Ispiši ovu stranicu

Pružaju primarnu pravnu pomoć

Najčešći korisnici su im socijalno ugroženi Najčešći korisnici su im socijalno ugroženi Foto: Marija Molnar

U Gradskoj knjižnici Vukovar – odjelu za mlade Spajalica održana je javna tribina na temu Besplatna pravna pomoć u Vukovarsko-srijemskoj županiji i osvrt na sustav podrške žrtvama nasilja u RH u 2019. godini. Tribinu je organizirala Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u okviru projekta Pravo na djelotvornu pravnu zaštitu i podršku – pristup pravdi kroz primarnu pravnu pomoć, a kojega financira Ministarstvo pravosuđa.

-Cilj je projekta osigurati djelotvornu pravnu zaštitu i podršku najosjetljivijim društvenim skupinama kao što su žrtve teških kaznenih djela, žene žrtve nasilja u obitelji, pripadnici nacionalnih manjina, osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi i druge osobe u potrebi u skladu s odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kroz planirane aktivnosti u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Naša je udruga ovlašteni pružatelj besplatne pravne pomoći od 2015. godine, a ovaj konkretni projekt završava 31. prosinca 2019. godine – istaknuo je Miran Špek izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Govoreći o tome kome i na koje teme najčešće pružaju primarnu pravnu pomoć, voditeljica Referentnog centra Vukovar ove udruge Melita Bošnjak naglašava da su to najčešće pitanja vezana uz mirovinsko i zdravstveno osiguranje, obvezne odnose, radne odnose, ovrhe i sl.

-Našim je korisnicima uglavnom najpotrebnija emocionalna podrška, stoga ih saslušamo, pružimo tu vrstu podrške i tek onda krećemo u rješavanje konkrentoga problema. Pružamo im pravnu informaciju ili savjet, često pišemo podneske pred javno-pravnim tijelima jer pred sudovima ne možemo djelovati i u tojprvoj fazi smo im od velike koristi. Naši su korisnici u većini slučajeva socijalno ugrožene osobe, a među njima je gotovo 60 posto žena. One nam se pak uglavnom obraćaju za pomoć vezano uz obiteljsko nasilje – istaknula je Bošnjak.

Na tribini su organizatori ukratko predstavili poduzete aktivnosti na projektu i osvrnuli se na sustav podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj te u našoj županiji, a u raspravi je bilo govora i o izazovima te poteškoćama sustava besplatne pravne pomoći kao i o dosadašnjoj praksi institucija. Sudjelovali su predstavnici institucija i udruga. 

Pročitano 878 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar