NAJNOVIJE
U tijeku je kampanja Time to move

Mirovna grupa mladih Dunav i PRONI Centar za socijalno podučavanje tijekom listopada provode u Vukovaru kampanju Time to move. Cilj je kampanje organiziranje događanja na kojima će mlade upoznati s raznim mogućnosti za odlazak u inozemstvo kao i mogućnostima sudjelovanja u međunarodnim projektima, istraživanju Europe ili stjecanju potrebnog iskustva za budućnost.

(Srijeda, 23 Listopad 2019 13:45)
Vinkovci dobili ova parkirališta

Grad Vinkovci u okviru infrastrukturnih projekata ulažu znatna sredstva u izgradnju novih parkirališta.

(Srijeda, 23 Listopad 2019 12:18)
Predstavljeni film i knjiga Oteto djetinjstvo o ratnoj siročadi

Povodom 15.dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Pastoralnome centru Sv.Bono u Vukovaru predstavljen je dokumentarni film i knjiga Oteto djetinjstvo, autora patera Pavla Crnjca. Riječ je o sudbinama hrvatske djece iz područja Rame 1942 godine koja su u ratnom vihoru ostala siročad. Autor prati sudbinu preživjelih, donosi cjelokupni popis djece i prikaz 20-tak preživjelih iz toga vremena.

(Srijeda, 23 Listopad 2019 10:52)
Podignuta optužnica za ratni zločin počinjen u Vukovaru nad hrvatskim braniteljem

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 51-godišnjeg srbijanskog državljanina, nedostupnoga hrvatskim tijelima kaznenoga progona, tereteći ga za ratni zločin u Vukovaru nakon okupacije grada.

(Utorak, 22 Listopad 2019 17:59)
Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen

Europska komisija dala je u utorak zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u šengenski prostor bez unutarnjih graničnih kontrola što je hrvatski premijer nazvao još jednim velikim uspjehom Hrvatske, a pohvale su izrekli i visoki dužnosnici u Bruxellesu, javlja HINA.

(Utorak, 22 Listopad 2019 17:44)
Energetski obnovljena zgrada dječjeg vrtića u Borovo Naselju

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je energetski obnovljenu zgradu dječjeg vrtića u Borovo Naselju. Tijekom obnove izvedeni su fasaderski, limarski, izolaterski, stolarski, bravarski te elektrotehnički radovi, a cijeli je proces proveden u dvije faze.

(Utorak, 22 Listopad 2019 15:11)
Policija i dalje traga za razbojnicima koji su ranili i opljačkali zaštitare

Osječko-baranjska policija i dalje intenzivno traga za nepoznatim razbojnicima koji su u ponedjeljak pucali na dvojicu zaštitara, prenosi HINA.

(Utorak, 22 Listopad 2019 14:26)

Vukovar postaje jedan od gradova svjetskog mira

Do sada je Gong mira postavljen u 49 gradova Do sada je Gong mira postavljen u 49 gradova Foto: Arhiv HRV-a

Iz vukovarske gradske uprave priopćili su da Vukovar postaje jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima – Gong svjetskog mira. U priopćenju stoji:

"Gong svjetskog mira instalacija je Svjetskog odbora za mir koja simbolizira Zemlju i njezino neprocjenjivo bogatstvo različitosti te poziva na mir, toleranciju i prijateljsku suradnju među narodima.

Nastao je u Indoneziji, nakon bombaškog napada na Baliju 2002. godine, a prvi puta se oglasio 31. prosinca 2002. godine, kako bi označio Novu 2003. godinu kao indonezijsku godinu mira. U veljači te godine, Gong je prenesen u Glavno tajništvo UN-a u Ženevi, gdje je zvonio na otvorenju Druge globalne konferencije mira.

Nakon toga, rodila se ideja o trajnom postavljanju replika Gonga na značajnim povijesnim lokacijama i mjestima, u spomen na nevine žrtve, a do sada je Gong svjetskog mira postavljen u 49 država diljem svijeta.

Prvi trajno postavljeni gong nalazi se u Kini, zatim je drugi postavljen u Indiji, dok je Mađarska prva zemlja Europe gdje je Gong postavljen u svibnju 2008. godine. Ovom pokretu mira uskoro se pridružuju i Egipat, Nizozemska, Maroko, Sjeverna Koreja, Japan, Kanada, Malezija, Venezuela, Južna Koreja, Njemačka, Tajland, Južna Amerika, Austrija, Papua Nova Gvineja, Vijetnam, SAD, Australija i mnogi drugi.

Gong svjetskog mira obiluje raznim simbolima, a svaki od njih ima svoje značenje. U sredini Gonga nalazi se Zemlja, što znači da je Zemlja mjesto gdje vlada mir. Drugi krug simbolizira 10 velikih religija svijeta, dok treći krug sadrži naziv Svjetskog gonga mira na engleskom (World Peace Gong) i indonezijskom jeziku (Gong Perdamaian Dunia), a nazivi su odvojeni cvijećem koje simbolizira ljepotu, sreću i mir.

Ideja o trajnom postavljanju Gonga svjetskog mira u Hrvatskoj rodila se još 2008. godine, a za mjesto postavljanja odabran je Vukovar - simbol stradanja i žrtve hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, grad koji je 1991. godine pretrpio strašne zločine i strahote, s razlogom nazivan hrvatskom Hirošimom, a danas, simbol junaštva, otpora i pobjede.

U organizaciji Grada Vukovara, Svjetskog odbora za mir i Republike Indonezije te akademskog kipara, slikara i grafičara Ante Sardelića Kraljevića, koji je izradio i djelo od 9 skulptura koje se nalaze uz Gong, a koje su posvećene svim žrtvama Domovinskoga rata, Vukovar će postati 50. grad na svijetu obogaćen ovim simbolom trajnog mira.

Postavljanjem Gonga širom svijeta želi se dočekati dan kada će se u jednom trenutku udarcem u Gong u svim zemljama svijeta obznaniti trenutak mira i spokoja kao simbol globalne ljudske solidarnosti za trajni mir", stoji u priopćenju Upravnoga odjela za opće poslove i Ureda gradonačelnika Grada Vukovara.

Pročitano 124 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija