Ispiši ovu stranicu

Obilježena godišnjica pogibije pukovnika Petra Kačića

Polaganje cvijeća i paljenje svijeće Polaganje cvijeća i paljenje svijeće Foto: Valerija Lozančić

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, Savjet za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara obilježio je 28. godišnjicu  pogibije Petra Kačića, jednog od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta.

-Pukovnik Petar Kačić bio je veliki čovjek i veliki domoljub. Na žalost u Vukovaru imamo jako puno mjesta gdje bi mogli obilježavati nečiju pogibiju, mogli bi obilježavati svaki ugao našega grada. Moramo im stoga svima zahvaliti i sjećati se  njihove žrtve jer da nije bilo njih mi vjerojatno danas ne bi živjeli u slobodnoj državi. Platili smo visoku cijenu, ali nismo napravili sve ono što smo željeli. Na nama živima je da pokušamo neke stvari ispraviti i da napravimo društvo onakvim kakvim su ga ti ljudi koji su dali svoje živote zamišljali. – rekao je predsjednik Savjeta Tomislav Josić.

Pukovnik Petar Kačić rođen je 16. listopada 1947. godine, a poginuo na Sajmištu 2. listopada 1991. godine. Bio je jedan od najvećih junaka obrane Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Tijekom svog junačkog ratnog puta i brojnih vođenih borbi s ciljem obrane Sajmišta i Vukovara od neprijateljskih razaranja i osvajanja, uništio je 22 neprijateljska tenka. Nažalost pogibijom pukovnika Petra Kačića tragedija za obitelj Kačić ne završava. Sin pukovnika Kačića, Igor ubijen je 20. studenog na Ovčari s još 200 civila, ranjenika i osoblja vukovarske bolnice. Imao je 16 godina i bio je najmlađa žrtva Ovčare.
.
Spomen obilježje Petru i Igoru Kačiću postavljeno na izlazu iz Vukovara prema Bogdanovcima uskoro će se premjestiti u Mazda park na Sajmištu.

Pročitano 654 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić