NAJNOVIJE
U Negoslavcima pronađena dva posmrtna ostatka, prema preliminarnim nalazima potječu iz razdoblja Domovinskoga rata

Provedbom terenskih istraživanja na pravoslavnom groblju u Negoslavcima pronađeni su posmrtni ostaci dvije osobe, koji prema preliminarnim nalazima potječu iz razdoblja Domovinskoga rata, potvrđeno je na službenim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja.

(Četvrtak, 14 Studeni 2019 15:23)
Novi blagdan, 18. studenoga Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Hrvatska od iduće godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, dobiva i novi blagdan, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga, a oba će blagdana biti neradni dani, odlučio je Hrvatski sabor, a prenosi Hina.

Sabor je novi kalendar blagdana utvrdio izmijenivši Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, za što je glasovala većina zastupnika ( 'za' 77, šest suzdržanih, 27 protiv). 

Simbolički raskid s komunizmom 

Dan državnosti 30. svibnja u sebi obuhvaća sve elemente hrvatske državnosti, pa tako i državnost suvremene Hrvatske, ustrajavali su iz Vlade zagovarajući da se taj blagdan, nakon gotovo dva desetljeća, ponovno slavi 30. svibnja, na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor i kada je Hrvatska simbolički raskinula s komunizmom. 

 Naime, od 2001. godine, odlukom tadašnje koalicijske vlasti premijera Ivice Račana, Dan državnosti slavio se 25. lipnja, a 30. svibnja postao je Dan Hrvatskog sabora, radni dan i spomendan. U preslagivanju blagdana te godine, 8. listopada postao je Dan neovisnosti, državni blagdan i neradni dan. 

 Nakon današnje izmjene Zakona, broj neradnih dana ostaje na 13.

 Državni blagdani i neradni dani su: Nova godina, 1. siječnja, Bogojavljenje ili Sveta tri kralja, 6. siječnja, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, Tijelovo (promijenjivi datumi), Praznik rada, 1. svibnja, Dan državnosti, 30. svibnja, Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, Velika Gospa, 15. kolovoza, Svi sveti, 1. studenoga, Dan sjećanja na žrtve  Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, Božić, 25. prosinca i Sveti Stjepan, 26. prosinca.

U kalendaru 11 spomendana

 Promijenjen je i kalendar spomendana, kojih je sada 11.

 Dosadašnji državni blagdan Dan neovisnosti, 8. listopada upisuje se na taj kalendar kao Dan Hrvatskog sabora, a status spomendana dobiva i Dan neovisnosti koji se prebacuje na 25. lipnja.

 U kalendar su uvršteni i Dan međunarodnog priznanja Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja, Dan Europe i Dan pobjede za nad fašizmom 9. svibnja, Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma 23. kolovoza. U tom je kalendaru i Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom 9. siječnja, koji se prije zvao Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. 

 Izmjenama Zakona o blagdanima kršćanski vjernici koji slave Uskrs po Julijanskom kalendaru dobivaju pravo ne raditi na Uskrsni ponedjeljak, uz pravo na naknadu plaće. Precizirana su i prava vjernika islamske, odnosno židovske vjeroispovijesti vezana za pravo na plaćeni neradni dan u slučaju kada pojedini vjerski blagdani traju nekoliko dana.

 Izmjene Zakona o blagdanima stupaju na snagu 1. siječnja iduće godine.

Nova sjednica počinje 27. studenoga

 Sabor je jednoglasno izmijenio Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, u drugo čitanje poslao paket zakona iz četvrtog kruga porezne reforme, prihvatio izvješća o radu obveznih mirovinskih fondova u 2018. 

 Sabor je time zaključio aktualnu sjednicu koju je započeo sredinom rujna, a novu će početi u srijedu, 27. studenoga.

(Četvrtak, 14 Studeni 2019 14:56)
Preventivno-edukacijskom humanitarnom akcijom Lions klub Vukovar obilježio Svjetski dan šećerne bolesti

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenog, Lions klub Vukovar organizirao je preventivno-edukacijsku humanitarnu akciju.

(Četvrtak, 14 Studeni 2019 12:40)
Hrvatska vojska daruje krv za Vukovar i Škabrnju

Pripadnici Hrvatske vojske, povodom 28. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje, provode u vojarnama diljem Hrvatske humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom „Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2019“.

(Četvrtak, 14 Studeni 2019 12:17)
U Negoslavcima pronađena grobnica, sumnja se da su kosti iz vremena Domovinskoga rata

Probnim iskapanjima neposredno u blizini mjesnoga groblja u Negoslavcima pronađeni su ostaci za sada jednog do dva tijela – HRV-u je potvrdio pomoćnik ministra branitelja za nestale Stjepan Sučić.

(Četvrtak, 14 Studeni 2019 08:15)
Vukovar mjesto posebnog pijeteta, a bolnica se pripaja državi

Predstavljajući nacrt prijedloga zakona koji se tiču pripajanja bolnica i statusa grada Vukovara, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u srijedu da se ovim prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta želi očuvati trajna uspomena i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu i poticati njegov razvoj u svim aspektima.

(Srijeda, 13 Studeni 2019 16:05)
Dani otvorenih vrata HAZU Vukovar

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, organizirala je drugu godinu za redom Dan otvorenih vrata na kojemu su se građani u Vukovaru mogli upoznali s radom ove institucije koja u našem gradu djeluje kroz Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad.

(Srijeda, 13 Studeni 2019 12:55)

Održana konferencija o obrazovanju i socijalnoj integraciji u višeetničkim zajednicama

Škola istaknuta kao ključan prostor socijalne integracije djece i mladih Škola istaknuta kao ključan prostor socijalne integracije djece i mladih Foto: Marija Molnar

Obrazovanje i socijalna integracija u višeetničkim zajednicama – stanje, izazovi i perspektive naziv je konferencije održane u Vukovaru u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Hrvatske zaklade za znanost.

-MinIstarstvo znanosti i obrazovanja zalaže se za reformu obrazovanja i pružanje jednakih šansi i prilika svima, razvijanje osobnog, nacionalnog, kulturnog identiteta, uvažavanje različitosti, poticanje tolerancije i zajedničke suradnje i komunikacije – istaknula je na konferenciji pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja naslovljenog Obrazovanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj i međuetnički stavovi djece i roditelja, a koje je između ostaloga provedeno i u Vukovaru.

- Proveli smo veliko ekstenzivno istraživanje na 1568 učenika i 2000 roditelja u četiri višeetničke zajednice u Hrvatskoj odnosno hrvatsko-srpskoj, hrvatsko-talijanskoj, hrvatsko-češkoj i hrvatsko-mađarskoj tj. manjinskoj nastavi po modelu A na ova četiri manjinska jezika. Sada meritorno možemo reći da je dinamika većinsko-manjinskih odnosa u Vukovaru i dalje složena i Vukovar se po tome izdvaja iz drugih sredina – istaknula je voditeljica istraživanja prof.dr.Dinka Čorkalo Biruški s Odsjeka psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Istraživalo se, između ostaloga, preferencije obrazovnih modela manjina, namjere nastavka školovanja na vlastititom jeziku i pismu nakon osnovne i srednje škole, školska prijateljstva odnosno kako djeca stječu i uspostavljaju svoje vršnjačke odnose kao i niz indikatora međuetničkih odnosa i stavova koji su pokazali da se stvari nisu bitno promijenile i bitno unaprijedile.

-Komparativno gledano s drugim kontekstima npr.međuetnički kontakt se najmanje potiče u Vukovaru, a tako je i u obiteljima i u školama, doživljaj diskriminiranosti u školi također je najveći u vukovarskom kontekstu kao i sklonost diskriminaciji. Sada kada imamo jasne pokazatelje moramo kao zajednica nešto učiniti i škola se tu nameće kao vrlo važno mjesto socijalne integracije djece – istaknula je Čorkalo Biruški.

Sudionici su nakon predstavljenih rezultata istraživanja sudjelovali i na okruglome stolu o ulozi škole u socijalnoj integraciji djece. Konferenciji je među brojnim sudionicima nazočila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać te u ime Grada Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

-Zainteresirana sam čuti  rezultate ovoga istraživanja pogotovo jer se nameće zaključak da je vukovarski kontekst izdvojen i da je dinamika odnosa ovdje drugačija u odnosu na druge. Činjenica je da su djeca odraz roditelja i škole, a ono što nas u Vukovaru veže jest činjenica da smo Vukovarci i da osjećamo pripadnost ovom gradu. Bitno je da sva djeca i općenito ljudi koji ovdje žive, ovaj grad i državu osjećaju svojima i temeljem toga možemo graditi dobru budućnost – rekla je Mujkić.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Savjeta za nacionalne manjine RH.

 

Pročitano 165 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija