NAJNOVIJE
U Hrvatskoj jedna novooboljela osoba od COVID-a 19

U Hrvatskoj je posljednja 24 sata zabilježena jedna novooboljela osoba od COVID-a 19,  a riječ je o osobi koja dolazi iz Koprivničko-križevačke županije.

(Četvrtak, 04 Lipanj 2020 14:04)
Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog stanja

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola slabijeg imovinskog statusa za školsku godinu 2020./2021. sredstvima iz proračuna, kao i odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola, javlja Hina.

(Četvrtak, 04 Lipanj 2020 13:36)
Broj nezaposlenih počeo se smanjivati

U evidenciji Područnoga ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u Vukovaru nalaze se 2.453 nezaposlene osobe.

(Četvrtak, 04 Lipanj 2020 12:54)
Informacije o izborima na web stranici VSŽ

U susret predstojećim parlamentarnim izborima, na službenoju web stranici Vukovarsko-srijemske županije, građani mogu pronaći važne obavijesi te informacije vezane uz izborni proces.

(Četvrtak, 04 Lipanj 2020 12:26)
Uskoro prijava za Popis poljoprivrede

Nastavljaju se aktivnosti vezane za Popis poljoprivrede 2020.,  koji će se provoditi od 14. rujna do 14. listopada 2020.godine, objavljeno je na web stranicama vukovarske gradske uprave.

(Četvrtak, 04 Lipanj 2020 12:18)
Policija u Borovu zaplijenila 770 kg duhana

Kako javljaju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakom iz Borova zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljena trgovina, a rezultiralo je zapljenom 770 kg duhana i drugih predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem tog kaznenog djela.

(Četvrtak, 04 Lipanj 2020 11:59)
Novi red vožnje gradskog prijevoza

Zbog učestalih upita i zamolbi građana da se reducirani vozni red koji je na snazi od 01. lipnja 2020.g. prilagodi stvarnim potrebama radnika te sukladno uputama Stožera civilne zaštite RH, a u suradnji s prijevoznikom, usuglašen je novi red vožnje gradskog prijevoza koji će se započeti provoditi od 05. lipnja 2020.g. do 31. kolovoza 2020.g.

Novi gradski red vožnje

(Četvrtak, 04 Lipanj 2020 11:53)

Penava: Ova tišina i ovakvi sramotni rezultati stradalnicima daju za pravo da vrište na sav glas, pa i da cijelu državu prevrnu naopačke

Povodom proteka godine dana od održavanja prosvjeda za neprocesuiranje ratnih zločina  tijekom Domovinskoga rata u Vukovaru, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je  konferenciju za medije.

Penava je s ogorčenjem još jednom podsjetio javnost, potkrjepljujući sve to ratnim fotografijama, na sve strahote mučenja, ubijanja, silovanja odvođenja u logore, vukovarskih branitelja i civila od strane  tadašnje JNA  i  paravojnih postrojba koje se nisu pridržavale niti jednog načela niti članka Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, nego su ih najkrvavije sadistički mučili i ubijali, te naglasio kako ni godinu dana nakon apela  i zamolbe  s prosvjeda upućenoga državnome vrhu i svim institucijama da konačno nakon 27 godina pokrenu mehanizme za procesuiranje zločina počinjenih nad Vukovarcima,  nisu učinili gotovo ništa.

-Dobili smo poruke i tijekom prosvjeda prije godinu dana, a tako će vjerojatno biti i nakon ove tiskovne konferencije, tražili su se krivci tko stoji iza prosvjeda, a tek mali broj je bio onih koji su se bavili stradalnicima. Nakon  prosvjeda dobili smo tišinu, muk, šutnju i izjave da gledamo svoja posla, da se bavimo lokalnom politikom a ne nacionalnom  i onu floskulu neka institucije rade svoj posao- rekao je Penava.

On je citirao pojedine dijelove Ustava RH koji određuje najviše vrednote  ustavnoga poretka,  a to su sloboda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva i vladavina prava. Rekao je kako posjeduje ključne dijelove presude u tužbi Republike Hrvatske protiv Republike Srbije  o povredi  odredbe Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu koji je utvrdio kako su JNA i srpske paravojne postrojbe počinile zločin i mučenja nad hrvatskim narodom.

-Ovim fotografijama, presudama, citiranjem Ustava RH i fotografijama spomenika četničkom vojvodi  htio sam pokazati da se hrvatska država ponaša na način da sudeći po ovim spomenicima, između četničke kokarde i zvijezde petokrake na jednoj strani i šahovnici na drugoj strani stoji znak jednkosti. Svi će se sada snebivati i reći da tako ne misle, ali ja vas uvjeravam da kroz ove fotografije i situacije, djela na terenu  govore drugačije. Budući da imamo spomenik Blagi Zadri kojem ćemo za pet dana obilježiti godišnjicu pogibije , a samo dva kilometra od njega je spomenik Vukašinu Šoškočaninu, četničkome vojvodi, što drugo zaključiti nego da je između Blage Zadre i  Vukašina Šoškočanina u ovoj državi znak jednakosti. – naglasio je Penava.

Ako se ova šutnja i dalje bude nastavila svoj stranci ću se zahvaliti na suradnji

Na novinarsko pitanje što planira dalje poduzeti obzirom da država do sada nije ništa učinila Penava je odgovorio kako jako drži do braniteljskih udruga  i svih ljudi koji su tu oko njega, prvo idu vrijednosti, temeljne vrijednosti, prvo idu stradalnici domovinskoga rata

 -Tu nema politike i za mene osobno nema stranačke  stege. Moj osobni stav  je da drugi prosvjed više ne bi imao smisla, a da se ništa ne događa. Drugi prosvjed bi morao imati težinu i to više ne bi bio mirni prosvjed nego bi taj prosvjed morao imati energiju koja mijenja, koja donosi promjenu , što znači da ruši. Osobno sam smatrao da postoje pametniji i mudriji putevi kako  doći do rezultata. Osobno ću pokušati kroz stranku kojoj pripadam  bez i jedne trunke kalkulacija i podređivanja  ovih vrijednosti bilo kome i bilo čemu i  ukoliko  to bude moguće da na dnevni red konačno dođu teme koje  su davno trebale biti riješene, a ukoliko se ova sramotna šutnja i dalje bude nastavila, zahvalit ću se na suradnji, svoj  put ću pronaći, dosljedan ovim vrijednostima i ovim ljudima s kojima dijelim svakodnevicu i ako  ništa drugo ostat ću uspravan.-  rekao je Penava.

Na upit  hoće li odavanje počasti žrtvi Vukovara 18. studenoga, s obzirom na njegov današnji istup, proći bez problema, Penava je kazao kako svake godine u Vukovaru na taj dan bude i do 100.000 ljudi, te da nikada nije zabilježen nijedan incident.

-Uvijek se postavlja pitanje hoće li ratni stradalnici prosvjedovati i imaju li uopće na to pravo. Ne da imaju, ne da bi trebali, ovakvi sramotni rezultati daju im za pravo da vrište na sav glas, pa i da cijelu državu prevrnu naopačke- poručio je Penava.

Novinare je zanimalo i koji su  razlozi nečinjenja u procesuiranju ratnih zločina i što je  Penavi rekao premjer Andrej Plenković i ministri pravosuđa i policije. Gradonačelnik je rekao kako izuzima ministra policije Davora Božinovića jer je osnovan poseban tim za istraživanja, i neke su stvari pokrenute.

-S druge strane, unatoč pokušaju organizacije sastanka s moje strane i inicijative da vidimo što možemo napraviti, doživio sam muk, šutnju, podređivanje nekih drugih pozicija i interesa i njihovo komuniciranje kao primarnijih i zato sam danas ovdje- kazao je Penava.

Potporu gradonačelniku Vukovar Ivanu Penavi dali su  Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Tomislav Josić, Predsjednik udruge 100postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, Zdravko Blažević iz Udruge Specijalne policije Domovinskoga rata, Zoran Marunček predsjednik udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi ispred Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada te Dragutin  Guzovski ispred hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Pročitano 272 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija