Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

HRT Gradu Vukovaru donirao arhivske materijale za Vukovarski vodotoranj

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor Vukovarskog vodotornja Darijan Zeko potpisali su u Zagrebu ugovor kojim HRT donira arhivske materijale za memorijalno-izložbeni postav Vukovarskog vodotornja - Simbola hrvatskog zajedništva.

Riječ je o snimkama ratnih razaranja i obrane grada Vukovara nastalim tijekom Domovinskog rata 1991. i kasnije, a svjedoče o herojskom otporu branitelja, sudbini prognanika, uništavanju vodotornja kao simbola grada te o njegovoj obnovi. Za potrebe projekta snimke su montirane u sekvence od po nekoliko minuta, a HRT će na ovaj način omogućiti njihovo kontinuirano prikazivanje posjetiteljima u sklopu memorijalnog centra Vukovarskog vodotornja- prenosi HINA.

"Hrvatska radiotelevizija ima bogatu arhivu iz Domovinskog rata, a za ovu prigodu je donirala arhivski materijal koji će se prikazivati u sklopu memorijalnog centra Vukovarskog vodotornja-, rekao je glavni ravnatelj HRV-a.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako se projekt sastoji od tri faze, sanacije samog objekta, izgradnje dodatnih sadržaja koji će biti u sklopu vodotornja te popunjavanju multimedijskim sadržajima.

-Materijali Hrvatske radiotelevizije bili su nam iznimno važni, preko njih na neki način vraćamo vrijeme ratnih događanja, vrijeme progonstva Vukovaraca, na kraju krajeva, ne kaže se uzalud da slika vrijedi više od tisuću riječi.- rekao je Penava.

I direktor Vukovarskog vodotornja Darijan Zeko naglasio je važnost suradnje sa HRT-om.

-Ta je suradnja bila iznimna cijelo vrijeme, upravo onaj najvažniji detalj koji nam je bio potreban na samom Vukovarskom vodotornju. Željeli smo naime ispričati priču koju nosi sam vodotoranj, priču hrvatskog zajedništva koje se očitovalo kroz cijeli Domovinski rat- naglasio je Zeko.

Rukovoditelj HRT-ovog Odjela Dokumentarni sadržaji Vladimir Brnardić rekao je da će arhivske snimke popuniti četiri ekrana Vukovarskog vodotornja. Prvi je o njegovoj povijesti, drugi prikazuje Vukovar od progonstva do povratka, treći govori o Vukovaru nekad i sad, a posljednji prikazuje simboliku hrvatske zastave, koja je tijekom čitave opsade grada vijorila na Vukovarskom vodotornju. U sklopu svečanosti prikazan je i dio HRT-ovih arhivskih materijala koji će naći svoje mjesto u postavu memorijalnog centra Vukovarskog vodotornja.

Pročitano 868 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI