NAJNOVIJE
Otkazano ljetovanje vukovarske djece na otoku Čiovo

Općina Dugopolje, zbog epidemiološke situacije odustaje od organiziranja ljetovanja vukovarske djece, objavljeno je na službenim stranicama Grada Vukovara.

(Petak, 10 Srpanj 2020 09:01)
Volonteri uređivali vrtićko dvorište

PRONI Centar za socijalno podučavanje kroz programe „Volonterski centar Vukovar“ i „Info centar za mlade Vukovar“ organizirao je volontersku akciju „Moje igralište iz mašte“ u Dječjem vrtiću Vukovar 2 u Borovu naselju.

(Petak, 10 Srpanj 2020 08:45)
Capak o preporukama za vjenčanja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je danas kako neće doći do zabrana svadbi, ali da će Stožer po tom pitanju donijeti nove preporuke.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 16:11)
Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza u Vukovaru

Vukovarska gimnastička dvorana je u srpnju prazna, nema treninga i svi članovi imaju odmor. 8.7. gimnastička dvorana nije bila prazna, jer je u posjet GK Vukovar došao je predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, dr.sc. Marijo Možnik. U gimnastičkoj dvorani predsjednika su dočekale gimnastičarke i gimnastičari, treneri  članovi uprave.

Mario Možnik je bio prisutan i na svečanom otvaranju gimnastičke dvorane u Vukovaru,ali tada kao vrhunski gimnastičar i seniorski reprezentativac, a sada je došao kao novoizabrani predsjednik HGS. Bila je to prilika za kratko i ugodno druženje i razgovor o uvjetima u kojima trenutno radi GK Vukovar, planovima i raznim mogućnostima za poboljšanje uvjeta rada.

Predsjednik je pohvalio GK Vukovar, kao jedan od mlađih klubova u HGS, koji je u svom kratkom postojanju, postigao velike uspjehe kako u ostvarenim natjecateljskim rezultatima, tako i u opremanju dvorane i ulaganjima u stručni trenerski kadar. Svoj dolazak predsjednik je iskoristio i kao stručni voditelj obrazovne skupina na Hrvatskom institutu za Kineziologiju Zagreb i i trenerici Tei Stojšić osobno uručio Uvjerenje i Potvrdu  o uspješno završenom programu osposobljavanja za poslove učitelja sportske gimnastike.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 14:26)
U Hrvatskoj 91 slučaj zaraze koronavirusom, jedna osoba preminula

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze koronavirusom te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 978, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite RH.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 14:19)
U Retkovcima otvoren Dječji vrtić Pčelica

U petak, 3. Srpnja, u Retkovcima je svečano otvoren područni objekt Dječjeg vrtića Ivankovo, pod nazivom Dječji vrtić Pčelica.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 13:57)
Beroš: 934 aktivna slučaja koronavirusa, prosječna dob 48 godina

U Hrvatskoj su 136 dana od pojave koronavirusa 934 aktivna bolesnika, među kojima je njih 91 na bolničkom liječenju te četiri na respiratoru, a prosječna dob oboljelih je 48 godina, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak na sjednici Vlade.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 13:54)

Održana konferencija o obrazovanju i socijalnoj integraciji u višeetničkim zajednicama

Škola istaknuta kao ključan prostor socijalne integracije djece i mladih Škola istaknuta kao ključan prostor socijalne integracije djece i mladih Foto: Marija Molnar

Obrazovanje i socijalna integracija u višeetničkim zajednicama – stanje, izazovi i perspektive naziv je konferencije održane u Vukovaru u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Hrvatske zaklade za znanost.

-MinIstarstvo znanosti i obrazovanja zalaže se za reformu obrazovanja i pružanje jednakih šansi i prilika svima, razvijanje osobnog, nacionalnog, kulturnog identiteta, uvažavanje različitosti, poticanje tolerancije i zajedničke suradnje i komunikacije – istaknula je na konferenciji pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja naslovljenog Obrazovanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj i međuetnički stavovi djece i roditelja, a koje je između ostaloga provedeno i u Vukovaru.

- Proveli smo veliko ekstenzivno istraživanje na 1568 učenika i 2000 roditelja u četiri višeetničke zajednice u Hrvatskoj odnosno hrvatsko-srpskoj, hrvatsko-talijanskoj, hrvatsko-češkoj i hrvatsko-mađarskoj tj. manjinskoj nastavi po modelu A na ova četiri manjinska jezika. Sada meritorno možemo reći da je dinamika većinsko-manjinskih odnosa u Vukovaru i dalje složena i Vukovar se po tome izdvaja iz drugih sredina – istaknula je voditeljica istraživanja prof.dr.Dinka Čorkalo Biruški s Odsjeka psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Istraživalo se, između ostaloga, preferencije obrazovnih modela manjina, namjere nastavka školovanja na vlastititom jeziku i pismu nakon osnovne i srednje škole, školska prijateljstva odnosno kako djeca stječu i uspostavljaju svoje vršnjačke odnose kao i niz indikatora međuetničkih odnosa i stavova koji su pokazali da se stvari nisu bitno promijenile i bitno unaprijedile.

-Komparativno gledano s drugim kontekstima npr.međuetnički kontakt se najmanje potiče u Vukovaru, a tako je i u obiteljima i u školama, doživljaj diskriminiranosti u školi također je najveći u vukovarskom kontekstu kao i sklonost diskriminaciji. Sada kada imamo jasne pokazatelje moramo kao zajednica nešto učiniti i škola se tu nameće kao vrlo važno mjesto socijalne integracije djece – istaknula je Čorkalo Biruški.

Sudionici su nakon predstavljenih rezultata istraživanja sudjelovali i na okruglome stolu o ulozi škole u socijalnoj integraciji djece. Konferenciji je među brojnim sudionicima nazočila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać te u ime Grada Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

-Zainteresirana sam čuti  rezultate ovoga istraživanja pogotovo jer se nameće zaključak da je vukovarski kontekst izdvojen i da je dinamika odnosa ovdje drugačija u odnosu na druge. Činjenica je da su djeca odraz roditelja i škole, a ono što nas u Vukovaru veže jest činjenica da smo Vukovarci i da osjećamo pripadnost ovom gradu. Bitno je da sva djeca i općenito ljudi koji ovdje žive, ovaj grad i državu osjećaju svojima i temeljem toga možemo graditi dobru budućnost – rekla je Mujkić.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Savjeta za nacionalne manjine RH.

 

Pročitano 334 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija