NAJNOVIJE
Svjetlosna rijeka sjećanja

U okviru projekta „Svjetlosna rijeka sjećanja“ u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. u Dunav je kod dvorca Eltz pušteno nekoliko tisuća upaljenih crvenih i bijelih lampiona.

(Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 17:59)
Izaslanstva države, braniteljskih udruga, županije i grada Vukovara položila vijanac.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijence su položila izaslanstva državnog vrha, braniteljskih udruga, Županije Vukovarsko-srijemske i grada Vukovara, nakon čega je održana sveta misa.

 Biskup Mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić, rekao je kako Bog veličanstveno pokaza da ne potpisuje ničiju nepravdu, ničiju neistinu, ničiju mržnju, čija god ona bila jer u Boga je vaga pravde, svjetlo istine i mjera ljubavi. On je na strani onoga tko čini pravdu, tko govori istinu i tko uzvraća ljubavlju na ljubav, tko god on bio.

Kao i svake godine i ove su godine u Vukovar pristigli i koloni sjećanja se priključili iz cijele Hrvatske i inozemstva.udrugeŽupanijaGrad

(Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 17:16)
Siniša zagrmio središtem Vukovara iz zgrade HRV-a

Hrvatski radio Vukovar danas je u vrijeme dok je prolazila Kolona sjećanja iz vukovarske bolnice prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata emitirao ratna izvješća novinara, urednika i ratnog izvjestitelja Hrvatskoga radija Vukovar Siniše Glavaševića s prozora naše zgrade u središtu grada.

(Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 15:08)
Enna Vukovar – Rijeka CO 2:3

Pravu derbi utakmicu odigrale su odbojkašice Vukovara i Rijeke. Nakon što je Rijeka vodila 0:2, Enna Vukovar je izjednačila na 2:2, no peti set dobile su odbojkašice Rijeke. Imale su odbojkašice Vukovar svoju šansu, primjerice u drugom setu kada su vodile 16:11 no nisu ga uspjele dobiti. Rezultati po setovima: 13:25, 22:25, 25:21, 25:16, 7:15.

- Mislim da je bila prava prvenstvena utakmica, živa, zanimljiva. Iskreno,  nismo ni zaslužili više od ova dva boda, bez obzira na vodstvo od 2:0, Vukovar se odlično vratio u igru, mi smo pali u elementima koje smo dobro igrali u prva dva seta i to je rezultiralo izjednačenjem. Peti set je uvijek lutrija a ovoga puta je otišao na našu stranu. Čestitke i jednima i drugima. Nama je, možda zvuči smiješno, cilj da ne ispadnemo iz lige. Mi ovoga trenutka imamo sreću da nam je reprezentativka Ana Grbac tu, da trenutno nema angažmana, međutim to se može preko noći promijeniti tako da su nam ovi bodovi od nevjerojatne važnosti – rekao je trener Rijeke CO Igor Lovrinov, te je na pitanje treba li među ove prve tri ekipe tražiti i one koji će biti na prva tri mjesta na kraju prvenstva, odgovorio

- Objektivno teško. Mislim da je Mladost jednu kategoriju iznad svih nas a iskreno Kaštelu nisam ni vidio, ali za nas bi bio fantastičan uspjeh da uđemo u ligu pet, to bi bilo iznad svih naših očekivanja – rekao je Lovrinov.

- Možemo na kraju biti sretni jer smo gubili 2:0, vratili smo se u utakmicu i uzeli bod protiv ekipe koja je trenutačno prva na tablici. Moram priznati da nisam zadovoljna. Mislim da smo mi praktički taj drugi set trebali dobiti i mislim da bi utakmica krenula u totalno drugom smjeru u pozitivi za nas, ali to je odbojka. Na kraju moram biti zadovoljna s bodom – rekla je trenerica Enne Vukovar Ivana Đamarija

U drugom setu vodili ste 16:11, što se to dogodilo ?

- To se nije dogodilo samo sada, to se već tri godine događa, mi imamo takozvane „crne rupe“, mi kad vodimo i 10 razlike to nije sigurno da ćemo dobiti taj set. Upadnemo jednostavno u nekakvu krizu iz koje se ne možemo izvući i masovno gubimo takvih setova. Što je u pitanju ? Mislim da je u pitanju glava, na žalost ja nemam baš dugačku klupu da mogu nešto pretjerano mijenjati – rekla je Đamarija te na pitanje treba li među Rijekom, Marinom Kaštelom i Vukovarom tražiti prve tri ekipe prvenstva, odgovorila.

- Iskreno, evo igrali smo sa svima osim sa Splitom, mislim da su to tri ekipe, hajmo reći uvjetno bolje. Ali ako pogledate ljestvicu cijela liga je izjednačena i mislim da tu jednostavno svatko svakoga može dobiti. Ekipa Splita je trenutno zadnja na ljestvici a dobila je ekipu Marine Kaštele tako da mislim da su tu baš nijanse u pitanju i kako netko uđe u utakmicu taj dan.

- Enna Vukovar sljedeće kolo gostuje u Splitu, a evo što trenerica Đamarija očekuje - U Split idemo bez Marijete Majer, naš drugi tehničar ima 15 godina i dat ću joj priliku da igra. Mi sigurno nećemo ići podignutih ruku, pokušat ćemo izvući bar nešto ali da će biti teško biti će jer nama je Marijeta jedan od pokretnih igrača – zaključila je Đamarija.

- U ostalim susretima: Olimpik – Split 3:0, Brda – Osijek 3:2, Poreč – Marija Kaštela 3:0.

Poredak:

  1. Rijeka CO 15

  2. Marina Kaštela 11

  3. Enna Vukovar 11

  4. Brda 8

  5. Poreč 8

  6. Olimpik 8

  7. Osijek 6

  8. Split 5

Parovi 7. kola: Marina Kaštela – Olimpik, Osijek – Poreč, Rijeka CO – Brda, Split – Enna Vukovar.  

(Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 10:23)
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - Iz minute u minutu

Pod sloganom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" danas se obilježava 28 godina od sloma obrane Vukovara i njegovoga pada u ruke srpskog agresora. U gradu heroja i ove se godine očekuje više desetaka tisuća ljudi koji će odati počast poginulima za slobodnu Hrvatsku.

(Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 04:41)
Vukovar - najveće razaranje u Europi nakon Drugog svjetskog rata

Nakon Drugog svjetskog rata nijedan veći europski grad nije bio izvrgnut tolikom uništavanju kao što je Vukovar, s izravnom materijalnom štetom procijenjenom na 9,5 milijardi kuna. Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998.  i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

(Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 04:31)
Vukovar u brojkama

STANOVNIŠTVO
Do 1991.  godine Vukovar je imao 45.000 stanovnika.
Po popisu stanovnika iz 2001. godine Vukovar ima 31.670 stanovnika.
Po procjenama demografa u Vukovaru danas živi 20.000 stanovnika.

10 SREDISTE

STRADANJA
U opsadi grada poginulo je 1.664 branitelja i civila.
Tijekom agresije na Vukovar smrtno je stradalo 923 branitelja.
Preko 300 Vukovaraca i danas se vodi među nestalim osobama.
14. rujna 1991. godine 204. Vukovarska brigada brojala je 1.801 branitelja.
U obrani Vukovara sudjelovalo je 2.500 branitelja.
204. Vukovarska brigada na području cijele bivše Općine Vukovar brojala je 5.493 pripadnika.

09 SHRVANA

SLOM OBRANE
Vukovar je u okruženju bio 87 dana.
Do zadnjega dana u Vukovaru je bilo 15.000 Vukovaraca.
3.500
djece proživjelo je sve strahote vukovarskog ratnog pakla.
U vukovarskoj bolnici bilo je zbrinuto 4.000 ranjenika.
2.250
ranjenika podvrgnuto je dugotrajnim operacijama.
Na vukovarsku bolnicu je dnevno padalo prosječno 700 granata.
Na Vukovar je dnevno padalo od 5.000 do 12.000 granata.
Iz vukovarskoga Gradskog muzeja je opljačkano 29.758 predmeta.
Iz Vukovara je 1991. godine protjerano 22.000 Vukovaraca.
Neki su zatočenici srpskih koncetracijskih logora izgubili i do 60 kilograma.

11 VOJNICI

MASOVNE GROBNICE
Na poljoprivrednom dobru Ovčara ubijeno je 200 ranjenika, civila i djelatnika iz vukovarske bolnice.
Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata pokopane su 983 osobe.
Najmlađa žrtva ekshumirana iz masovne grobnice imala je 6 mjeseci.
Najstarija žrtva ekshumirana iz masovne grobnice imala je 104 godine.

14 PROLAZI

(Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 04:30)

Pripremljena dokumentacija za rekonstrukciju Radničkog doma u Borovu naselju i prenamjenu u prostor veleučilišta

Press konferencija Press konferencija Foto: Valerija Lozančić

Pripremljena je dokumentacija za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta Lavoslava Ružičke. Rekonstrukcija bi trebala početi na ljeto iduće godine.

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je Završna konferencija EU projekta Priprema dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta Lavoslava Ružičke. Svrha projekta je proširenje prostornih kapaciteta Veleučilišta čime će se pridonijeti unapređenju obrazovne infrastrukture i modernizaciji obrazovnih sadržaja te povećati konkurentnost na tržištu rada. Prva faza projekta obuhvatila je izradu cjelokupne projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade (elaborat trenutne nosivosti konstrukcije, idejno rješenje, glavni projekt s troškovnikom, izvedbeni projekt, projekt unutarnjeg opremanja te ishođenje svih dozvola za gradnju) i studije izvedivosti s cost – benefin analizom (FS/CBA). Projekt je dio Investicijskog plana grada Vukovara koji se realizira kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, a kojeg provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost ove faze projekta iznosi 2.200.000 kuna, od kojih Europska unija sufinancira 1.870.000 kuna, a udio Grada Vukovara  je 330.000 kuna.

Tijekom predstavljanja projekta gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo što je prva faza ovog projekta, koji je jedan od tri kapitalna projekta Intervencijskog plana grada Vukovara,  završena zahvaljujući kvalitetnoj suradnji Grada Vukovara kao nositelja te partnera  Veleučilišta Lavoslava Ružičke i Razvojne agencije Vukovar.
- Projekt je dio Intervencijskog plana grada Vukovara u kojem su definirana teritorijalna ulaganja usmjerena na fizičku, gospodarsku i socijalnu regeneraciju grada Vukovara. Ovo je kapitalna investicija kojoj je cilj revitalizacija Borova naselja te omogućavanje modernih i prostorom dostatnih uvjeta kako bi veleučilište razvijalo postojeće, ali i nove programe te privlačilo u naš grad studente iz cijele Hrvatske pa i šire – rekao je  gradonačelnik Penava.

Radnicki dom prezentacija

Projektom se stvaraju uvjeti za osnivanje novih odjela Veleučilišta kojima će se proširit obrazovna ponuda te osigurati prostor za odjel gradske i veleučilišne knjižnice.  

Dekan veleučilišta Željko Sudarić  izrazio je zadovoljstvo rekonstrukcijom zgrade jer, kako kaže, imaju povećan broj studenata, u nekim programima čak i za 100 posto pa će ove godine veleučilište  pohađati oko 1000 studenata. Stoga uz postojeće studijske programe planiraju uvoditi i nove.
-Uz postojeće studijske programe koje provodimo, planiramo započeti i s novim, a jedan od dogovorenih je studij informatike, gdje ćemo s Tehničkim veleučilištem iz Zagreba pokrenuti studijski program informatike s 3 različita odjela. Možemo se pohvaliti da je ove godine vukovarsko veleučilište upisalo rekordan broj studenata, da je studentski dom je popunjen, da su otvorene upisne kvote za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a cjelokupna priča s Radničkim domom samo je nastavak na sve dobre vijesti - zaključio je dekan. Dodao je kako imaju u planu i program hortikulture te kemije s obzirom da ponosno nose ime nobelovca Lavoslava Ružičke, a sve s ciljem da Vukovar postane studentski grad.
Viši referent za graditeljstvo i voditelj projekta za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ Bruno Pakter rekao je kako će se prostor veleučilišta prostirati na 6.960 četvornih metara, a imat će prizemlje i tri kata.

-Radnički dom neto je površina koja obuhvaća prizemlje i 3 kata ukupno 6960 kvadratnih metara zatvorenog dijela, koje će veleučilište koristiti za svoje potrebe. U prizemlju će se nalaziti velika konferencijska trodijelna dvorana s knjižnicom, dok će se na katovima nalaziti učionice i uredi za profesore. Kompletno će se urediti i okolina s južne na sjevernu stranu, parkiralište s novom cestom, nova pješačka površina što će u konačnici dati jednu lijepu zgradu s okolnim prostorom – rekao je  Pakter zahvaljujući Ministarstvu državne imovine koje im je doniralo zgradu i okolne čestice.

Radovi na rekonstrukciji zgrade trebali bi početi na ljeto iduće godine i trajali bi oko 18 mjeseci, a ukupna procijenjena vrijednost radova iznosila bi oko 70 milijuna kuna. Rekonstrukcijom postojeće zgrade revitalizirat će se Borovo naselje, proširiti kapaciteti i programi te povećati standard veleučilišta tako da će projekt imati značajan utjecaj na fizičku, društvenu i gospodarsku regeneraciju grada Vukovara, omogućiti bolje obrazovanje za uspješno poduzetništvo i daljnje školovanje u novima, modernim i suvremeno opremljenim prostorima. Pored bazena i sportske dvorane bit će to jedna lijepa priča, zaključeno je na konferenciji za novinare kojoj su nazočili i zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić,  projektantica Ivana Kosier ispred tvrtke Jurcon projekt te brojni gosti.

Pročitano 195 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija