NAJNOVIJE
Održana 8. sjednica Gospodarskog vijeća HGK ŽK Vukovar

Na 8. sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar, članovima su prezentirani problemi u poslovanju tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije uzrokovani epidemijom Korona virusa, te prijedlozi HGK povezani s epidemijom.

(Četvrtak, 02 Srpanj 2020 16:06)
U Hrvatskoj dvije osobe preminule, a 81 novooboljela od COVID-19

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su preminule dvije osobe te je zabilježen 81 novi slučaj oboljenja od koronavirusa, broj aktivnih slučajeva porastao je na 647, dok se u bolnicama ukupno liječe 84 osobe, objavio je u četvrtak Nacionalni stožer Civilne zaštite, javlja Hina.

"Još su 84 osobe na liječenju, s tri pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 981 osoba", stoji u objavi stožera.

Podsjetili su da je od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno zabilježeno 2 912 oboljenja novim koronavirusom, od kojih 81 u posljednja 24 sata.

"Dosad je preminulo stotinu i deset osoba, a 2.155 se oporavilo", istaknuli su.

Testirano je 81.437 osoba, od čega je 981 testiranje provedeno u posljednja 24 sata.

Podaci su prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12,45 sati i moguće je da se pojave razlike u objavljenim brojkama zbog kasnijeg termina objave podataka nekih stožera.

(Četvrtak, 02 Srpanj 2020 14:30)
MUP: Na birališta s dokumentima kojima je istekao rok nakon proglašenja epidemije

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je izvijestio kako za glasovanje na parlamentarnim izborima 5. srpnja, građani mogu koristiti osobne iskaznice kojima je rok važenja istekao od 11. ožujka kada je u Hrvatskoj proglašena epidemija uzrokovana koronavirusom.

(Četvrtak, 02 Srpanj 2020 14:22)
Uručene tabularne isprave srednjim školama u Vukovaru

Ministar državne imovine Mario Banožić zajedno sa županom vukovarsko-srijemskim Božom Galićem i državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom, sastao se s ravnateljem Srednje strukovne škole Marko Babić, Vladimirom Matićem te mu uručio tabularnu ispravu kojom ova škola stječe vlasništvo nad nekretninom, odnosno školom.

(Četvrtak, 02 Srpanj 2020 12:46)
U OBŽ 24 novooboljele osobe

Od ukupno 156 uzoraka analiziranih u posljednja 24 sata čak 24 je bilo pozitivno, priopćio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Osam novopozitivnih osoba su iz Đakova, sedam iz Osijeka, po dvije iz Bilja i Valpova te po jedna iz Jagodnjaka, Kopačeva, Vardarca, Duboševice i Laslova.

(Četvrtak, 02 Srpanj 2020 11:14)
Požar u Negoslavcima, šteta više stotina tisuća kuna

Jučer, 1. srpnja oko 12 sati na poljskom predjelu „Dojčina“ u Negoslavcima izbio je požar na radnom stroju za baliranje slame kojim je upravljao 57-godišnjak iz Negoslavaca, a nakon čega se požar proširio na strnište. Pripadnici JVP Vukovar su lokalizirali i ugasili požar, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 02 Srpanj 2020 09:54)
Sedam novooboljelih na području VSŽ

Sedam je novooboljelih osoba u protekla 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji ( 1 osoba iz Borova, 1 osoba iz Vinkovaca, 3 osobe iz Starih Mikanovaca, 1 osoba iz Rokovaca i 1 osoba iz Ivankova), izvijestio je jutros Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

(Četvrtak, 02 Srpanj 2020 09:24)

Aktualni sat gradonačelnika o projektima koji se provode u gradu Vukovaru

Aktualni sat gradonačelnika posljednje sjednice Gradskoga vijeća bio je ispunjen brojnim pitanjima vijećnika o projektima koji se provode ili će se provoditi u Vukovaru.

Biljanu Gaću (SDP) zanimalo je ispunjavanje obveza koje imaju jedinice lokalne samouprave obzirom na Zakon o gospodarenju otpadom i gdje se Grad Vukovar nalazi po pitanju ispunjavanja svih tih obveza? Gradonačelnik Ivan Penava odgovorio joj je kako trenutno ni u Hrvatskoj nije potpuno jasna situacija oko toga, jer se Hrvatska nije decidirano odredila o tome.

-Što se grada Vukovara tiče mislim da smo tu u samom vrhu i da smo preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Fonda za razvoj grada Vukovara  kao i uz vlastita sredstva postigli pokrivenost  grada u maksimalno mogućoj mjeri polu podzemnim kontejnerima ili kantama, kojim svojim građanima omogućavamo razvrstavanje otpada.Također, puno prije mnogih jedinica lokalne samouprave realizirali smo i otvorili reciklažno dvorište,a ovih dana uvodimo i mobilno reciklažno dvorište, koje je u određenim terminima u pojedinim dijelovima grada, a koje građanima omogućava odlaganje svega otpada koji ne mogu odložiti u postojeće kante za smeće. Po tome pitanju stojimo dobro, jer imamo i svoju deponiju otpada što mnoge jedinice lokalne samouprave nemaju. – rekao je Penava. Pročelnik Upravnoga odjela za  komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Dražen Čulig, dodao je kako grad uložio znatna sredstva uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za  postavljanje polu podzemnih kontejnera, reciklažnog dvorišta, mobilnoga reciklažnoga dvorišta i strojeva za odlaganje i sanaciju otpada.

-Pripremili smo i dokumentaciju za izgradnju sortirnice no čekamo objavu natječaja Fonda za zaštitu okoliša  i energetsku učinkovitost – rekao je Čulig. Naglasio je kako je veliki problem s građanima na terenu koji ne odlažu otpad prema namjeni nego ga odlažu u krive kontejnere ili čak pored kontejnera.

Gradonačelnik Penava je dodao kako Komunalac već tri godine ima projekt pod nazivom VU Eko koji zaokružuje cijeli ciklus obrade otpada od sortirnice do kompostane. Međutim  zbog nepostojanja nacionalne strategije Grad nije u mogućnosti povući sredstva da  za realizaciju toga projekta.

Gradi se obilaznica i kružni tok kod OŠ Antuna Bauera

Mirjana Semenić Rutko (BM365 Straka rada i solidarnosti) pitala je gradonačelnika hoće li se nešto učiniti za sigurost učenika OŠ Antuna Bauera, obzirom da pored škole prolazi obilaznica i pojačana je prometna frekventnost?

Penava je naveo kako u suradnji s Hrvatskim cestama očekuju raspisivanje natječaja za izgradnju obilaznice u vrijednosti od 500 milijuna kuna.

-U prvoj fazi koja bi trebala uskoro biti raspisana je vrijednost radova je oko 250 milijuna kuna. Već završetkom te prve faze rasteretio bi se promet barem za stanovnike naselja Lužac i Duge ulice na Sajmištu. Što se tiče OŠ Antuna Bauera  očekujemo da će Hrvatske ceste u program za slijedeću godinu uvrstiti izgradnju u kružnoga toka na tome raskrižju i jednako tako kreće rekonstrukcija ulica Augustinčićeva i Šenoina s novom cestom i nogostupima.Očekujemo realizaciju ova dva projekta tijekom slijedeće godine kao i izgradnju biciklističko pješačke staze  od Slavije prema Novome groblju. – najavio je Penava.

Čulig  je dodao da su zatražili postavljanje „ležećih policajaca“  na prometnici kod Trga Matije Gupca, što inače nije uobičajeno za državne ceste, ali će  biti postavljeno do  izgradnje kružnoga toka.

Borislav Nikolić (DDS)  zatražio je pojašnjenje gradonačelnika Penave o izjavi Tomislava Josića na Okruglom stolu u Zagrebu održanome u znak potpore Marijanu Živkoviću .

- Tomislav Josić je čovjek i osoba koja je heroj Domovinskoga rata, osoba koja je oružje u ovome gradu položila dva dana iza formalnoga pada Vukovara, osoba čije je herojstvo izuzetno poštovano u RH i među svim braniteljima RH, osoba koja nema ni jednu jedinu mrlju na svome ratnome putu tijekom Domovinskoga rata i mislim da je Tomislav Josić sa svojim životnim i ratnim putom poslao jasnu poruku da ga se trebaju bojati  jedino oni koji ne žele dobro Republici Hrvatskoj.- odgovorio je Penava.

 Kamera za nadzor prometa u Ulici bana Jelačića

Predrag Mišić (HKS) upitao je što se može učiniti kako kamioni na prometnici u Ulici bana J. Jelačića smanjili brzinu kojom voze tom ulicom?

Dobio je odgovor kako u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Hrvatskim cestama Grad dogovara postavljanje kamere po uzoru na raskrižje prema Veri i Boboti, što bi moglo  utjecati na vozače koji voze nedopuštenom brzinom u toj ulici.

Renata Kovačić (HDZ)  je ukazala na promet kod Olajnice, autobusnoga kolodvora i prema FINI gdje bi po njenom mišljenju trebalo postaviti znakove o pravu prvenstva kako bi se spriječile moguće prometne nesreće.

Dobila je odgovor  kako će taj problem riješiti  ovih dana u suradnji s tvrtkom Komunalac.

Srđan Kolar (SDSS) pitao je na koji način se može riješiti uređenost zelenih otoka navodeći kako zeleni otok u Marulićevoj ulici u Borovu naselju neuredan i pun smeća. Pročelnik Upravnoga odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig je najavio postavljanje video nadzora te dodao kako se na toj lokaciji odlažu razni dijelovi namještaja, ventilatori, televizori  i drugi otpad koji ne pripada tamo.  

Jasminu Jukić (HKS) zanimalo je u kojoj su fazi radovi na Otoku sportova?

-Hrvatske vode su uvele izvođača u posao i očekujem kako bi se trebali završiti kako je i ugovoreno, do kraja ove godine.- rekao je Penava.

Kreće izgradnja Ekonomske škole Radničkoga doma i Projekta Adica

Kristina Ozdanovac (HDZ)  pitala je što je s projektom Radnički dom i Ekonomska škola? Gradonačelnik je odgovorio kako Grad upravo izdaje građevinsku dozvolu za Radnički dom uz Borovu naselju, a prije mjesec dana je izdana građevinska dozvola za Ekonomsku školu Vukovar, dok je za projekt  Adica završena projektna dokumentacija za prvu fazu projekta.

- U listopadu krećemo s Radničkim domom, koji će se financirati putem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje europskih projekata, u studenome  s Ekonomskom školom Vukovar, a u prosincu s projektom Adica. Do proljeća će biti objavljena javna nabava za sva tri projekta.- rekao je Penava te naglasio kako je Projekt Radnički dom Vukovar težak je između 60-65 milijuna kuna, Ekonomska škola izeđu 80- 100 milijuna  kuna i projekt Adica sa svojih pet sastavnica 27 milijuna kuna. Izgradnja sva tri projekta trebala bi započeti do ljeta slijedeće godine. Dodao je i kako očekuju milijunske iznose za projekte koje provodi Razvojna agencija Vukovar kroz donaciju osam projekata vrijedih 8,5 milijuna kuna za gradske ustanove, dio projekata za gospodarske subjekte  te izgradnju stadiona u Vukovaru vrijednoga  3-4 milijuna kuna.

Grijanje neće poskupjeti

Aleksandra Pribičevića (SDSS)  zanimalo je priprema li se poskupljenje grijanja? Odgovorio mu je direktor Tehostana, Kristijan Lovrenšćak, koji je naveo kako zahvaljujući povećanju energetske učinkovitosti sustava ove tvrtke  cijene se ove sezone  grijanja neće mijenjati, usprkos povećanju cijene plina za 7 posto ovoga proljeća.

Filip Sušac (HKS) pitao je gradonačelnika o prisutnosti hrvatske vojske proteklih mjesec dana na Priljevu te o tijeku obnove Trga Dražena Petrovića. Dobio je odgovor  kako je vojska nazočna jer se na tim lokacijama vrše probna iskapanja u svrhu potrage za nestalim osobama u Domovinskome ratu, te da su ugovoreni radovi s izvođačem radova za Trg Dražen Petrovića u vrijednosti od oko 6,5 milijuna kuna i započinju ovoga tjedna.

David Vlajčić (HDZ) upitao je kada će započeti radovi na stadionima u Vukovaru i u Borovu naselju?

-Na stadionu u Borovu naselju, u dogovoru s vojskom uklanjamo bivši boksački klub i dio nasipa odnosno tribina koje su po nekim vizijama uprave kluba smetnja za budući projekt. Na tome objektu smo konačno riješili imovinsko-pravne odnose na način da smo legalni posjednik tog objekta što nije bilo unazad 15 godina. Što se tiče stadiona u Vukovaru, nakon uloženih 3,5 milijuna kuna od Grada Vukovara, trenutno se postavlja tartan staza u suradnji s Atletskim savezom Hrvatske koji uz donaciju Međunarodne atletske federacije i Međunarodnoga olimpijskoga odbora i dobivamo vrhunsku atletsku stazu. Paralelno s tim radovima odvijaju se i radovi na pripremi samoga travnjaka, a potom i svih potrebnih sadržaja. Također, bit će rekonstruirana i sama prometnica uz stadion s parkirališnim mjestima. – rekao je Penava.

Gorana Bošnjaka (SDP) zanimalo je  li se mogla naći prikladnija lokacija za postavljanje Gonga svjetskoga mira, od postojeće? Također je upitao i koliko je u mandatu gradonačelnika Penave uposleno osoba?  

Penava je odgovorio kako je po njegovom mišljenju  lokacija primjerena, a što se zaposlenosti tiče spomenuo je Gospodarsku zonu i njen izgled 2014. i danas.

Uređenje obalo utvrde zaustavljeno zbog pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava

Domagoja Bilića (HDZ) zanimalo je zašto su stali radovi na uređenju obalo utvrde na Vuki?

Gradonačelnik je odgovorio kako su u više navrata pronađena minsko-eksplozivna sredstva iz Drugoga svjetskoga rata i nešto manje iz Domovinskoga rata, zbog čega su radovi obustavljeni. Pojasnio je kako je u suradnji s Hrvatskim vodama i jednom tvrtkom nabavljen stroj za  otkrivanje i uklanjanje tih sredstava.

-Angažirana je tvrtka sa specijaliziranim  strojem za razminiranje kojim će se eksplozivna sredstva ukloniti i ispitati cijeli teren kako bi se radovi mogli nastaviti- pojasnio je gradonačelnik Penava.

Pročitano 492 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija