirati bez upotrebe ruku te ukoliko nema potrebe, izbjegavaju uopće komunikaciju mobitelom u prometu. Na naš upit koliko Vukovarci koriste mobitele tijekom vožnje većina ih je negativno odgovorila, iako ima i onih koji su priznali kako vrlo često komuniciraju na mobitel dok voze automobil iako su svjesni opasnosti za sigurnost u prometu. Većina naših sugrađana  izjavila je kao ne koristi mobitel u vožnji te da kazne nisu previsoke. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kazne za korištenje mobitela u vožnji su 1.000 kuna na licu mjesta.

Pročitano 803 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI