Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Penava: Ne možemo govoriti o proširenju posebnih prava dok se ne riješe temeljna prava

Gradonačelnik  Ivan Penava komentirao je novinarski upit o proglašenju 18. studenoga blagdanom na razini cijele Hrvatske dodajući kako je  to u sklopu inicijative i proglašenja Vukovara kao mjesta posebnoga domovinskoga pijeteta.   

-Ukoliko bi se 18. studeni proglasio državnim blagdanom, jer je taj 18. studeni u mislima i emocijama hrvatskoga naroda, taj dan doista bi bio još i  veći. To bi bio veliki iskorak za grad Vukovar i žrtvu koju je podnio u Domovinskome ratu. Siguran sam da će se time još dodatno učvrstiti poštovanje prema Vukovaru i  njegovoj žrtvi u Domovinskome ratu.

Penava je komentirao i narednu sjednicu Gradskoga vijeća  na kojoj bi se temeljem gradskoga statuta trebalo raspravljati o uvođenju dvojezičnosti.

-Gradsko vijeće će donijeti odluku sukladno zaključku koji ću donijeti kao gradonačelnik, a hoće li to podržati vijeće ili neće, vidjet ćemo. Za pretpostaviti je da hoće, iako tu postoje i drugi akteri koji imaju  svoje prijedloge zaključaka, no ne mislim da će se bilo što značajnije događati nego što se događalo 2016. kada smo imali istu proceduru u Gradskome vijeću, kada sam donio zaključak i kada je Gradsko vijeće glasalo o tome.  Ne mislim da je tu nešto jako vruće da će dovesti do porasta tenzija u gradu Vukovaru.- rekao je Penava.Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje rekao je  kako nitko iz Zagreba ne može odlučivati o uvođenju dvojezičnosti u grad Vukovar.

-Ustavni sud je jasno i glasno rekao Staut grada Vukovara i Grad Vukovar trebaju odlučiti o tome. Ne može nitko iz Zagreba odlučivati o tome niti netko možer doći ovdje i po mraku postavljati dvojezične ploče. -rekao je Josić.

Penava smatra kako se ne može govoriti o proširenju posebnih prava kako ih definira Zakon dok se ne riješe temeljna prava  za velik broj Vukovaraca kojima ta temeljna ljudska  prava nisu omogućena.

-Podsjetit ću kako je iz Vukovara nakon pada grada preko 6.000 osoba odvedeno u srbijanske koncentracijske logore  koji službeno ne postoje ni za našu državu ni za Republiku Srbiju.  Kad se riješe temeljna prava ratnih stradalnika možemo govoriti o proširenju posebnih  prava za nacionalne manjine.  Netko si je našao za shodno da te činjenice makne u stranu i počne čitati Ustav od kraja. Tome smo se usprotivili  i mislim da imamo pravo sa stajališta poštenja, pravde i logike, da su svi argumenti na našoj strani i da je sve ovo drugo što se pokušavalo zapravo zlonamjerno, u bilo čijoj režiji. To smo otvoreno rekli i to doživljavam na način da se ne poštuje niti nas niti ovaj grad niti njegova simbolika, a niti jedno ovdje grobno mjesto-rekao je Penava na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata.  

Pročitano 688 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI