Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Održan književno-znanstveni kolokvij Iskustvo pisanja i čitanja o ratu- u vremenu poslije

Hrvatska  akademija znanosti i umjetnosti organizirala je u Gradskom muzeju Vukovar književno-znanstveni kolokvij Iskustvo pisanja i čitanja o ratu- u vremenu poslije.

Nastavak je to prošlogodišnjega književno- znanstvenoga kolokvija i završetak ciklusa o književnosti svjedočenja o ratu, naglasila je dr. sc. Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda za znanstveno istraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru.

-Željeli smo kroz književnost kao umjetnički izričaj progovoriti o ratu i istini o ratu u Vukovaru, a ne samo, kako se to uglavnom čini s političke ili povijesne razine - rekla je Novinc.

Jedan od izlagača  bio je i akademik Pavao Pavličić, voditelj Zavoda za znanstveno istraživački i umjetnički  rad u HAZU u Vukovaru koji je govorio o tome zašto nikad nije napisao roman o ratnom Vukovaru.

-U raznim trenutcima su razlozi bi li različiti. Ispočetka sam jednostavno mislio da to nije moja tema zato što ne mogu ja tu temu oduzimati onima koji su izravno doživjeli rat. Ja sam  sjedio u Zagrebu, ništa mi nije nedostajalo pa i se to nekako činilo  da nije u redu. Kako je prolazilo vrijeme tako mi se sve više činilo  da je najvažnija istina o Vukovaru, a  ono što ja pišem to su romani  i priče i to  nije istina. Ljudi nisu skloni razumjeti da stvarost kada se piše u okviru romana ili novele se uvijek iskrivi. I ja sam uvijek imao osjećaj da bih zato da bih mogao napraviti dobar roman morao iskriviti istinu- rekao je Pavličić.

Izlagali su   i  prof. dr.sc. Julijana Matanović,  prof. dr. sc. Goran Rem,  Tanja Belobrajdić, književnica, dr. sc. Anica Bilić i dr. sc. Sandra Cvikić.

Pročitano 730 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI