Ispiši ovu stranicu

Broj slobodnih parkirališnih mjesta u Vukovaru u prvoj zoni može se doznati i putem mobilne aplikacije

Mobilna aplikacija Mobilna aplikacija Foto: Valerija Lozančić

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček s glavnim direktorom za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivanom Gabrićem i predstavnicima Komunalca predstavio je javnosti na konferenciji za medije održanoj u Ulici Lokvanjski sokak sustav pametnog parkiranja čije je korištenje Grad osigurao posredstvom tvrtke Komunalac u 1. zoni naplate parkiranja.  Korisnici mogu jednostavno, Android mobilnom aplikacijom – A1 Smart Parking  dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njih doći.

Sustav pametnog parkiranja obuhvaća 121 autonomni, bežični parking senzor i informativne LED zaslone povezane A1 NB IoT mrežom. Instalirani pametni bežični senzori povezani u „Internet of things“ neprestano očitavaju stanje parkirališta te koriste baterije koje troše izuzetno malo energije. Na taj je način omogućeno praćenje informacija o stanju slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu, na postavljenim displejima na ulazu na parkirališta te putem besplatne mobilne aplikacije.
-Riječ je o digitalnom omotaču oko parkirališta za koji mislimo da će postati neizostavni dio parking iskustva u Hrvatskoj. Dugoročna strategija svakog održivog grada treba biti primjena modernih tehnologija čiji je cilj podizanje kvalitete života svojih građana i pozitivan utjecaj na daljnji razvoj grada, a primjenom IoT tehnologije vukovarski parking svrstao se među vodeća parkirališta u Hrvatskoj – naglasio je Gabrić.
 

Pametni parking

Zamjenik Pavliček rekao je kako ovaj sustav ima brojne prednosti.
- Prvi smo grad u RH koji ima display koji pokazuje ima li slobodnih mjesta za invalide te treći grad koji ima ovakav najmoderniji sustav za 121 parkirno mjesto. Cilj implementacije pametnog parkinga, osim što uvelike pomaže korisnicima parkirališta pronaći slobodno mjesto također je i optimizacija protoka vozila kroz najfrekventniji dio grada što pozitivno utječe na sigurnost djece prilikom prelaska pješačkih prijelaza i opće zadovoljstvo korisnika parkirališta - rekao je Pavliček dodajući kako će ova digitalna tehnologija uvelike doprinijeti podizanju kvalitete života sugrađana. Cijena investicije je kompletnog sustava smart parkinga iznosi 476.000 kn, a financirana je prihodima tvrtke Komunalac od naplate parkinga.

Partneri na ovom projektu su Grad Vukovar, Komunalac d.o.o., A1 Hrvatska te tvrtka Mobilisis - hrvatski proizvođač senzora i Cloud platforme za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta.

Pročitano 1024 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić