NAJNOVIJE
U Hrvatskoj 134 nova slučaja koronavirusa, preminule 32 osobe

U protekla 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze koronavirusom  pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.519.

(Ponedjeljak, 25 Siječanj 2021 11:29)
U Osječko-baranjskoj županiji 13 novooboljelih od koronavirusa, tri osobe preminule

U Osječko-baranjskoj županiji u zadnja 24 sata 13 je novih pozitivnih osoba na COVID-19.

(Ponedjeljak, 25 Siječanj 2021 11:10)
Evidentirano 15 kršenja mjere samoizolacije

Tijekom proteklog vikenda, od 22. do 24. siječnja, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske provedena su ukupno 427 nadzora pridržavanja mjera propisanih Odlukom Stožera civilne zaštite RH u različitim objektima (ugostiteljski objekti, noćni klubovi, prodavaonice i dr.), pri čemu nisu evidentirana kršenja – stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

U tom periodu evidentirano je 15 kršenja mjere samoizolacije za koje su počiniteljima izdani prekršajni nalozi sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

(Ponedjeljak, 25 Siječanj 2021 10:28)
Oštećenja uslijed prirodne nepogode

Jučer, 24. siječnja u 20 sati u Patkovićevoj ulici u Boboti uslijed kiše i jakog vjetra stablo javora palo je na osobni automobil vukovarskih registracijskih oznaka kojim je u tom trenutku upravljala 31-godišnjakinja iz Bobote. Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko tisuća kuna - stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske. 

Nešto kasnije, u 22 sata, u ulici Blage Zadre u Vukovaru stablo lipe je palo na stambenu zgradu te razbilo prozor, računalo, televizor i glazbenu liniju u stanu 64-godišnjaka, te prozor na stanu 68-godišnjaka. Također, oštećena je fasada i izolacija stambene zgrade. Ukupna materijalna šteta iznosi više tisuća kuna.

(Ponedjeljak, 25 Siječanj 2021 10:26)
Tijekom vikenda evidentirano 15 prometnih nesreća, dvije s ozlijeđenim osobama

Tijekom vikenda, od 22. do 24. siječnja, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je 15 prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama te 13 prometnih nesreća s materijalnom štetom – izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 25 Siječanj 2021 10:14)
Tri osobe pozitivne na koronavirus u našoj županiji, dvije osobe preminule

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđene PCR testiranjem. 

(Ponedjeljak, 25 Siječanj 2021 09:16)
U Gunji katolički svećenik i muslimanski imam zajedno blagoslovili školu

Katolički svećenik Ivan Živić i glavni imam Idriz Bešić zajedno su udijelili blagoslov učenicima polaznicima katoličkoga i islamskoga vjeronauka te zaposlenicima OŠ Antuna i Stjepana Radića u Gunji.

(Ponedjeljak, 25 Siječanj 2021 08:47)

Vukovar postaje jedan od gradova svjetskog mira

Do sada je Gong mira postavljen u 49 gradova Do sada je Gong mira postavljen u 49 gradova Foto: Arhiv HRV-a

Iz vukovarske gradske uprave priopćili su da Vukovar postaje jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima – Gong svjetskog mira. U priopćenju stoji:

"Gong svjetskog mira instalacija je Svjetskog odbora za mir koja simbolizira Zemlju i njezino neprocjenjivo bogatstvo različitosti te poziva na mir, toleranciju i prijateljsku suradnju među narodima.

Nastao je u Indoneziji, nakon bombaškog napada na Baliju 2002. godine, a prvi puta se oglasio 31. prosinca 2002. godine, kako bi označio Novu 2003. godinu kao indonezijsku godinu mira. U veljači te godine, Gong je prenesen u Glavno tajništvo UN-a u Ženevi, gdje je zvonio na otvorenju Druge globalne konferencije mira.

Nakon toga, rodila se ideja o trajnom postavljanju replika Gonga na značajnim povijesnim lokacijama i mjestima, u spomen na nevine žrtve, a do sada je Gong svjetskog mira postavljen u 49 država diljem svijeta.

Prvi trajno postavljeni gong nalazi se u Kini, zatim je drugi postavljen u Indiji, dok je Mađarska prva zemlja Europe gdje je Gong postavljen u svibnju 2008. godine. Ovom pokretu mira uskoro se pridružuju i Egipat, Nizozemska, Maroko, Sjeverna Koreja, Japan, Kanada, Malezija, Venezuela, Južna Koreja, Njemačka, Tajland, Južna Amerika, Austrija, Papua Nova Gvineja, Vijetnam, SAD, Australija i mnogi drugi.

Gong svjetskog mira obiluje raznim simbolima, a svaki od njih ima svoje značenje. U sredini Gonga nalazi se Zemlja, što znači da je Zemlja mjesto gdje vlada mir. Drugi krug simbolizira 10 velikih religija svijeta, dok treći krug sadrži naziv Svjetskog gonga mira na engleskom (World Peace Gong) i indonezijskom jeziku (Gong Perdamaian Dunia), a nazivi su odvojeni cvijećem koje simbolizira ljepotu, sreću i mir.

Ideja o trajnom postavljanju Gonga svjetskog mira u Hrvatskoj rodila se još 2008. godine, a za mjesto postavljanja odabran je Vukovar - simbol stradanja i žrtve hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, grad koji je 1991. godine pretrpio strašne zločine i strahote, s razlogom nazivan hrvatskom Hirošimom, a danas, simbol junaštva, otpora i pobjede.

U organizaciji Grada Vukovara, Svjetskog odbora za mir i Republike Indonezije te akademskog kipara, slikara i grafičara Ante Sardelića Kraljevića, koji je izradio i djelo od 9 skulptura koje se nalaze uz Gong, a koje su posvećene svim žrtvama Domovinskoga rata, Vukovar će postati 50. grad na svijetu obogaćen ovim simbolom trajnog mira.

Postavljanjem Gonga širom svijeta želi se dočekati dan kada će se u jednom trenutku udarcem u Gong u svim zemljama svijeta obznaniti trenutak mira i spokoja kao simbol globalne ljudske solidarnosti za trajni mir", stoji u priopćenju Upravnoga odjela za opće poslove i Ureda gradonačelnika Grada Vukovara.

Pročitano 307 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija