Ispiši ovu stranicu

Pripremljena dokumentacija za rekonstrukciju Radničkog doma u Borovu naselju i prenamjenu u prostor veleučilišta

Press konferencija Press konferencija Foto: Valerija Lozančić

Pripremljena je dokumentacija za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta Lavoslava Ružičke. Rekonstrukcija bi trebala početi na ljeto iduće godine.

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je Završna konferencija EU projekta Priprema dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta Lavoslava Ružičke. Svrha projekta je proširenje prostornih kapaciteta Veleučilišta čime će se pridonijeti unapređenju obrazovne infrastrukture i modernizaciji obrazovnih sadržaja te povećati konkurentnost na tržištu rada. Prva faza projekta obuhvatila je izradu cjelokupne projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade (elaborat trenutne nosivosti konstrukcije, idejno rješenje, glavni projekt s troškovnikom, izvedbeni projekt, projekt unutarnjeg opremanja te ishođenje svih dozvola za gradnju) i studije izvedivosti s cost – benefin analizom (FS/CBA). Projekt je dio Investicijskog plana grada Vukovara koji se realizira kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, a kojeg provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost ove faze projekta iznosi 2.200.000 kuna, od kojih Europska unija sufinancira 1.870.000 kuna, a udio Grada Vukovara  je 330.000 kuna.

Tijekom predstavljanja projekta gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo što je prva faza ovog projekta, koji je jedan od tri kapitalna projekta Intervencijskog plana grada Vukovara,  završena zahvaljujući kvalitetnoj suradnji Grada Vukovara kao nositelja te partnera  Veleučilišta Lavoslava Ružičke i Razvojne agencije Vukovar.
- Projekt je dio Intervencijskog plana grada Vukovara u kojem su definirana teritorijalna ulaganja usmjerena na fizičku, gospodarsku i socijalnu regeneraciju grada Vukovara. Ovo je kapitalna investicija kojoj je cilj revitalizacija Borova naselja te omogućavanje modernih i prostorom dostatnih uvjeta kako bi veleučilište razvijalo postojeće, ali i nove programe te privlačilo u naš grad studente iz cijele Hrvatske pa i šire – rekao je  gradonačelnik Penava.

Radnicki dom prezentacija

Projektom se stvaraju uvjeti za osnivanje novih odjela Veleučilišta kojima će se proširit obrazovna ponuda te osigurati prostor za odjel gradske i veleučilišne knjižnice.  

Dekan veleučilišta Željko Sudarić  izrazio je zadovoljstvo rekonstrukcijom zgrade jer, kako kaže, imaju povećan broj studenata, u nekim programima čak i za 100 posto pa će ove godine veleučilište  pohađati oko 1000 studenata. Stoga uz postojeće studijske programe planiraju uvoditi i nove.
-Uz postojeće studijske programe koje provodimo, planiramo započeti i s novim, a jedan od dogovorenih je studij informatike, gdje ćemo s Tehničkim veleučilištem iz Zagreba pokrenuti studijski program informatike s 3 različita odjela. Možemo se pohvaliti da je ove godine vukovarsko veleučilište upisalo rekordan broj studenata, da je studentski dom je popunjen, da su otvorene upisne kvote za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a cjelokupna priča s Radničkim domom samo je nastavak na sve dobre vijesti - zaključio je dekan. Dodao je kako imaju u planu i program hortikulture te kemije s obzirom da ponosno nose ime nobelovca Lavoslava Ružičke, a sve s ciljem da Vukovar postane studentski grad.
Viši referent za graditeljstvo i voditelj projekta za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ Bruno Pakter rekao je kako će se prostor veleučilišta prostirati na 6.960 četvornih metara, a imat će prizemlje i tri kata.

-Radnički dom neto je površina koja obuhvaća prizemlje i 3 kata ukupno 6960 kvadratnih metara zatvorenog dijela, koje će veleučilište koristiti za svoje potrebe. U prizemlju će se nalaziti velika konferencijska trodijelna dvorana s knjižnicom, dok će se na katovima nalaziti učionice i uredi za profesore. Kompletno će se urediti i okolina s južne na sjevernu stranu, parkiralište s novom cestom, nova pješačka površina što će u konačnici dati jednu lijepu zgradu s okolnim prostorom – rekao je  Pakter zahvaljujući Ministarstvu državne imovine koje im je doniralo zgradu i okolne čestice.

Radovi na rekonstrukciji zgrade trebali bi početi na ljeto iduće godine i trajali bi oko 18 mjeseci, a ukupna procijenjena vrijednost radova iznosila bi oko 70 milijuna kuna. Rekonstrukcijom postojeće zgrade revitalizirat će se Borovo naselje, proširiti kapaciteti i programi te povećati standard veleučilišta tako da će projekt imati značajan utjecaj na fizičku, društvenu i gospodarsku regeneraciju grada Vukovara, omogućiti bolje obrazovanje za uspješno poduzetništvo i daljnje školovanje u novima, modernim i suvremeno opremljenim prostorima. Pored bazena i sportske dvorane bit će to jedna lijepa priča, zaključeno je na konferenciji za novinare kojoj su nazočili i zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić,  projektantica Ivana Kosier ispred tvrtke Jurcon projekt te brojni gosti.

Pročitano 1048 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić