Ispiši ovu stranicu

Nisu se stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru

Nakon burne, gotovo trosatne rasprave na proteklog sjednici Gradskoga vijeća grada Vukovara s 15 glasova za, 3 glasa  protiv i 2 suzdržana donesen je Zaključak o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine da se nisu stvorili preduvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru. Nakon što je gradonačelnik Ivan Penava vijećnicima pročitao prijedlog Zaključka povela se žustra rasprava. Vijećnica SDSS-a  Vesna Vujić upitala je kako je povezano otkrivanje i kažnjavanje ratnih zločina s ćirilicom i na koji će način manja količina ćirilice u Vukovaru riješiti problem ubijenih i nestalih. Predsjednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski vijećnik Srđan Kolar potom je uručio gradonačelniku statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici, koji je jučer javnosti predstavilo Srpsko narodno vijeće u Zagrebu,  a zatim je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček (HKS) skinuo majicu na kojoj je ispisan broj žrtava srpske agresije na Vukovar i predao je Kolaru. Oba “poklona“ završila su na podu vijećnice.

Penava statut majica

-Koncentracijski logori nisu važni, silovane žene nisu važne, ubijena djeca, njih preko 300, nisu važna. Važna je ideologija, memorandum, velikosrpski projekt. Gospodo, dok smo mi tu, to vam neće proći. To je jednom za svagda. Ako treba borba ovih vrijednosti protiv četničke velikosrpske politike. Jučer, danas, sutra, svim sredstvima. Vukovar kleknut i past pod velikosrpsku retoriku  i agresiju neće bila ona otvorena ratna s tenkovima ili uvijena u celofan u režiji Milorana Pupovca – naglasio je gradonačelnik Penava dodajući kako su vijećnici SDSS-a nekorektni i nespremni na dijalog, a što je najgore, negiraju temeljna ljudska prava na život i slobodu građana ovoga grada.
-Gazite preko njih ne trepćući okom – istaknuo je Penava.

Penava statut cirilica

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček naglasio je kako je ovo vrlo teška sjednica puna emocija zbog 2717 poginulih i nestalih Vukovaraca, 3.200 logoraša, srpskih koncentracijskih logora  i 22.000 prognanih.
‑Žao mi je što je ova sjednica pokazala da vijećnici SDSS-a i  dalje ne poštuju temeljne odredbe ove države i nisu u stanju položiti vijence za poginule hrvatske branitelje i civile i pokloniti se RH na državne blagdane, ali su u stanju biti uoči Oluje, 4. kolovoza na Fruškoj gori zajedno sa Pupovcem, Stanimirovićem i srbijanskim predsjednikom i slušati priče da je Oluja bila genocidna, da su Srbi žrtve i da je povijest počela 1995. Godine. Posebice moram istaknuti ovu provokaciju s donošenjem Statuta grada Vukovara na ćirilici u gradu gdje je toliko zla naneseno od strane velikosrpske politike. Ovo je velika provokacija, a upravo tih 2717 žrtava omogućilo je SDSS-u da imaju svoje vijećnike, svog zamjenika gradonačelnika, nastavu na svojem jeziku i pismu. Oni su utkali  svoje živote u RH. S obzirom da te žrtve nisu zadovoljene, tijela njih 300 nije pronađeno, a njihovi počinitelji nisu kažnjeni  proširenje prava srpskoj nacionalnoj manjini nije moguće – istaknuo je Pavliček.

Vijećnica SDSS-a  Vujić rekla je kako donošenje ovog Zaključka ne ide u prilog toleranciji i suživotu.
-Ako je netko odan ovoj državi onda smo to mi Srbi koji živimo u ovoj državi. Pokazujemo odanost time što poštujemo Ustav – rekla je Vujić.

Zamjenica Mujkić vijećnicima SDSS-a rekla je kako kad traže prava srpske nacionalne manjine ne gledaju širi kontekst, nego samo svoja prava, a kada oni govore u širem kontekstu onda ga izvrću.
-O Hrvatskoj povijesti na terenskoj nastavi u Vukovaru uče sva djeca, osim djece koja nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Pitam vas jeste li kao predstavnici srpske nacionalne manjine, kao građani koji poštuju Ustav RH pozvali tu djecu da uče o povijesti svoga grada. Borite se za kojekakva prava i utvrđivanje činjenica iz Jasenovca i slično, a zanemarujete činjenice o Vukovaru. Rekli ste da vam je iskreno žao svih žrtava. Jeste li se onda spremni ispričati kao njemački predsjednik Poljskoj. Hoćete li doći na polaganje vijenaca i napraviti iskorak? Pitate kakve veze ima ćirilica s nestalima. Jedna majka iz Sotina kojoj je sin poginuo u Vukovaru kaže kako joj je teško hodati Vukovarom jer možda hoda po kostima svoga sina. Zapitate li se kako je toj majci gledati u Vukovaru ćirilične ploče i kakve one i ćirilica izazivaju osjećaje u tim ljudima koji još uvijek traže svoju djecu. Jeste li sada spremni vidjeti širi kontekst, zapitati se kako je većinskom narodu i dokle ide to traženje prava? Od 340 djece koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku samo jedno ide po c modelu, a mi smo ovdje došli s ciljem mirne reintegracije. Mislimo se ikada do kraja integrirati ili to vama predstavlja pokušaj ubijanja srpskog duha i srpskih kulturnih vrijednosti. To nije tako. Počnite razmišljati o svoj djeci. Ovo je samo u interesu onih koji zarađuju na takvoj situaciji – naglasila je Mujkić.

U prvom dijelu Zaključka konstatira se da je dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine na razini koja omogućava suradnju i suživot, ali se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te  propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru i dopune Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području grada Vukovara priznaju nova prava.

U drugom dijelu zaključka se konstatira da su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti  koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991.   i to  pravo na ljudski život, dostojanstvo i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, niti su učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini.

U trećem dijelu zaključka se konstatira da bi se proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i Statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara - smatralo nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. I njihove žrtve što bi u konačnici dovelo do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru.

Petnaest vijećnika bilo je za zaključak Nakon burne, gotovo trosatne rasprave na proteklog sjednici Gradskoga vijeća grada Vukovara s 15 glasova za, 3 glasa  protiv i 2 suzdržana

Ostale točke dnevnoga reda među kojima su donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju za 2018. Hrvatskog radija Vukovar d.o.o., donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju za 2018. Vukovarske razvojne agencije d.o.o., donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju za 2018. Vukovarske gospodarske zone d.o.o. te donošenje Odluke o upravljanju Poslovno-inovacijskim centrom „BIC Vukovar“ prihvaćene su jednoglasno.

Pročitano 1106 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić