NAJNOVIJE
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Ponavljanje izbora u Ostrovu

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:17)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Penava: Ova tišina i ovakvi sramotni rezultati stradalnicima daju za pravo da vrište na sav glas, pa i da cijelu državu prevrnu naopačke

  • Petak, Lis 11 2019
  • Piše: 

Povodom proteka godine dana od održavanja prosvjeda za neprocesuiranje ratnih zločina  tijekom Domovinskoga rata u Vukovaru, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je  konferenciju za medije.

Penava je s ogorčenjem još jednom podsjetio javnost, potkrjepljujući sve to ratnim fotografijama, na sve strahote mučenja, ubijanja, silovanja odvođenja u logore, vukovarskih branitelja i civila od strane  tadašnje JNA  i  paravojnih postrojba koje se nisu pridržavale niti jednog načela niti članka Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, nego su ih najkrvavije sadistički mučili i ubijali, te naglasio kako ni godinu dana nakon apela  i zamolbe  s prosvjeda upućenoga državnome vrhu i svim institucijama da konačno nakon 27 godina pokrenu mehanizme za procesuiranje zločina počinjenih nad Vukovarcima,  nisu učinili gotovo ništa.

-Dobili smo poruke i tijekom prosvjeda prije godinu dana, a tako će vjerojatno biti i nakon ove tiskovne konferencije, tražili su se krivci tko stoji iza prosvjeda, a tek mali broj je bio onih koji su se bavili stradalnicima. Nakon  prosvjeda dobili smo tišinu, muk, šutnju i izjave da gledamo svoja posla, da se bavimo lokalnom politikom a ne nacionalnom  i onu floskulu neka institucije rade svoj posao- rekao je Penava.

On je citirao pojedine dijelove Ustava RH koji određuje najviše vrednote  ustavnoga poretka,  a to su sloboda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva i vladavina prava. Rekao je kako posjeduje ključne dijelove presude u tužbi Republike Hrvatske protiv Republike Srbije  o povredi  odredbe Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu koji je utvrdio kako su JNA i srpske paravojne postrojbe počinile zločin i mučenja nad hrvatskim narodom.

-Ovim fotografijama, presudama, citiranjem Ustava RH i fotografijama spomenika četničkom vojvodi  htio sam pokazati da se hrvatska država ponaša na način da sudeći po ovim spomenicima, između četničke kokarde i zvijezde petokrake na jednoj strani i šahovnici na drugoj strani stoji znak jednkosti. Svi će se sada snebivati i reći da tako ne misle, ali ja vas uvjeravam da kroz ove fotografije i situacije, djela na terenu  govore drugačije. Budući da imamo spomenik Blagi Zadri kojem ćemo za pet dana obilježiti godišnjicu pogibije , a samo dva kilometra od njega je spomenik Vukašinu Šoškočaninu, četničkome vojvodi, što drugo zaključiti nego da je između Blage Zadre i  Vukašina Šoškočanina u ovoj državi znak jednakosti. – naglasio je Penava.

Ako se ova šutnja i dalje bude nastavila svoj stranci ću se zahvaliti na suradnji

Na novinarsko pitanje što planira dalje poduzeti obzirom da država do sada nije ništa učinila Penava je odgovorio kako jako drži do braniteljskih udruga  i svih ljudi koji su tu oko njega, prvo idu vrijednosti, temeljne vrijednosti, prvo idu stradalnici domovinskoga rata

 -Tu nema politike i za mene osobno nema stranačke  stege. Moj osobni stav  je da drugi prosvjed više ne bi imao smisla, a da se ništa ne događa. Drugi prosvjed bi morao imati težinu i to više ne bi bio mirni prosvjed nego bi taj prosvjed morao imati energiju koja mijenja, koja donosi promjenu , što znači da ruši. Osobno sam smatrao da postoje pametniji i mudriji putevi kako  doći do rezultata. Osobno ću pokušati kroz stranku kojoj pripadam  bez i jedne trunke kalkulacija i podređivanja  ovih vrijednosti bilo kome i bilo čemu i  ukoliko  to bude moguće da na dnevni red konačno dođu teme koje  su davno trebale biti riješene, a ukoliko se ova sramotna šutnja i dalje bude nastavila, zahvalit ću se na suradnji, svoj  put ću pronaći, dosljedan ovim vrijednostima i ovim ljudima s kojima dijelim svakodnevicu i ako  ništa drugo ostat ću uspravan.-  rekao je Penava.

Na upit  hoće li odavanje počasti žrtvi Vukovara 18. studenoga, s obzirom na njegov današnji istup, proći bez problema, Penava je kazao kako svake godine u Vukovaru na taj dan bude i do 100.000 ljudi, te da nikada nije zabilježen nijedan incident.

-Uvijek se postavlja pitanje hoće li ratni stradalnici prosvjedovati i imaju li uopće na to pravo. Ne da imaju, ne da bi trebali, ovakvi sramotni rezultati daju im za pravo da vrište na sav glas, pa i da cijelu državu prevrnu naopačke- poručio je Penava.

Novinare je zanimalo i koji su  razlozi nečinjenja u procesuiranju ratnih zločina i što je  Penavi rekao premjer Andrej Plenković i ministri pravosuđa i policije. Gradonačelnik je rekao kako izuzima ministra policije Davora Božinovića jer je osnovan poseban tim za istraživanja, i neke su stvari pokrenute.

-S druge strane, unatoč pokušaju organizacije sastanka s moje strane i inicijative da vidimo što možemo napraviti, doživio sam muk, šutnju, podređivanje nekih drugih pozicija i interesa i njihovo komuniciranje kao primarnijih i zato sam danas ovdje- kazao je Penava.

Potporu gradonačelniku Vukovar Ivanu Penavi dali su  Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Tomislav Josić, Predsjednik udruge 100postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, Zdravko Blažević iz Udruge Specijalne policije Domovinskoga rata, Zoran Marunček predsjednik udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi ispred Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada te Dragutin  Guzovski ispred hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Pročitano 807 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija